Linkuri accesibilitate

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018 (VIDEO)


Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

Video de Nicu Gușan, galerie foto de Alla Ceapai.

A fost adoptată o rezoluţie în care se cere revenirea definitivă a populaţiei dintre Prut şi Nistru la România.

La Chișinău s-a desfășurat o manifestație unionistă, „Marea Adunare Centenară” pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost organizat de mai multe grupări unioniste din R. Moldova și din afara granițelor acestei țări.

Marea Adunare Centenară, Chișinău, 25 martie 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Mii de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au participat la manifestaţia unionistă din Piaţa Marii Adunări Naționale.

„Unire!”, „Jos hotarul de la Prut!”

Participanţii la miting au adoptat în unanimitate o rezoluţie dată citirii de unul dintre organizatori, Vlad Bileţchi:

„Pledăm pentru revenirea definitivă a populaţiei dintre Prut şi Nistru la trupul ţării mamă România… solicităm la şedinţa solemnă din 27 martie 2018 Parlamentul de la Bucureşti să adopte o decizie prin care să se implice pentru reintregirea naţională prin mijloace paşnice şi în limitele Constituţiei României.”

În rezoluție se mai spune că în aprilie ar urma să fie organizată o consultare populară, nu un referendum, în Chişinău pe tema unirii Moldovei cu România. Sunt trecute şi alte evenimente organizate în R. Moldova şi România pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

La miting au fost prezenţi şi primarii din cele peste 130 de localităţi care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România.

„Suntem pentru o Românie mare, puternică şi Unire”, a spus primarul comunei Sadova, din raionul Călărași, localitatea de baştină a preşedintelui Igor Dodon.

La miting s-a scandat şi împotriva lui Dodon care în ajun a declarat că această adunare unionistă ar putea avea un caracter „nu doar provocator, ci și violent”. El şi-a îndemnat susţinătorii să nu participe la contramanifestații.

Manifestația unionistă a decurs fără incidente. Polițiști care să asigure ordinea publică erau foarte puţini în preajma manifestaţiei şi într-un număr mai mic pe unele străzi adiacente.

A fost prezent şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, acum preşedinte de onoare al unui partid extraparlamentar din R. Moldova, Partidul Unităţii Naţionale. El a cerut parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti să voteze din nou Unirea:

„Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea ţării. Moldova este parte a României.”

Fostul primar general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că „așa cum locuitorii din Berlin au dat jos Zidul de la Berlin, așa și noi trebuie să dăm jos zidul de la Prut”.

„A venit timpul să trecem Prutul liber, fără vamă şi fără grăniceri… Cerem unirea nu pentru salarii, pensii şi instituţii … unirea este idealul nostru, este icoana neamului românesc”, a spus Chirtoacă.

La manifestaţie au participat reprezentanţi de la mai multe partide politice, inclusiv de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul Liberal Reformator. Mulţi dintre ei au venit cu drapele ale partidelor, şi au vorbit din scenă, dar organizatorii au precizat că manifestaţia „nu a fost confiscată de niciunul din partide”.

Partidul Socialiștilor a dat asigurări în ajun că nu va organiza o contramanifestație pe 25 martie, dar a criticat manifestația unionistă calificând-o drept „o provocare deliberată, îndreptată împotriva suveranității statului”.

  • 16x9 Image

    Alla Ceapai

    Jurnalistă, moderatoarea emisiunii matinale a Europei Libere  „Moldova la ora 7”, coautoarea rubricii Dicţionar European.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG