Linkuri accesibilitate

Londra promite să afle cine l-a otrăvit pe fostul agent Skripal


Ministrul de interne britanic: sute de polițiști lucrează metodic, analizând „toate pistele posibile” în cazul otrăvirii fostului agent rus și fiicei acestuia.

Marea Britanie a promis astăzi că o să facă totul pentru a afla cine sunt autorii otrăvirii cu gaze iritante a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și fiicei acestuia, Iulia, iar când va afla o să răspundă ferm și fără ezitare. Alexandru Eftode prezintă pe scurt o relatare a Agenției Reuters.

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Amber Rudd, a declarat că sute de polițiști lucrează metodic, analizând „toate pistele posibile” în cazul otrăvirii cu gaze iritante a fostului agent rus și fiicei acestuia.

Amber Rudd în Parlamentul de la Londra
Amber Rudd în Parlamentul de la Londra

Vorbind în Parlamentul de la Londra, Rudd a spus că guvernul său s-a „angajat să facă totul pentru a aduce vinovații în fata justiției, indiferent cine sunt și unde se află”. „Investigația avansează, iar acest guvern va acționa fără ezitare atunci când vor fi clarificate toate faptele”, a mai spus ministrul.

În vârstă de 66 de ani, Serghei Skripal și fiica sa Iulia se află la spital de duminica trecută, când au fost găsiți în stare de inconștiență pe o bancă în apropiere de un centru comercial din orașul Salisbury, în sudul Angliei.

Autoritățile spun că sunt în continuare inconștienți, într-o stare „critică, dar stabilă”, în vreme ce un polițist care a ajuns printre primii la fața locului pentru a-i salva pe cei doi, este la rândul său spitalizat, în stare gravă, dar este conștient şi vorbește.

Serghei Skripal și fiica sa Iulia
Serghei Skripal și fiica sa Iulia

Miercuri, șeful poliției antiteroriste britanice Mark Rowley a spus că Skripal și fiica sa au fost victime ale unui atac deliberat cu gaz iritant. Astăzi, în Parlamentul de la Londra, ministrul de interne nu a vrut să dea detalii despre gaz, dar a spus că:

„Folosirea unui gaz iritant pe teritoriul britanic este un act imoral și ilegal, o tentativă de asasinat în cel mai crud și public mod”. „Dacă vrem să fim riguroși în această anchetă, trebuie să evităm speculațiile și să permitem poliției să-și continue ancheta”, le-a mai spus Rudd parlamentarilor.

În ciuda acestui apel, însă, câțiva parlamentari au arătat cu degetul spre Rusia, unii cerând redeschiderea anchetelor în privința asasinării mai multor ruși din exil în ultimii ani.

Fost colonel al GRU, serviciul rus de spionaj militar, Serghei Skripal, a fost condamnat în Rusia pentru spionaj, în 2006, fiind acuzat că a predat zeci de agenți ruși serviciilor de informații britanice. În 2010, a fost grațiat de fostul președintele Dmitri Medvedev și schimbat pe presupuși spioni ruși arestați în Statele Unite.

Moscova a insistat că nu este implicată în niciun fel în incidentul de acum, dar că este gata să coopereze în ancheta poliției britanice, dacă i se cere.

În presa britanică, s-au făcut multe legături cu asasinarea, în 2006, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, alt fost agent rus care se întorsese împotriva Kremlinului. Deputatul rus Andrei Lugovoi, fost agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, acuzat că el l-ar fi otrăvit cu poloniu radioactiv pe Litvinenko, spune că, pe Skripal, Rusia nu ar fi avut motive să-l asasineze.

Andrei Lugovoi (stânga)
Andrei Lugovoi (stânga)

„Skripal nu este fugar, nu a fugit din Rusia și nu a cerut azil în Marea Britanie... Nu mai prezenta absolut niciun interes pentru statul rus și justiția rusă, fie măcar pentru faptul că fusese deja condamnat, vinovăția sa fusese demonstrată și își ispășise pedeapsa”, a spus Lugovoi televiziunii britanice Sky News.

Autoritățile britanice nu au reușit să obțină extrădarea lui Lugovoi din Rusia pentru a-l judeca în legătură cu asasinarea lui Litvinenko. BBC a întrebat-o pe ministra de interne Rudd dacă este de acord că lipsa unor măsuri dure față de Rusia atunci a transmis mesajul că asemenea acte pot trece fără urmări. Ea a respins acest punct de vedere și a spus că Marea Britanie va acționa în mod ferm, dacă se confirmă implicarea Rusiei în otrăvirea lui Skripal.

XS
SM
MD
LG