Linkuri accesibilitate

Mandat de arestare pentru Putin: procurorii le țin piept în sfârșit diplomaților


Nu doar în Ucraina se comit crime împotriva umanității. Le Monde scrie astfel astăzi că după vizita sa în Etiopia, secretarul de stat american Antony Blinken denunță acum acolo „crime împotriva umanității”.

La câteva zile după trecerea sa prin Addis Abeba, Antony Blinken a subliniat că aceste abuzuri au fost comise de toate forțele prezente.

Conflictele din Etiopia, Eritreea și Cornul Africii nu sunt subiecte foarte populare pentru presa est-europeană.

Statele Unite au ajuns la concluzia că forțele armate din Etiopia și Eritreea, precum și rebelii din Tigray, au comis crime de război în cei doi ani de conflict sângeros din regiune, a anunțat șeful diplomației SUA, Antony Blinken, la câteva zile după vizita lui în această ţară.

Multe dintre aceste acte nu au fost întâmplătoare sau rezultatul unei consecințe indirecte a războiului. Au fost calculate și deliberate”, a declarat secretarul de stat american reporterilor cu ocazia publicării raportului anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului. Blinken a spus că Departamentul de Stat a efectuat „o anchetă amănunțită” și a ajuns la concluzia că aceste crime de război au fost comise de toate părțile implicate, inclusiv de forțele din zona înconjurătoare Amhara.

Blinken s-a referit, de asemenea, la „crimele împotriva umanității” comise de forțele etiopiene, eritreene și amhara, dar nu a menționat rebelii din Tigray. „Îndemnăm guvernele Etiopiei și Eritreei, precum și TPLF [Mișcarea rebelă a Frontului Popular de Eliberare din Tigray] să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru aceste atrocități”, a spus el.

Un conflict « devastator»

„Conflictul din nordul Etiopiei a fost devastator. Nenumărați bărbați, femei și copii au fost uciși. Femeile și fetele au fost supuse unor forme fără precedent de violență sexuală. Mii de persoane au fost strămutate forțat. Comunități întregi au fost vizate din cauza etniei lor”, a continuat el.

Bilanțul exact este dificil de evaluat, dar Statele Unite estimează că aproximativ 500.000 de oameni au murit în timpul acestui conflict.

Premierul Japoniei la Kiev

În vreme ce chinezul Xi Jinping încă se află la Moscova, într-o vizită de trei zile pentru a-l sprijini pe Putin, premierul Japoniei a ales Kievul, într-un gest care expune foarte limpede faliile planetare ale războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

La Londra, The Guardian, care oferă și un live blog în legătură cu toate acestea, subliniază că Fumio Kishida era singurul lider G7 care nu călătorise încă în Ucraina.

Mandat de arestare pentru Putin: procurorii le țin piept în sfârșit diplomaților

Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are o lungă selecție din presa germană în legătură cu implicațiile inculpării dictatorului de la Kremlin.

«Încăpățânat, neabătut de la principiile sale, procurorul este inamicul firesc al diplomatului. Chiar și în viața de zi cu zi, apare deja o sursă de fricțiuni atunci când justiția independentă refuză să țină cont de necesitățile politice ale momentului – și cu atât mai mult într-un moment de triumf pentru justiție, cum este cazul în prezent. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui Federației Ruse. Vorbim despre liderul unei puteri nucleare. Acum, sunt postate afișe cu fotografia lui însoțită de un anunț de căutare. În curând pot fi oferite chiar și recompense - ce idee! – pentru orice informație relevantă care ar duce la arestarea lui Putin.»

«Curtea Penală Internațională îl înfățișează pe omul de la Kremlin ca pe un – presupus – criminal cu care nu ar trebui să negociezi, chiar dacă el pretinde că o face. Cu excepția, poate, în fața judecătorilor. De acum încolo, când vine vorba de președintele rus, logica procurorului primează, și este nemiloasă: 123 de state de pe planetă sunt obligate prin tratat să se supună acestei logici și să-l aresteze. Și nu va exista vreodată o amnistie – nici măcar în cadrul unui acord de pace.»

Imperiul lui Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, demascat de hackeri

Courrier International mai oferă și un întreg dosar despre cum fișierele piratate și analizate care dezvăluie măruntaiele ecosistemului construit de omul de afaceri Prigojin, o întreprindere criminală unică:

«Există o corporație în Rusia în care criminali de război mercenari, avocați, bandiți înarmați până în dinți, informaticieni cu experiență, politologi lucrează mână în mână în slujba lui Evgheni Prigojin, un fost pușcăriaș devenit „bucătarul lui Putin”, apoi general fără epoleți în războiul din Ucraina, în fruntea formațiunii de mercenari Wagner, cu zeci de mii de recruți.»

Corporația lui Prigojin a fost disecată în întregime de Dossier Center, un grup de anchetatori finanțat în întregime de omul de afaceri și dizidentul rus în exil Mihaïl Hodorkovski. Pe 18 martie a fost astfel publicată «Ciberarmata lui Prigojin», un studiu bazat pe mai bine de un milion de documente interne capturate de un grup de hackeri anonimi. Informații copiate, după toate probabilitățile, de pe serverele structurilor lui Evgheni Prigojin la începutul toamnei anului 2022.

Principalele sale activități au fost detectate: documentele provin de la fabrica de troli din Sankt Petersburg, Agenția de Cercetare pe Internet, dar și de la Concord Group, structura mamă, precum și de la Wagner Group și o galaxie de 400 de companii, reale sau fictive, aparținând multimilionarului. Privită din interior, structura afacerilor dezvăluie o societate semi-statală rusă, dar și o întreprindere criminală unică.

Un imperiu „legat organic

Concluzia principală la care au ajuns anchetatori: toate activitățile sunt „legate organic”. Angajații care lucrează într-un colț al imperiului pot fi astfel realocați foarte rapid într-un alt sector. „Luptătorii răniți ai lui Wagner se refac la centrul de recreere din [orașul] Ghelengik, oficialii Ministerului Apărării primesc carduri de reducere pentru magazinul alimentar de lux al lui Eliseievski, trolii din Lahta [un cartier din Sankt Petersburg] sunt mutați în clădirile construite de compania de construcții Prigojin și promovată la nivel internațional de Grupul Wagner. Astăzi, avocați și finanțatori examinează contractele de concesiune la Sankt Petersburg, iar mâine la Antananarivo sau Bangui”, rezumă ancheta. Această structură polimorfă și dinamică complică implementarea sancțiunilor internaționale.

Un studiu al personalului și salariilor specialiștilor IT arată că aceștia sunt angajați la diferite companii și mutați de la un proiect la altul: cel care s-a ocupat ieri de comenzile de mobilă pentru apartamentul fiicei lui Prigojin cumpără și bilete de avion spre Teheran. sau spre Portugalia pentru Violetta, mama lui Prigojin. Achiziții efectuate printr-o agenție de turism numită – detaliu amuzant – Zelenski Corporate Travel Solutions, cu sediul la Moscova. A doua zi, aceeași persoană va organiza procesele de filtrare dintr-un lagăr de prizonieri sau va calcula numărul de scânduri necesare pentru a fabrica miile de sicrie pentru mercenarii uciși în Ucraina. În medie, acești profesioniști IT câștigă în jur de 110.000 de ruble pe lună, sau 1.327 dolari.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG