Linkuri accesibilitate

Malala Yousafzai în vizită în Pakistanul natal


Malala Yousafzai cu familia ei astăzi pe aeroportul de la Islamabad
Malala Yousafzai cu familia ei astăzi pe aeroportul de la Islamabad

În 2014, Malala Yousafzai a devenit cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru pace, ca răsplată pentru activitatea ei în promovarea educației pentru toți.

Laureata premiului Nobel pentru pace Malala Yousafzai a revenit în Pakistanul său natal astăzi, joi, la șase ani după ce a fost împușcată în cap de militanții islamiști pentru că ceruse drepturi mai mari la educație pentru fete.

Măsuri de securitate extraordinare au însoțit sosirea studentei de 20 de ani pe Aeroportul Internațional Benazir Bhutto din capitala pakistaneză Islamabad. Televiziunile locale au arătat-o pe Malala Yousafzai în compania părinților ei în clădirea aeroportului, înainte de a pleca într-un convoi de 15 mașini, în care se aflau soldați înarmați până în dinți.

La puțin timp după sosire, Malala a fost primită de premierul pakistanez Shahid Khaqan Abbasi, la biroul său din Islamabad.

„Este cea mai fericită zi din viața mea, nu îmi vine să cred că e adevărat”, a spus Malala într-o scurtă alocuțiune marcată de emoții, la televiziunea națională, vorbind într-un amestec de urdu, pashtu și engleză.

Revenirea ei în patrie a fost învăluită în mister, așa că nu era limpede din primul moment cât va sta în capitală sau dacă va merge în orașul său Mingora, unde a fost împușcată de Talibani în 2012.

Agențiile de presă au relatat că este improbabil să-și viziteze regiunea natală, Swat, în munții de la nord-vest de Islamabad, datorită riscurilor de securitate prea mari. Reuters scrie că vizita va dura câteva zile, iar Malala va primi prieteni și rude la hotel, la Islamabad.

În octombrie 2012, indivizi mascați și înarmați au oprit un autobuz în care se aflau Malala și alte fete, în drum de la școală spre casă. În afara ei, în atacul revendicat de Talibani au fost rănite alte două eleve. Malala a fost transportată pe calea aerului în Marea Britanie, unde a fost operată.

La vârsta de 17 ani, în 2014, Malala Yousafzai a devenit cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru pace, ca răsplată pentru activitatea ei în promovarea educației pentru toți. Ea a devenit de asemenea un simbol al rezistenței femeilor confruntate cu represalii.

Reuters notează că săptămâna trecută, Malala, care trăiește în Marea Britanie și studiază la Universitatea din Oxford, și-a exprimat dorința de a-și revedea țara natală.

Sosirea Malalei a fost salutată de mulți pakistanezi. Partidul fostului mare jucător de cricket ajuns lider de opoziție Imran Khan a spus joi că întoarcerea Malalei este un semn că extremismul a fost înfrânt în Pakistan.

Talibanii pakistanezi, care au avut controlul total asupra regiunii Swat până să fie alungați de armată în 2009, și-au folosit dominația pentru a arunca în aer școli de fete, impunând o interpretare strictă a legii islamice Șaria. Talibanii au acuzat-o pe adolescenta Malala că ar fi promovat în regiune valorile occidentale. (MT).

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG