Linkuri accesibilitate

Marea revenire a americanilor în Europa și demisia consilierului lui Putin care făcea elogiul corupției


Grupul german de rock și metal Rammstein, care și-a luat numele de la baza militară SUA din Ramstein, târg făcut celebru de ei, dar al cărui nume se scrie cu un singur -m-.
Grupul german de rock și metal Rammstein, care și-a luat numele de la baza militară SUA din Ramstein, târg făcut celebru de ei, dar al cărui nume se scrie cu un singur -m-.

Cum s-a anunțat la summitul NATO de la Bruxelles, joi 24 martie (cu participarea lui Joe Biden și despre care am scris aici), forțele armate ale SUA în Europa au depășit zilele acestea, pentru prima oară de mai multe decenii încoace, pragul simbolic de 100 000 de oameni.

Le Monde poate scrie astfel în numărul de astăzi despre “Marea revenire a armatei americane în Europa”: «Această revenire americană pe Vechiul Continent este punctul culminant al unui ciclu care a început în 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia. Un fel de „reflux al mareei”, cum îl descrie Camille Grand, secretar general adjunct al NATO.

O revenire care a avut loc într=un mod cu atât mai discret, cu cât „pivotarea” spre Pacific declanșată cu doi ani mai devreme, în 2012, de fostul președinte Barack Obama, fusese zgomotoasă. Până în 2014, Pentagonul a avut mai degrabă tendința să-și deplaseze treptat trupele europene în Irak, prin care au tranzitat înainte de a se întoarce în Statele Unite. Acele trupe nu mai fuseseră niciodată înlocuite după aceea.»

Presa regională germană, în special din landurile Bavaria și Rheinland-Pfalz, aplaudă revenirea americanilor, care vreme de decenii au întreținut adevărate orășele pe bazele lor militare, precum Ramstein, târg făcut celebru de grupul de rock și metal Rammstein (cf. foto) care și-a luat numele de la acest oraș (dar scris cu -mm-).

De îndată, site-ul militar american Stars and Stripes anunță că baza de la Ramstein va găzdui temporar mai multe zeci de refugiați din Ucraina. Cu totul, Joe Biden a anunțat ieri la Bruxelles că SUA vor primi 100.000. de refugiați din Ucraina.

Nu toți refugiații ucraineni au însă o asemenea soartă. Sub titlul «Romii, ultimii printre ultimi» Le Monde, în Franța, publică un reportaj despre tristele condiții în care trăiesc refugiații romi ucraineni care reușesc să treacă granița în Slovacia.

La Londra, The Daily Telegraph scrie însă și despre o refugiată de lux: femeia numită de unii “Eva Braun” a lui Putin (aluzie la amanta oficială a lui Hitler) și cu care se crede că Putin s-a căsătorit în ascuns: fosta campioană olimpică Alina Kabaeva, considerată autentica ‘primă doamnă’ ascunsă a Rusiei. Aceasta trăiește în Elveția, de unde mulți ar dori s-o vadă expulzată.

Metamorfoza armatei ucrainene

Joi, cum am scris-o, NATO a anunțat un nou sprijin pentru Ucraina: armament, în special anti-tanc, dar și drone și sprijin financiar și umanitar.

Între timp, cum o scrie Libération, la Paris, armata ucraineană arată de o lună încoace că a trecut printr-o autentică metamorfoză:

«Instituția militară, muribundă și disprețuită în urmă cu opt ani, a fost treptat modernizată. Imaginea sa s-a transformată, iar astăzi, odată cu războiul împotriva Rusiei, armata atrage un sprijin popular masiv. De fapt, la o lună de la începerea războiului, armata rusă, care a subestimat forțele adverse și ostilitatea locuitorilor, pare să se fi împotmolit. Ba chiar, pe alocuri, forțele ucrainene recâștigă teren.» De pildă, cum o scrie cu multe detalii, la Kiev, Ukraina Moloda, marina rusă a fost extrem de surprinsă să fie lovită solid și eficace, ieri, în portul Berdiansk, în apropiere de Mariupol.

Washington Post oferă, printre altele, o radiografie completă a acestei prime luni a conflictului. În mare, între 7.000 și 15.000 de militari ruși au fost uciși până acum, potrivit unui calcul al experților NATO, bazat pe informațiile furnizate de ucraineni, anunțurile oficiale rusești și alte surse accesibile.

Demisia consilierului lui Putin care făcea elogiul corupției

Tot Le Monde scrie și despre demisia-surpriză (care constituie o grea lovitură de imagine pentru Kremlin) a consilierului lui Putin Anatoli Ciubais.

Figură istorică a noii Rușii post-comuniste, Ciubais era ultimul dintre oamenii lui Elțîn păstrat de Putini după curățenia generală efectuată de acesta pentru a înlocui pe toată lumea cu oameni de-ai lui.

Însărcinat de Putin cu problemele climatului și cele de mediu, acest liberal fost vice-prim-ministru a părăsit Rusia cu familia, avertizând împotriva pericolului pus de «nostalgia imperială».

Ciubais a fost omul care, de-a lungul anilor ’90, s-a aflat în spatele „privatizărilor”, când apropiaţii puterii au obţinut averi colosale primind în folosinţă infrastructurile statului în schimbul supunerii politice.

Ciubais e și unul dintre cei care au făcut în mod des­chis elogiul corupţiei ca fenomen inevitabil într-o perioadă de tranziţie cum este trecerea de la comunism la liberalism. Ciubais a fost chiar un apologet al utilităţii sociale a „baronilor tâlhari” din Rusia, a celor care în vremea lui Elţîn au devenit miliardari literalmente peste noapte – oligarhi precum Mihail Hodorkovski (care, provocându-l pe Putin, a făcut nouă ani de închisoare într-un lagăr din Siberia) sau Roman Abramovici (instalat prudent la Londra, unde printre altele a cumpărat clubul de fotbal Chelsea), — oameni care în condiţiile funcţionării normale a unui stat n-ar fi avut în mod neapărat capacitatea de a-şi pune pe picioare o afacere proprie, dar care s-au aflat la momentul potrivit în favorurile structurii care, chipurile, privatiza şi care avea nevoie de intermediari.

Ciubais a făcut în repetate rânduri elogiul acestor oligarhi, ajunși să formeze ceea ce se numeşte prin alte părţi „Mafia gulerelor albe”, explicându-le atât ruşilor, cât şi occidentalilor (care nu doreau atunci altceva decât să se lase convinşi) că pirateria financiară şi ingineriile economice practicate de „gulerele albe” ale mafiei nou-îmbogăţiţilor sunt un fenomen natural şi, în cele din urmă, chiar util. Ei fură azi şi se îmbogăţesc obscen, e adevărat, spunea Ciubais, dar feciorii lor vor deveni cetăţeni eminenţi, respectabili şi responsabili, care vor merge la universităţi, vor face filantropie, vor fi, pe scurt, acea clasă de tehnocraţi şi intelectuali înstăriţi de care avem nevoie.

Cum se vede însă, cu toată luciditatea și tot cinismul său, nici el nu prevăzuse ascensiunea hidrei Putin. Avertismente lui tardive de astăzi nu șterg cu nimic faptul că Ciubais nu a prevăzut nici turnura ideologică a unui naționalism mesianic pe fundal de neo-fascism ortodox și nici ascensiunea unui comanditar de asasinate, cu o “Eva Braun” ascunsă în Elveția și care e apărat de gărzi pretoriene cecene, în vreme ce amenință planeta întreagă cu degetul pe butonul nuclear.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG