Linkuri accesibilitate

Marea Britanie afirmă că Teheranul „va fi tras la răspundere” pentru execuția unui cetățean britanic-iranian


Alireza Akbari, în vârstă de 61 de ani, a fost ministru adjunct al apărării iranian.
Alireza Akbari, în vârstă de 61 de ani, a fost ministru adjunct al apărării iranian.

Marea Britanie afirmă că „regimul slăbit și izolat” al Teheranului va fi tras la răspundere după execuția lui Alireza Akbari, cu dublă cetățenie britanico-iraniană, în ceea ce Londra a numit un act „insensibil și laș”.

„Mesajul nostru pentru acest regim este clar: lumea vă urmărește toate acțiunile și veți fi trași la răspundere, în special de către curajosul popor iranian, din care atât de mulți sunt cei pe care îi oprimați și îi ucideți", a declarat ministrul de externe James Cleverly la 16 ianuarie.

„Asistăm la acțiunile răzbunătoare ale unui regim slăbit și izolat, obsedat de suprimarea propriului popor, slăbit de propria teamă de a-și pierde puterea și de a-și distruge reputația internațională”, a spus el în comentariile făcute în Parlamentul britanic.

Cleverly nu a intrat în detalii pe tema acțiunilor sau sancțiunilor speciale pe care Marea Britanie le are în vedere, dar a spus că „nu ne vom limita la pașii pe care i-am anunțat deja".

Akbari, în vârstă de 61 de ani, fost ministru adjunct al apărării iranian, a fost condamnat la moarte pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Criticii regimului de la Teheran spun că este o decizie „politică”. Decizia judecătorească a stârnit condamnarea guvernelor occidentale și a grupurilor de apărare a drepturilor omului.

Pe 16 ianuarie, ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a alăturat condamnărilor și l-a convocat pe ambasadorul Iranului la Berlin pentru a doua oară într-o săptămână din cauza creșterii recente a numărului de execuții.

Agenția de știri Mizan a sistemului judiciar iranian a anunțat execuția lui Akbari pe 14 ianuarie, dar nu a spus exact când a avut loc. Unele relatări susțin că aceasta ar fi avut loc cu câteva zile înainte. Relatarea agenției Mizan afirmă că Akbari a fost executat după ce a fost condamnat la moarte pentru acuzații de „corupție pe Pământ” și că ar fi acționat împotriva securității interne și externe a țării prin spionaj pentru serviciul de informații al guvernului britanic.

De asemenea, în relatarea agenției de presă se mai afirmă că Akbari ar fi primit peste două milioane de dolari pentru spionaj, acuzații pe care Akbari și Marea Britanie le-au negat. Marea Britanie și Statele Unite au cerut Iranului să nu execute sentința.

Iranul nu recunoaște dubla cetățenie pentru cetățenii săi.

Londra a impus sancțiuni împotriva procurorului general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, dar a rezistat până acum presiunilor exercitate de exilații din opoziția iraniană, de activiști și de Parlamentul britanic pentru a include Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului pe lista grupărilor teroriste.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak le-a spus jurnaliștilor că sunt analizate acțiuni viitoare „împreună cu partenerii noștri internaționali".

Sunak declarase mai înainte că execuția este un act inuman și laș, „realizat de un regim barbar”.

După cum se pare, autoritățile britanice acționează cu prudență pentru că la Teheran mai sunt reținuți și alte persoane cu dublă cetățenie. De asemenea, Londra este implicată în negocierile dificile dintre Teheran și alte puteri mondiale pentru a revigora un important acord nuclear.

XS
SM
MD
LG