Linkuri accesibilitate

Maia Sandu condamnă decizia lui Vladimir Putin privind independența regiunilor Luhansk și Donețk


Președinte Maia Sandu vorbind la Conferința pe teme de securitate de la Munchen, 19 februarie 2022

Președinta Maia Sandu a spus că Republica Moldova „condamnă ferm” recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Donețk și Luhansk, după ce decizia a fost anunțată într-un de liderul rus Vladimir Putin.

„Acest lucru este în mod clar împotriva legislației internaționale. R. Moldova rămâne ferm angajată în susținerea suveranități și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a scris Sandu într-o postare pe Twitter.

Ceva mai devreme, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor Luhansk și Donețk în timpul unei ceremonii televizate, în care a mai spus că „este sigur că va primi sprijinul cetățenilor ruși”, iar „Ucraina nu a avut niciodată o tradiție consistentă de a fi o națiune adevărată”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat la Kiev ședința Consiliului Național de Securitate și a început convorbiri cu lideri occidentali, inclusiv cu președintele american Joe Biden, pe fundalul așteptărilor privind o invazia rusească în Ucraina.

Casa Albă a spus că președintele Joe Biden va anunța în curând noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Liderii instituțiilor europene au spus că Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva celor implicați în recunoașterea de către Rusia a independenței celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat decizia lui Putin de a recunoaște ca independente regiunile separatiste din estul Ucrainei, acuzând Moscova că „încearcă să pună la cale un pretext pentru a invada Ucraina încă o dată”.

XS
SM
MD
LG