Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu, „un lider extrem de comod și cooperant pentru PNL și Iohannis” (Ioana Ene Dogioiu/ spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Evident, eșecul prin lipsă de cvorum al moțiunii de cenzură împotriva guvernului liberal e prezent în mai toate comentariile. Ștefan Vlaston scrie pe blogurile Adevărul că: „Actuala conducere a PSD şi-a «îngropat» partidul. Dacă membrii obişnuiţi de partid vor avea imaginaţia şi forţa să reinventeze partidul, pentru alegerile din 2024, PSD mai are o şansă. Dacă nu, se va muta în debaraua istoriei, plină de partide eşuate”. Un rol cheie în alunecarea Partidului Social-Democrat în această fundătură l-a avut, scrie Vlaston, întemnițarea lui Liviu Dragnea pentru corupție. Abia atunci oamenii au înțeles că trebuie să se uite bine la cei aflați în funcții în conducerea partidelor şi în guvern, iar aceștia din urmă – că nu mai sunt protejați de nimeni în fața justiției.

Dan Tăpălagă (G4Media) întrevede și prima consecință a nevotării moțiunii: pierderea rapidă de suport în partid al proaspătului ales președinte al PSD Marcel Ciolacu. Unii l-au acuzat deja de blat cu liberalii. Comentatorul nu e deloc îngăduitor nici cu cealaltă parte – liberalii și președintele Klaus Iohannis, despre care emite ipoteza că le-ar fi convenit până acum aparența că PSD deține majoritatea în Parlament. De vreme ce le-a fost așa de ușor s-o sfărâme, poate fi presupus că Marcel Ciolacu chiar a fost ajutat de PNL să preia partidul, pentru ca Palatul Cotroceni și Palatul Victoria să-și poată scuza în fața alegătorilor neputințele. Tăpălagă crede că, la moțiune, totul s-a jucat cu mâna maghiarilor din UDMR. În ultimul moment, aceștia s-au decis că nu votează moțiunea, retrăgând deci un număr mare de parlamentari din cvorum. Care o fi prețul acestei mișcări, ce li se va fi promis, se mai întreabă jurnalistul de la G4Media.

Parțial, Ioana Ene Dogioiu, de la spotmedia.ro, subscrie diagnosticului lui Dan Tăpălagă. Ea spune că încă de duminică seara se știa că nu va fi cvorum la moțiune, dar și că Marcel Ciolacu e bun prieten cu șeful Serviciului Român de Informații și că ar fi de-a dreptul ciudat că nu le-a făcut, personal, nicio măgărie liberalilor: „un lider extrem de comod și cooperant pentru PNL și Klaus Iohannis”, spune jurnalista. Cât despre macazul care a blocat votul la moțiune, el ar fi compus nu doar din parlamentarii UDMR, ci și din cei ai minorităților.

Despre ce spune ultimul sondaj de opinie – anume că PSD a scăzut la 20% din preferințe, iar, la un loc, PNL-USR+ și PMP au 56% – Ștefan Vlaston, pomenit la început, din Adevărul, e fără milă : „se poate anticipa, scrie el, un eşec major al PSD la alegerile locale, probabil tot în jur de 20% din voturi. Se adaugă şi faptul că alegătorii tradiţionali ai PSD, pensionari şi oameni în vârstă, vor absenta de la vot, de frica contaminării cu coronavirus”.

XS
SM
MD
LG