Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a semnat la Bruxelles trei acorduri financiare și a prezentat situația din Moldova în Parlamentul UE


Premierul Maia Sandu întîmpinată de David-Maria Sassoli la Bruxelles, 24 iulie 2019
Premierul Maia Sandu întîmpinată de David-Maria Sassoli la Bruxelles, 24 iulie 2019

„Sprijinul Parlamentului European a folosit pentru păstrarea speranței”.

Șefa noului guvern de la Chișinău a fost invitata zilei astăzi în cadrul Comitetului pentru Afaceri externe din Parlamentul European, după care Maia Sandu, împreună cu Zinaida Greceanîi, s-au întâlnit separat cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

După Parlament, la Comisia Europeană, Maia Sandu a semnat, cu Comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, trei acorduri financiare oferind sprijin Moldovei.

În Parlamentul European, vorbind într-o engleză fluidă, Maia Sandu le-a prezentat eurodeputaților un tablou sumbru al Moldovei așa cum a fost lăsată în urmă de cel regimul celui pe care ea l-a numit doar „oligarhul Plahotniuc”. Maia Sandu a descris un guvern anterior care „a confiscat țara, persecutând oponenții”, un regim corupt care s-a dedat spălării de bani, „învăluit într-o retorică pro-europeană” care nu păcălea pe nimeni. Dar, a spus Maia Sandu, „sprijinul Parlamentului European a folosit pentru păstrarea speranței”.

Eurodeputatul PPE și fost președinte român Traian Băsescu a profitat de ocazie pentru a cere încă o dată ca UE să acorde garanții Moldovei că va putea deveni un membru:

- „Moldova se bucură de asistența UE și de parteneriatul cu România. Totuși, țara stă pe loc, indiferent că sunt regimuri democratice sau mai puțin democratice, cum a fost cel al lui Plahotniuc. Explicația e una singură: țara este lăsată de Uniunea Europeană într-o zonă gri.”

Traian Băsescu în studioul Europei Libere la Chișinău
Traian Băsescu în studioul Europei Libere la Chișinău

Băsescu a considerat că momentul ar fi foarte potrivit din punct de vedere strategic, întrucât, după ocuparea Crimeei, Putin are deja „nevoile strategice satisfăcute”:

„Moldova rămâne o țară cu o frontieră lungă cu Transnistria, dar UE nu-i oferă perspectiva de a deveni membru. Cred că în această Comisie avem obligația să luăm în analiză ca Moldova să devină membru al UE. De ce vorbesc eu despre extinderea dincolo de Prut? Interesul lui Putin s-a diminuat prin ocuparea Crimeei așa încât Moldova devine acum mai puțin interesantă pentru Putin.”

Delegația moldoveană la discuțiile de la Bruxelles, 24 iulie 2019
Delegația moldoveană la discuțiile de la Bruxelles, 24 iulie 2019

Discuțiile au avut loc după ce oficiali europeni i-au spus săptămâna trecută ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, care a însoțit-o și acum pe Maia Sandu, că Uniunea Europeană va relua sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

Asta s-a și întâmplat astăzi. După Parlamentul European, Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul european Johannes Hahn, cu care a semnat trei acorduri financiare, în valoare de 787 milioane lei: 450 milioane lei pentru dezvoltarea economică locală a regiunilor Ungheni și Cahul; 156 milioane lei pentru întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției; și 181 milioane lei pentru implementarea Acordului de asociere cu UE, în special pentru întărirea rolului femeilor și pentru susținerea programului european Erasmus pentru studenții din Moldova.

La plecarea din Comisia Europeană, Maia Sandu a mai avut, în mod cu totul neașteptat și nerevăzut, și o scurtă întâlnire cu președintele Comisiei care tocmai își încheie mandatul, Jean-Claude Juncker.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG