Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Împreună cu toți cetățenii care își doresc schimbarea”


Cu lidera PAS la lansarea campaniei sub lozinca „Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună! Votează ACUM!”

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția natională să-și prezinte aspecte din programul electoral.Blocul ACUM Platforma DA și PAS participă la alegerile parlamentare din 24 februarie fiind pe a doua poziție în buletinul de vot. Blocul a lansat campania „Învingem ACUM pentru dreptate și viață bună! Votează ACUM!” Maia Sandu, lidera PAS prezintă oferta electorală.

Maia Sandu în studioul Europei Libere la Chișinău
Maia Sandu în studioul Europei Libere la Chișinău

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:13 0:00
Link direct

Maia Sandu: „În această campanie mergem împreună cu toți cetățenii care își doresc schimbarea, care își doresc să scape țara de regimul corupt, anti-cetățenesc, mergem împreună ca să creștem veniturile oamenilor, ca să facem dreptate prin justiție independentă, ca să îmbunătățim serviciile educaționale și cele de ocrotire a sănătății și ca să avansăm pe calea integrării europene – toate aceste lucruri având ca obiectiv suprem îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Republicii Moldova și recăpătarea încrederii că în această țară se poate trăi bine pentru oamenii cinstiți.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Și pentru că lumea e dezamăgită, și pentru că a pierdut încrederea în clasa politică, mulți sunt cei care spun că nu cred în promisiuni.

Maia Sandu: „Înțeleg dezamăgirile după atâția ani de experiențe negative, dar cu toții cunoaștem oameni cinstiți, îi avem în jurul nostru și nu putem să negăm

Cea mai mare parte a cetățenilor Republicii Moldova sunt oameni onești...

existența oamenilor onești, pentru că cea mai mare parte a cetățenilor Republicii Moldova sunt oameni onești și cu toții își doresc să poată să-și câștige cinstit pâinea, să doarmă liniștit și să poată să facă avere după efortul pe care îl fac.

Guvernarea își dorește ca noi să fim cu toții demotivați, să spunem că nu mai credem în schimbare, să lăsăm

Împreună suntem mulți și suntem puternici ...

mâinile în jos și să le permitem lor în continuare să abuzeze de dreptul nostru, al tuturor. Noi cu toții trebuie să înțelegem care este scopul nostru și ce putem noi să facem, și putem să facem foarte multe lucruri. Împreună suntem mulți și suntem puternici. Am demonstrat acest lucru cu mai multe ocazii, inclusiv la alegerile din Chișinău.

Din păcate, în continuare există o mare confuzie în rândul cetățenilor în raport cu acest sistem electoral și acesta a fost unul dintre obiectivele introducerii sistemului electoral, ca să existe această confuzie. Oamenii trebuie să înțeleagă că se va vota pe două buletine – pe un buletin, așa cum se întâmpla până acum, vor trebui să aleagă din lista partidelor și a blocurilor și pe al doilea buletin vor trebui să aleagă din lista candidaților concreți pentru o anumită circumscripție, în dreptul cărora va fi scris dacă vin dintr-un bloc, dintr-un partid sau dacă sunt candidați independenți.”

Europa Liberă: De ce ați decis să mergeți și pe listă, și în circumscripție?

Maia Sandu: „Pentru că știu că pot să mobilizez la vot oamenii dintr-o circumscripție, și anume dintr-o circumscripție mare, așa cum este circumscripția din Europa de Vest și, în același timp, e important ca să avem pe listă oameni recunoscuți, care să facă această echipă, această listă atractivă. Or, liderii celor două partide, evident, sunt cei mai cunoscuți, datorită faptului că am fost mai mult în vizorul public și oamenii ne cunosc pe noi mai mult decât pe unii colegi de-ai noștri.”

Europa Liberă: Unii alegători din diasporă v-au și reproșat că nu ați inclus pe lista blocului reprezentanții din străinătate.

Maia Sandu: „Discutăm acest subiect, a fost complicat, pentru că guvernarea și-a propus să creeze cât mai

Obținerea certificatului de integritate, care era absolut obligatoriu la momentul depunerii cererii pentru înregistrarea pe circumscripția națională...

multe obstacole, în special pentru participarea cetățenilor noștri din afara țării, obținerea certificatului de integritate, care era absolut obligatoriu la momentul depunerii cererii pentru înregistrarea pe circumscripția națională, a fost un impediment pentru unii oameni cu care am discutat și care și-au exprimat intenția anterior de a participa cu noi pe lista națională și vedem acum cum putem soluționa această problemă. Lista poate fi modificată cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor, deci avem suficient timp ca să operăm modificări atunci când ele vor fi necesare.”

Europa Liberă: Sunteți unii dintre cei mai înverșunați adversari ai puterii. Acum și cei de la guvernare încearcă să vă amintească despre mai multe păcate pe care, chipurile, le-ați fi avut atunci când ați fost și Dvs. la guvernare, de la miliardul dispărut și până mai ieri am văzut că nu ați acceptat să fie majorate indemnizațiile.

Maia Sandu: „Suntem singura opoziție autentică a acestui regim, ceilalți vin să mintă cetățenii atunci când spun că sunt în opoziție față de regim și am văzut asta de nenumărate ori, acțiunile lor vorbesc mai mult decât vorbele. În raport cu acuzațiile guvernării, vedem că în special în campanie, și nu doar în campanie, în ultima jumătate de an eu am devenit ținta principală a atacurilor guvernării. După mine asta este o dovadă că regimului îi este frică de mine, de colegii mei, de blocul ACUM și trebuie să le fie frică, altfel acuzațiile pe care ni le aduc sunt false, toată lumea știe cine se face responsabil de furtul miliardului și dacă era altfel, atunci toate organele statului ar fi fost puse pe urmele mele în cazul în care aș fi avut cea mai mică vină pentru delapidările care s-au întâmplat. Mai de curând acuzații suburbane, aș zice eu, venite de la femeile Partidului Democrat, așa cum s-a întâmplat și în trecut.

Întotdeauna, dar întotdeauna, am fost pentru oferirea asistenței oamenilor care cu adevărat au nevoie de

Într-o țară în care numărul celor săraci crește este un număr foarte mare de oameni care au nevoie de aceste ajutoare sociale...

această asistență și, din păcate, într-o țară în care numărul celor săraci crește, într-o țară în care oamenii sunt furați este un număr foarte mare de oameni care au nevoie de aceste ajutoare sociale și în rândul familiilor cu copii, și în rândul persoanelor cu dizabilități, și în rândul, mai recent, al pensionarilor care au o pensie foarte mică. Și asta promitem noi să facem: să oprim hoțiile, să creștem veniturile la buget, inclusiv datorită dezvoltării economice și să oferim în mod țintit, corect, celor care au nevoie de acești bani indemnizații. Nu să vorbim de indemnizații pentru familii cum ar fi cea a dnei Glavan, care nu cred eu că trebuie statul să-i aloce vreo indemnizație, ci să oferim acești bani familiilor cu adevărat nevoiașe. În rest, sunt acuzații, ele vor continua, am văzut mai devreme acuzații și de trădare de patrie, deci așa știe această guvernare să ducă campania prin minciuni, prin manipulare și propagandă.”

Europa Liberă: Vă așteptați la ceva mai grav?

Maia Sandu: „Noi ne așteptăm la orice. E clar pentru noi

După ce au anulat rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău, trebuie să ne așteptăm la lucruri grave...

că această guvernare este disperată, oamenii ăștia au prea mult de pierdut și au demonstrat în timp că pot să comită lucruri foarte grave. După ce au anulat rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău, trebuie să ne așteptăm la lucruri grave, așa cum au fost acțiunile din vară.”

Europa Liberă: Exponenții Partidului Democrat spun cu totul altceva, că tocmai ei vor rămâne să fie nucleul în jurul căruia se va crea o coaliție postelectorală.

Maia Sandu: „Partidul Democrat este cel mai detestat partid politic. Acest regim, această guvernare este cea mai detestată și acest lucrul îl spun oamenii, indiferent de limba pe care o vorbesc, indiferent de localitatea în care trăiesc, această guvernare încearcă să se mențină prin teroare, frică, hărțuieli și prin fraudarea alegerilor. Am vorbit și noi de nenumărate ori despre mai multe cazuri de intimidare și de hărțuială, dar noi și cetățenii nu avem cum să ne lăsăm copleșiți de aceste acțiuni ale guvernării, pentru că este libertatea noastră, este viața noastră și pentru aceste lucruri, pentru condiții mai bune, pentru dreptul nostru de a rămâne acasă, de a nu trebui să fugim în lume, pentru aceste drepturi ne batem în aceste alegeri și nu are cum Partidul Democrat să ia un scor care să-i permită să rămână la guvernare.”

Europa Liberă: Excludeți orice coaliție?

Maia Sandu: „Excludem orice coaliție cu PD, PSRM și sateliții acestora.”

Maia Sandu în studioul Europei Libere de la Chișinău
Maia Sandu în studioul Europei Libere de la Chișinău

Europa Liberă: În ziua alegerilor va avea loc și un referendum. Poziția blocului rămâne neschimbată, că nu participați la referendum?

Maia Sandu: „Noi ignorăm acest referendum. Aceste alegeri sunt despre eliberarea țării de sub jugul acestor clanuri mafiote și orice altă agendă pe care încearcă s-o

Aceste alegeri sunt despre eliberarea țării de sub jugul clanurilor mafiote...

impună democrații vine ca să ne abată atenția de la acest obiectiv important. Cetățenii s-au dat cu părerea în raport cu numărul deputaților mai devreme. Atunci, guvernarea a dat cu piciorul în cele peste 400 de mii de semnături colectate de către cetățeni, atunci era vorba despre modificarea Constituției. Pentru asta au semnat cetățenii. Acum, guvernarea vine cu ideea unui referendum consultativ, care nu înseamnă nimic și în care o întrebare este anticonstituțională, ea a fost calificată ca neacceptabilă, inclusiv de către reprezentanții Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Cea care se referă la revocarea deputatului?

Maia Sandu: „Da, la revocarea deputatului. Respectiv

Acest referendum este doar o încercare de a abate atenția de la lucrul cu adevărat important...

acest referendum este doar o încercare de a abate atenția de la lucrul cu adevărat important, și anume de schimbare a guvernării.”

Europa Liberă: Ținând cont de toate aceste realități, credeți că în următorul Legislativ va fi mai multă voință politică, ca să se schimbe lucrurile în bine, să fie dezrădăcinată corupția?

Maia Sandu: „Categoric, da! În următorul Parlament suntem noi, oameni onești, bine intenționați, care venim ca să facem anume aceste lucruri: să facem dreptate, să eliberăm sistemul de justiție de oameni corupți, să-i pedepsim prin intermediul justiției independente pe toți cei care au furat, să le confiscăm averile, să descătușăm economia ca oamenii de afaceri să poată să-și dezvolte afacerile, ca să nu fie supuși riscurilor și hărțuielilor, ca prin acțiunile de îmbunătățire a mediului de afaceri să se creeze locuri de muncă, să crească salariile, ca din contribuții mai mari la buget să putem să creștem pensiile, indemnizațiile ș.a.m.d. Și să putem să îmbunătățim calitatea tuturor serviciilor publice, așa cum am vorbim mai devreme, educație, sănătate, infrastructură.”

Europa Liberă: La câte mandate sperați?

Maia Sandu: „Suficiente ca să formăm o guvernare.”

Europa Liberă: Există șansa ca să obțineți?

Maia Sandu: „Bineînțeles, bineînțeles că există!”

Europa Liberă: Suficiente mandate ar însemna majoritatea?

Maia Sandu: „Exact! Așa cum am demonstrat la alegerile din Chișinău, așa cum ne-am mobilizat exemplar în prezidențiale, acum trebuie să facem un efort la fel de mare. Este un efort posibil, asta înseamnă că fiecare cetățean, în primul rând, să meargă el sau ea la vot și, în al doilea rând, să mai discute cu doi-trei oameni, să le explice cât de important este să meargă la vot și în cazul în care e necesar să combată propaganda cu care ne confruntăm, iată, într-o măsură foarte mare, în special în ultimele luni.”

Europa Liberă: Am auzit voci care se întrebau de ce nu ați reușit să trimiteți câte un reprezentant în fiecare circumscripție.

Maia Sandu: „Dacă ne referim la candidații noștri pentru circumscripții, există o circumscripție în Găgăuzia în care nu avem un candidat și ne-am dori foarte mult; în Găgăuzia avem doar un candidat și ne-am fi dorit să avem doi. Am abordat lume care credem noi că împărtășește aceleași valori ca și noi, acești oameni au zis că încă nu sunt gata, îi așteptăm pentru mai târziu. Și

Avem candidați peste tot, candidați puternici...

la Taraclia este aceeași situație. În rest, avem candidați peste tot, candidați puternici și sunt sigură că în momentul în care vom ajunge la guvernare, și vom face lucrurile așa cum ne angajăm să le facem, inclusiv oamenii din Găgăuzia și Taraclia vor înțelege care sunt intențiile noastre adevărate și vom avea o șansă mai mare de a le câștiga încrederea și sprijinul.”

Europa Liberă: În campaniile electorale din Republica Moldova se vorbește mult de votul geopolitic, un vot care s-ar da fie pentru Uniunea Europeană, fie pentru Uniunea Vamală dominată de Rusia lui Vladimir Putin. Aceste alegeri parlamentare din 24 februarie la fel sunt calificate drept un proces electoral cu miză geopolitică și că contează mai puțin ideologiile și planurile, programul de guvernare, mult mai importantă fiind orientarea partidelor în planul politicii externe. Dvs. ce ziceți?

Maia Sandu: „Geopolitica, pe de o parte, este folosită și va fi folosită pentru a diviza societatea, pe de altă parte, geopolitica este un element care rămâne acolo...”

Europa Liberă: E un element decisiv?

Maia Sandu: „Este un element important. În situația în care în această țară va continua haosul, nu va exista lege, nu vor exista instituții de stat independente, evident

Trebuie să alegem oameni care vor să construiască un stat în interesul tuturor cetățenilor...

că această situație ne face extrem de vulnerabili la riscurile care vin din afara țării și mă refer în special la riscurile care vin de la Kremlin. Tocmai de aceea, ca să micșorăm aceste riscuri, trebuie să alegem oameni care vor să construiască un stat în interesul tuturor cetățenilor, ca acest stat să lucreze pentru cetățeni și să-i apere atunci când vorbim despre riscurile externe.”

Europa Liberă: Iar mulți votanți spun că s-au săturat de această geopolitică și ar vrea mai degrabă actorii politici să se concentreze pe problemele interne, să aducă bunăstare și prosperitate, stabilitate în Republica Moldova, fără ca să fie neapărat implicat vectorul geopolitic.

Maia Sandu: „Este important ca oamenii să facă deosebirea între corupți și onești, între cei care sunt interesați să îmbunătățească starea de lucruri pentru toți și cei care sunt interesați doar de propriile buzunare și de libertatea lor, pentru că altfel, dacă pierd puterea, riscă să ajungă la închisoare. Este important ca să ne axăm pe aceste lucruri pe care ar trebui cu toții să le împărtășim – lupta împotriva corupției, instituții puternice ale statului, oameni onești în funcții publice și politici publice în interesul tuturor cetățenilor. Și în situația în care reușim, într-adevăr, să ne unim în jurul acestor obiective, dacă reușim ca societate, ca comunitate să facem echipă comună, atunci cu siguranță vom reuși.”

Europa Liberă: O să vă reușească să vă întâlniți și cu alegătorii din stânga Nistrului? Sunt două circumscripții pentru cetățenii care pot să participe la aceste alegeri, aveți și candidații blocului ACUM în aceste două circumscripții. Cum se va face agitație electorală?

Maia Sandu: „Avem doi candidați foarte buni, oameni care au dovedit în timp ce valori respectă și promovează. Sunt doi directori de la școlile cu predare în limba română și o să mergem să facem campanie împreună cu candidații noștri și așteptăm ca autoritățile din Republica Moldova să ne asigure condiții pentru ca noi nestingherit să putem să facem campanie electorală peste tot, inclusiv în regiunea transnistreană, unde alegerile trebuie să aibă loc exact așa ca și pe restul teritoriului țării.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG