Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la Bruxelles: „Europa poate fi la noi acasă”


Maia Sandu
Maia Sandu

„Trebuie să-i facem pe moldoveni să rămână acasă”, a spus astăzi, la Bruxelles, Maia Sandu. „Prea mulți moldoveni și-au părăsit satele și orașele și au plecat peste hotare în căutarea unei vieți mai bune. Noi vrem ca oamenii să rămână în Moldova și am dori ca cei care au plecat să revină. Pentru a ajunge la asta, însă, trebuie să investim în localitățile rurale și în infrastructura lor. Europa trebuie să poată fi găsită la noi acasă.”

Aflată la Bruxelles pentru a lua parte, miercuri 15 decembrie, la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit astăzi în deschiderea celei de-a zecea reuniuni a Conferinței autorităților regionale și locale (CALM) din Parteneriatul Estic, care întrunește primari și lideri locali din regiune, din țările Parteneriatului cu UE, dar și din statele europene.

„Toate entitățile locale, oricât de mici, trebuie să poată avea acces onest și egal la fondurile publice”, a urmat Maia Sandu. „În trecut, prea mulți politicieni din guvernul central au folosit fondurile destinate micilor localități pentru nevoile partidelor lor politice.”

100 de milioane de euro în fiecare an pentru proiecte locale...

„Multe comunități în Moldova au bugete prea mici”. Președinta s-a angajat în mod formal ca guvernul să aloce de acum înainte „100 de milioane de euro” în fiecare an pentru proiecte locale, adăugând că ea crede profund în democrația locală.

„Democrația nu este niciodată un proiect încheiat”, a spus ea. „Primarii sunt însă o autentică forță pentru dezvoltarea locală. Populația are încredere în ei, iar ei posedă cunoștințele necesare privind comunitatea locală. Primarii merită tot sprijinul puterii centrale, iar asta în absența oricărei presiuni politice.”

Președinta s-a angajat să sprijine o reformă a funcționării autorităților locale, punând capăt relei practici a politizării primarilor și a administrațiilor locale și rurale. Autoritățile locale și cele centrale trebuie să coopereze, nu să se afle în competiție, a spus ea.

După Maia Sandu, a vorbit primarul din Edineț, Constantin Cojocaru, vicepreședinte al CALM, care a vorbit (în limba rusă) în favoarea descentralizării, în ciuda tuturor dificultăților actuale puse de lupta împotriva pandemiei și de mulți alți factori negativi, precum reaua stare a infrastructurilor, sau absența digitalizării în școli.

Vorbind tot în rusă, Constantin Cojocari a lăudat efectele pozitive ale participării Republicii Moldova la Parteneriatul Estic (subliniind încă o dată necesitatea de a se trece la o mai mare descentralizare în Moldova) și a regretat actuala neparticipare a regimului de la Minsk la lucrările Parteneriatului, cu toate efectele negative pe care le are asta asupra populației bieloruse, din ce în ce mai izolată).

Reforma administrativ-teritorială: pro și contra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:40:06 0:00

În paralel, tot astăzi, șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a avut întâlniri cu Charles Michel, președintele Consiliului European; Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene; și David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Miercuri, 15 decembrie, Maia Sandu va participa la summitul Parteneriatului Estic, din care mai fac parte: Armenia, Azerbaidjan, Belarus (doar teoretic, însă Minskul și-a suspendat participarea în luna iulie), Georgia și Ucraina. Summitul va confirma sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a țărilor est-europene, dar nu va oferi niciun fel de calendar sau o dată teoretică a posibilei aderări.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG