Linkuri accesibilitate

Marina Tauber: „Colhozul și gospodăria colectivă modernă au să readucă satele noastre cum au fost pe timpurile bunicii”


Panou publicitar în Chişinău

Un interviu electoral cu vicepreședinta Partidului Șor.

Maria Tauber și programul ei electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:40 0:00
Link direct

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția natională să-și prezinte aspecte din programul electoral. La alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul politic „Șor”participă fiind pe a cincea poziție în buletinul de vot. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber prezintă oferta lor electorală.

Marina Tauber
Marina Tauber

Marina Tauber: „Noi venim în această campanie electorală cu o platformă unică. Suntem unicul partid care a realizat mai multe proiecte, care sunt incluse în programul și în platforma noastră. Desigur că realizarea cea mai mare a noastră este orașul Orhei și toate proiectele implementate acolo, dar mai avem și comuna Jora de Mijloc, în care noi am îndeplinit la fel ca și în orașul Orhei toate promisiunile date oamenilor în timpul campaniei electorale și noi ne mândrim cu toate obiectivele care deja au fost executate și toate proiectele implementate, care au schimbat viața oamenilor spre bine.

Mai multă lume deja se bucură de proiectele noastre, care aduc schimbare în viața locuitorilor orașului Orhei, comunei Jora de Mijloc și altor localități unde noi suntem prezenți ca partid, nu la nivel administrativ, dar la nivel de proiectele noastre sociale.”

Europa Liberă: O promisiune care a fost pe larg mediatizată, pentru că au existat și aceste panouri publicitare: crearea colhozurilor. Credeți că e cu putință astăzi să fie create aceste colhozuri? Și dacă cetățeanul nu e de acord să meargă în colhoz ce faceți?

„Înapoi în colhoz"?
„Înapoi în colhoz"?

Marina Tauber: „Desigur că este posibil, mai ales că primul colhoz – și este o onoare pentru mine – a fost lansat în comuna Jora de Mijloc, unde eu rămân primar, dar suspendată din funcție pe timpul campaniei electorale. Și aș vrea să vă spun că oamenii sunt foarte bucuroși de inițiativa aceasta a dlui președinte, a dlui Ilan Șor și este o adevărată activitate care o să aducă energie nouă și dezvoltare în satele moldovenești.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă colhoz?

Marina Tauber: „Gospodărie colectivă modernă.”

Europa Liberă: Vin oamenii și dau pământul în cadrul gospodăriei?

Marina Tauber: „Da, ei participă fiecare cu cota-parte care este posibilă din partea locuitorului, ceea ce ei au; sunt care vin și cu tehnică; sunt oameni care vin și cu cunoștințe. Deci sunt diferite condiții, nimeni nu are obligațiuni stricte, deci persoana poate să iasă oricând din gospodăria colectivă modernă, dar noi, în primul rând, garantăm venitul minim cel puțin 2.000 de lei anual pe un hectar. Dacă vom munci bine, am calculat împreună cu echipa că cel puțin vom plăti 8.000 de lei pe un hectar. Colhozul și gospodăria colectivă modernă este unica la momentul de față activitate, care are să readucă satele noastre spre starea aceasta mai prosperă, cum a fost pe timpurile în care au trăit bunicii noștri.”

Europa Liberă: Pe timpuri mai era și o vorbă: „În colhoz pe dealul mare, cine ia acela are”.

Marina Tauber: „(Râde.) Eu cunosc că mai multă lume a tratat această inițiativă diferit, dar pentru mine și pentru noi este important care este părerea și opinia oamenilor. Oamenii din comuna Jora de Mijloc sunt bucuroși, mai ales cei care au aderat la colhoz. Urmează să dezvoltăm inițiativa aceasta, care deja ne aduce primele roade, să spunem așa, primele succese. Inițiativa aceasta ne dă posibilitatea să creăm și locuri noi de muncă, să creăm condiții adecvate ca să-i invităm înapoi acasă pe cei care au plecat în străinătate. Mai multe sate moldovenești sunt abandonate și părăsite. Inițiativa aceasta încă va oferi venituri suplimentare în bugetul local, ceea ce este important pentru orice primărie și pentru orice gospodar, dar și dacă vorbim despre starea psihologică și la nivel emoțional este important pentru consolidarea societății în satele noastre. Când am venit în comuna Jora de Mijloc, am găsit acolo patru sate care, practic, n-aveau comunicare între dânsele, dar acum, inclusiv datorită inițiativei colhozului, trăim toți împreună și suntem ca într-o familie unită.”

Europa Liberă: Dar după ce a fost promovată cu insistență economia de piață, se poate reveni la economia de stat?

Marina Tauber: „Cred că putem să analizăm diferite modele, este important ca statul să aibă rolul principal în tot ce ține de monopolul pe import al alcoolului, tutunului, tot ce ține de agricultură, pentru că noi rămânem țară agricolă și noi nu trebuie să uităm asta. Programul nostru este bazat pe înțelegerea faptului că putem să fim un stat puternic doar dacă vom avea și regiuni puternice și desigur trebuie să creăm uzine și fabrici. De ce nu? Avem posibilități.”

Europa Liberă: Dl Șor e și om de afaceri. Ar renunța el la businessul lui în favoarea economiei de stat?

Marina Tauber: „Întrebarea aceasta mai bine Dvs. să i-o adresați d-lui când o să aveți această ocazie. Deși dl Șor este om de afaceri, el întotdeauna s-a ocupat și cu binefacerea și a investit în mai multe proiecte și de imagine, și proiecte sociale în țară. De asta eu cred că impactul și contribuția d-lui sunt indiscutabile, inclusiv în economia statului nostru, dar ceea ce ține de poziția d-lui cred că o să fie corect Dvs. să discutați cu d-lui.”

Europa Liberă: Absolut! Acțiunile de binefacere aduc și profit politic?

Marina Tauber: „Probabil, acțiunile de binefacere aduc profit politic pentru politicieni ori pentru partidele care se ocupă de binefaceri în folosul partidului. Eu pot să afirm, pentru că îl cunosc pe dl președinte de mulți ani, inclusiv și eu m-am ocupat cu proiecte de binefacere înainte să intrăm în politică și, în primul rând, dl Șor a fost foarte și foarte activ în sfera aceasta. Deci a ajutat mai multor familii, mai multor persoane, care au avut nevoie de operații, conduce Fundația de binefacere „Miron Shor”, care este și rămâne foarte activă în proiectele sociale, proiectele de medicină, de educație, în sfera sportivă. Mai multe proiecte și ajutorul din partea d-lui nici nu au fost mediatizate. Noi suntem bucuroși dacă putem să ajutăm oamenilor și nu cred că asta ne aduce beneficii politice, mai ales că nu acest lucru este scopul nostru.”

Europa Liberă: Dar mulți întreabă de unde atâția bani.

Marina Tauber: „Eu iarăși cred că mai bine să dați această întrebare dlui Șor, dar pot să vă spun că tot ce ține de investiții și tot ce ține de sume care sunt oferite pentru binefacere ori pentru proiecte sociale sunt legale, după plata tuturor impozitelor și taxelor și orice persoană care are dorință poate să verifice orice proiect care are legătură cu dl Ilan Șor ori cu Partidul Politic „Șor”. Noi întotdeauna am fost deschiși să vorbim pe tema aceasta și întotdeauna o să rămânem deschiși.”

Europa Liberă: Care este ideologia formațiunii, pe ce piloni se bazează? Sunteți mai de stânga, mai de centru-stânga, unde vă situați pe eșichierul politic?

Marina Tauber: „Noi suntem, în primul rând, partid „pro-Moldova”. Noi ne bazăm pe patru puncte cele mai importante pentru noi: infrastructură, proiecte sociale, economie și tot ce ține de transparența statului și puterea poporului. Ce este important pentru noi și aceasta și este ideologia noastră că noi nu o să vă oferim programul nostru frumos pus pe hârtie, dar ce a fost deja realizat. Dacă vorbim despre infrastructură, în orașul Orhei ori în comuna Jora de Mijloc întotdeauna vă așteptăm și o să vedeți că, în primul rând, am început să reconstruim și construim, și reparăm drumurile, vorbim și despre parcuri și despre zonele de odihnă, despre scuaruri. Toată lumea cunoaște despre proiectul vestit OrheiLand. La noi, în comuna Jora de Mijloc, tot au fost modernizate două estrade de vară – în satul Jora de Jos și în satul Jora de Sus. Vorbim despre iluminatul stradal, ceea ce reprezintă o prioritate de bază; vorbim despre reparații de grădinițe și instituții școlare moderne. Dacă vorbim despre proiecte sociale, am inițiat proiectul magazinelor sociale, care la ziua de astăzi ajută peste 350 de mii de oameni pe teritoriul întregii țări; farmacia socială...”

Europa Liberă: Aceste persoane pot fi și potențiali alegători?

Marina Tauber: „Aceste persoane, în primul rând, sunt pensionari, persoane cu dizabilități, mame solitare, mame cu trei și mai mulți copii, veterani, deci categoriile social-vulnerabile. Vom continua cu proiectele sociale: capitalul matern – familiile tinere primesc câte 7.000 și câte 10.000 de lei pentru primul copil născut și pentru copiii următori; locuințe sociale; alimentația calitativă în grădinițe și instituții școlare. Bugetul orașului Orhei, ceea ce este mândria pentru Partidul Politic „Șor”, a fost mărit de trei ori de când dl președinte a devenit primar.”

Europa Liberă: Pe câte mandate contați?

Marina Tauber: „Nu o să vorbesc astăzi despre numărul de mandate. Noi suntem încrezuți în forțele noastre ca o să câștigăm alegerile parlamentare și acum suntem concentrați pe ideea aceasta.”

Europa Liberă: Cine vă pot fi aliați?

Marina Tauber: „Iarăși o să vă spun că suntem încrezuți în forțele noastre. La ziua de astăzi reprezentăm un partid foarte puternic, suntem peste...”

Europa Liberă: Sondajele nu vă acreditează cu 50 + 1 mandate în următorul Parlament.

Marina Tauber: „Vom vedea ce au să arate sondajele pe data de 24 februarie, pentru că eu personal în sondaje nu cred. Este interesul cuiva să facă un sondaj ori alt sondaj, de aceea nu sunt reale, dar noi la ziua de astăzi suntem destul de puternici și iarăși încrezuți în forțele noastre ca să conducem țara noastră Republica Moldova. Și noi știm că vom câștiga alegerile parlamentare.”

Europa Liberă: În ziua de 24 februarie va fi și un referendum. Care e poziția partidului Dvs.? Participați la acest plebiscit?

Marina Tauber: „Noi nu ne concentrăm pe subiectul acesta, suntem concentrați pe alegerile parlamentare și pe programul candidaților noștri.”

Europa Liberă: Ce le spuneți susținătorilor, să participe la referendum?

Marina Tauber: „Noi o să lăsăm întrebarea aceasta deschisă ca oamenii să poată singuri să ia decizia lor.”

Europa Liberă: La ce surprize vă mai așteptați până la 24 februarie?

Marina Tauber: „Nu pot să spun că așteptăm surprize până pe data de 24 februarie. Sperăm că noi o să oferim alegătorilor și, în primul rând, susținătorilor, membrilor noștri surpriza cea mai mare, care pentru noi va fi o victorie mult așteptată – să câștigăm alegerile parlamentare.”

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG