Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: Astăzi semnăm cererea de aderare a R. Moldova la UE


Maia Sandu semnând cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, Chișinău, 3 martie 2022.
Maia Sandu semnând cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, Chișinău, 3 martie 2022.

Președinta Maia Sandu a semnat la 3 martie cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, spunând că o va transmite președintelui francez Emmanuel Macron ca lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Cererea a mai fost semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Maia Sandu: Astăzi semnăm cererea de aderare a R. Moldova la UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

„Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii”, a spus Sandu în anunțul său făcut în fața camerelor de luat vederi, la președinție.

„Peisajul schimbător al lumii” este dat de invazia Rusiei în Ucraina și de războiul, ale cărui bubuituri, în cuvintele președintei Sandu, se aud clar de peste graniță.

„Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele și vedem clar oportunitatea de a putea asigura generațiilor viitoare un trai mai sigur, mai bun”.

Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât.

Președinta Sandu a vorbit după o serie de discuții maraton la Chișinău cu mai mulți demnitari europeni, culminând cu o întrevedere cu ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian.

Acesta a sosit pe 3 martie la Chișinău, unde se aflau deja șeful politicii externe și de securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhely. La Chișinău a venit și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, sosit pentru a oferi ajutor R. Moldova confruntată cu un influx masiv de refugiați din Ucraina.

Din cauza închiderii spațiului aerian moldovean pe 24 februarie, când Rusia a început o ofensivă militară la scară largă împotriva Ucrainei, demnitarii europeni vin la Chișinău cu mașina de la Iași, ultimul oraș de la frontiera estică a Uniunii Europene și NATO până unde zboară avioanele.

Tot astăzi, a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană Georgia, iar cererile georgiană și moldoveană survin la câteva zile după ce Ucraina a luat o hotărâre similară, făcând presiuni pentru a fi primită în blocul european, ca urmare a războiului declanșat împotriva sa de Federația Rusă.

XS
SM
MD
LG