Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, cu un mesaj împăciuitor la Comrat  


Președinta R. Moldova, Maia Sandu vizitează regiunea găgăuză, în contextul în care în ultimele săptămâni aici au avut loc mai multe proteste față de guvernare
Președinta R. Moldova, Maia Sandu vizitează regiunea găgăuză, în contextul în care în ultimele săptămâni aici au avut loc mai multe proteste față de guvernare

Președinta Maia Sandu întreprinde vineri, 2 septembrie, o vizită la Comrat, unde are întrevederi cu reprezentanți ai conducerii autonomiei găgăuze, cu primari, studenți și profesori.

Este cea de-a două vizită a șefei statului în Găgăuzia de la începutul mandatului său și are loc pe fundalul unor proteste antiguvernamentale, care au loc mai bine de două luni în autonomie.

„Toți suntem Moldova. Toți suntem o țară.”
Maia Sandu, președinta R. Moldova

În discursul pe care l-a ținut la Universitatea din Comrat, Maia Sandu a declarat că autoritățile centrale nu intenționează să limiteze regiunea găgăuză și a transmis că păstrarea păcii în Republica Moldova depinde de fiecare cetățean. Ea s-a adresat auditoriului inclusiv în limba găgăuză, spunând: „Toți suntem Moldova. Toți suntem o țară”.

„De noi depinde dacă suntem suficient de înțelepți încât să păstrăm pacea și armonia în țara noastră, în pofida războiului din Ucraina. Păstrarea păcii e sarcina principală pentru fiecare dintre noi. Cetățenii Republicii Moldova n-ar trebui să permită semănarea haosului în Republica Moldova, dezbinarea cetățenilor pe criterii etnice sau teritoriale”, a declarat președinta, în limba rusă.

Șefa statului a accentuat că autonomia găgăuză se bucură de mai multe prerogative, prevăzute de legislația R. Moldova. „Am discutat cu mai mulți experți, inclusiv din Găgăuzia, dar și experți internaționali. Ei au ajuns la concluzia că nicio autonomie din Uniunea Europeană nu are atât de multe împuterniciri ca autonomia găgăuză din Republica Moldova. Astfel de împuternici nu au nici subiecții din Federația Rusă”, a spus Maia Sandu.

Referindu-se la criza economică și energetică, președinta a remarcat că acestea afectează toate regiunile Republicii Moldova și că autoritățile centrale încearcă să ofere ajutor tuturor cetățenilor pentru a trece peste ele.

În autonomia găgăuză, au loc în ultima vreme o serie de proteste în care manifestanții își exprimă nemulțumirea față de creșterea prețurilor, dar și față de guvernarea de la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG