„Trei fii risipitori revin la curtea lui Dodon”, titrează portalul Deschide.md menționând că Igor Dodon își întoarce la Președinție trei consilieri care timp de patru luni s-au aflat în funcții de miniștri în Guvernul Chicu. Astfel, Dodon i-a numit în funcții de consilieri pe Corneliu Popovici - în domeniul educației, culturii și cercetării, Aureliu Ciocoi - în domeniul politicii externe și pe Victor Gaiciuc - în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Decretul a fost semnat pe 16 martie, chiar în ziua în care a fost anunțată oficializarea alianței PSRM-PD, iar noi deținători ai celor cinci fotolii de membri ai Guvernului, care au revenit PD, au și depus jurământul.
Pornind de la discuțiile ce se poartă pe seama oficializării alianței PSRM-PDM, Tribuna.md a realizat un clasament convențional al coalițiilor ce au condus Republica Moldova în anii de Independență. Astfel, prima în TOP-3 este Alianța pentru Democrație și Reforme (ADR), creată după alegerile parlamentare din 1998 de Convenția Democrată din Moldova, Mișcarea pentru o Moldova Democrată și Prosperă și Partidul Forțelor Democratice. Pe locul secund, portalul a clasat coaliția formată de Partidul Renașterii și Concilierii, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Forțelor Democratice, ca succesoare a ADR. Cea de-a treia a devenit Alianța pentru Integrare Europeană-I. (AIE-I), constituită după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2009 de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova și Alianța Moldova Noastră.
Directorul Agenției de știri IPN, Valeriu Vasilică, face o primă și foarte succintă analiză aritmetică a alegerilor din Hâncești. Pornind de la diferența de 985 de voturi între candidații de pe I-ul și al II-lea loc, Ștefan Gațcan și Olesea Stamate, jurnalistul constată că, în alte circumstanțe politice, ordinea putea fi un pic alta: Locul I: 4 554 de voturi (candidatul PAS) + 1792 voturi (Grigore Cobzac, candidat independent) + 346 de voturi (Dorin Chirtoacă, candidatul Blocului electoral Unirea = 6692 de voturi. Deci cu o diferență ce putea fi de 1153 de voturi în favoarea unui candidat al opoziției. Și o concluzie - întrebare: „Ghiciți cine va câștiga alegerile prezidențiale ordinare și alegerile parlamentare anticipate, eventuale?”, se întreabă Valeriu Vasilică.
Ștefan Gațcan a cheltuit în această campanie electorală circa 362.000 de lei
Portalul Media-azi.md scrie că Ștefan Gațcan, care a ieșit învingător la alegerile parlamentare noi din municipiul Hîncești din partea PSRM, a avut cele mai mari cheltuieli la capitolul publicitate în comparație cu ceilalți candidați, arată rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală. Pe locul doi la acest capitol s-a clasat candidatul Partidului Șor, Vitalie Balinschi, care a fost într-un final exclus din cursă. Candidata PAS, Olesea Stamate, nu a avut cheltuieli pentru publicitate la TV și radio, iar Grigore Cobzac nu a plătit niciun leu pentru reclamă, potrivit datelor CEC, analizate de Media Azi. În total, Ștefan Gațcan a cheltuit în această campanie electorală circa 362.000 de lei, din care aproape 265.000 de lei i-a alocat pentru publicitate - cea mai mare sumă cheltuită în acest scop comparativ cu restul candidaților.
Rezultatul alegerilor poate adânci discordia dintre PAS și PPDA
În editorialul său de pe Ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie că alegerile din Hâncești au confirmat ceea ce se știa deja: că prezența scăzută îi avantajează pe socialiști, ai căror alegători sunt mai disciplinați și mai puțin pretențioși față de candidații care li se propun. Ștefan Gațcan a fost avantajat și de eliminarea din competiție a reprezentantului Partidului „Șor”, eliminare în care s-a simțit o puternică influență a președintelui Igor Dodon ca înlocuitor al fostului lider al PD, Vladimir Plahotniuc, este convins autorul. El reafirmă că, dacă partidele proeuropene mergeau cu un singur candidat, câștigau un mandat important din punct de vedere simbolic. „PAS are o poziție puternică, dar insuficient de puternică pentru a învinge de unul singur. Din păcate, rezultatul alegerilor poate adânci discordia dintre PAS și PPDA, ceea ce nu ar fi bine în perspectiva alegerilor prezidențiale. O corabie cu mulți căpitani riscă, după cum s-a văzut la Hâncești, să dezorienteze matrozii și să naufragieze”, subliniază Nicolae Negru.
Analistul portalului Ava.md, Vitali Andrievski consideră că „Maia Sandu a cedat Hânceștii socialiștilor”. El este de părere că Maia Sandu, ca deținătoare a celui mai înalt rating, era datoare să unească toate forțele de opoziție și să câștige, căutând un compromis. Astfel, potrivit autorului, ea putea renunța la înaintarea propriului candidat și propune sprijinul pentru un candidat comun, desemnat în cadrul unor primarii. De asemenea, ar fi fost necesară mobilizarea tuturor resurselor partidelor de opoziție și crearea unui staff electoral comun. Și, nu în ultimul rând, Vladimir Voronin, Renato Usatîi și Mark Tkaciuk trebuiau convinși să-și înainteze proprii candidați, la fel cum trebuia de luptat pentru menținerea candidatul Partidului Șor, pentru că eliminarea acestuia din cursă le-a convenit de minune socialiștilor. Nimic din toate acestea, ca și multe altele, nu au fost făcute, afirmă Andrievski, care încheie: „Trebuie să depui foarte multe eforturi ca să pierzi atât de ... alegerile. Puțini ar putea s-o facă. Dar Maia Sandu a reușit...”