Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Oamenii din acest guvern curăță mizeria lăsată de Plahotniuc... Fac greșeli, dar luptă zi de zi pentru interesul cetățenilor”


Premierul Maia Sandu

Detalii de la conferința de presă a premierului moldovean cu ocazia împlinirii a o sută de zile de guvernare.

Prim-ministra Maia Sandu și-a apărat guvernul în fața criticilor de incompetență, spunând într-un discurs la 100 de zile de la preluarea puterii că „este cel mai onest pe care l-a avut Moldova vreodată” și că a reușit să acopere o gaură bugetară de 4,5 miliarde de lei moștenită de la fosta guvernare.

„Oamenii din acest guvern curăță mizeria lăsată de Plahotniuc... Fac greșeli, dar luptă zi de zi pentru interesul cetățenilor. Le sunt recunoscătoare”, a declarat Sandu la o conferință organizată în Casa Guvernului.

Printre realizările cabinetului său ea a numit reluarea finanțării din partea donatorii străini, deconspirarea și neutralizarea unor scheme ale fostei puteri în frunte cu Vlad Plahotniuc, inclusiv la Aeroportul Internațional Chișinău, majorarea de salarii inclusiv în educație și implementarea costisitoarei legi a salariilor funcționarilor publici, precum și primii pași pentru reformarea justiției.

„Întâmpinăm o mare rezistență în sistem, dar suntem determinați și o să insistăm până la capăt pe această transformare ... O să facem ordine în fiecare instituție”, a mai spus Sandu.

Criticii spun însă că noua guvernare ar fi compromis reforma în justiție când a numit membri de partid în calitate de judecători ai Curții Constituționale și a sporit rolul guvernului în selectarea procurorului general, validând influența politicului asupra justiției.

La aceeași conferință de presă, prim-ministra Maia Sandu a declarat că a fost decizia comună a guvernării ca președintele Igor Dodon să reprezinte R. Moldova la Adunarea Generală ONU, dar a avertizat că guvernul se poate disocia de declarațiile acestuia, dacă vor devia de la poziția cunoscută a Chișinăului în chestiuni ca retragerea forțelor ruse din regiunea transnistreană.

„A fost o decizie comună, sau mai bine zis a fost solicitarea lui să meargă acolo”, în condițiile în care ea a avut o agendă externă încărcată, inclusiv vizite la Bruxelles și Washington, a spus Maia Sandu la conferința de presă consacrată împlinirii a 100 de zile de guvernare.

Răspunzând unei întrebări a Europei Libere, ea a spus că guvernul și Blocul ACUM se vor disocia de orice declarație a președintelui care contravine cererii de retragere a trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

„Noi insistăm la toate întâlnirile inclusiv cu autoritățile rusă că armata și munițiile trebuie retrase”, a spus Sandu.

Președintele Igor Dodon participă săptămâna aceasta la Adunarea Generală ONU. El a declarat înainte de plecare că și-a scris singur discursul, dar nu a dezvăluit detaliile acestuia.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG