Linkuri accesibilitate

Mama lui Igor Dodon citată la procuratură| PSRM pierde un deputat


Mama fostului președinte Igor Dodon.
Mama fostului președinte Igor Dodon.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Mama fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost citată la Procuratură, pe 15 iulie, pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită – dosar în care figurează Igor Dodon, soția sa, Galina Dodon și fratele fostei prime doamne, Petru Merineanu, scrie Newsmaker.md. Publicația citează un comunicat al procuraturii generale în care se menționează că în urma perchezițiilor efectuate la aceasta, au fost depistate și ridicate din safe mijloace bănești în sumă de aproximativ 690 mii lei, peste 17 mii euro și o mie de dolari. Partidul Socialiștilor, al cărui președinte fondator este Dodon, a calificat acțiunile procurorilor drept „un pas josnic și inuman”. În replică, reprezentanții Procuraturii au spus că procedura nu atentează la drepturile și libertățile persoanelor, dar au scopul de a oferi posibilitatea martorilor de a relata cele cunoscute în legătura cu faptele anchetate.
  • Agora.md scrie că, după ce la începutul lunii iulie a cerut majorarea tarifului la gaz cu 45%, Moldovagaz a modificat solicitarea transmisă către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetica (ANRE). Acum, furnizorul solicită majorarea prețului la gaz cu 63% pentru consumatorii casnici, ca urmare a creșterii semnificative a prețului de cumpărare a gazelor naturale. Astfel, un metru cub de gaze naturale ar putea ajunge să coste 29 de lei și 48 de bani. Potrivit solicitării, Moldovagaz ar vrea ca tariful să fie aplicat din 1 iulie. Cererea a fost publicată pentru dezbateri publice pe pagina ANRE.
  • „Reforma învățământului, aprobată!”, titrează Jurnal.md. Proiectul care prevede reforma instituțiilor de învățământ superior prin comasarea mai multor universități și institute de cercetare a trecut de votul executivului. Potrivit documentului, personalul salariat din instituțiile absorbite va fi transferat la instituțiile publice absorbante, asigurându-se integrarea acestora în cadrul instituțiilor respective. Iar studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat ale instituțiilor de învățământ superior absorbite vor fi transferați în cadrul universităților mari, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite anterior.
  • Ziarul de gardă scrie că masca de protecție devine obligatorie în instituțiile medico-sanitare de toate categoriile din municipiul Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău (CESP), miercuri, 13 iulie, în contextul creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19. De asemenea, autoritățile din sănătate ale capitalei recomandă cetățenilor purtarea măștilor de protecție în transportul public și spațiile publice închise aglomerate. Totodată, potrivit deciziei responsabililor din domeniu, urmează să fie activate gradual spitalele cu profil COVID-19.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • O postare a TV8.md, care-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin a trezit cel mai mare interes pe Facebook-ul moldovean, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Va renunța Voronin la mandatul de deputat? Este întrebarea jurnaliștilor care îl mai citează cu următoarea declarație: „Nu am luat decizia, mă gândesc în timpul apropiat. Țara este distrusă”.
  • Pe Instagram-ul moldovean, cea mai accesată postare a fost a jurnaliștilor de la portalul Newsmaker.md care anunță plecarea din partid a socialistei Ala Dolință. Ea și-a motivat decizia prin faptul că nu este de acord cu poziția Partidului Socialiștilor privind războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG