Linkuri accesibilitate

Marin Alla: Ce caldă mână are bunul Dumnezeu. Fericit, cei mai dragi sunt cu mine vii și sănătoși!


Marin Alla
Marin Alla

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Marin Alla, activist civic, jurnalist, consilier al fostului prim-ministru Aureliu Ciocoi.

Născut la 4 ianuarie 1977, s. Ursari r-nul Călărași. Activist civic, consultant național – PNUD, OSCE, UNICEF, redactor prezentator la Compania Teleradio Moldova – emisiunea Glasos Romano. Din 2021 - consilier al prim-ministrului interimar dl Aureliu Ciocoi.

Luni

5.48 aștept sunetul lin al deșteptătorului. 6.00 gânduri, planuri, nu uit de agendă etc... Întorc capul, imediat, sunt cel mai fericit, copiii și prietenul de viață sunt bine, dorm în liniște. Mă rog bunului Dumnezeu să-i aibă în pază și încet mă furișez din pat.

7.30 biroul de lucru cu zâmbet deschis zice „Bine ai venit”. Te aștept de 2 zile. Răsfoiesc agenda. Am trasat liniile de bază pentru ziua de luni și marți. Nu mă împac cu un singur gând. El fiind unul măreț pentru noi. Cât timp mai avem să ne plângem că suntem săraci, de unii singuri ca stat și țară nu putem să ne dezvoltăm, cerșim milă și bani. Răspunsul – puțin, trebuie de acționat.

Ședință de lucru. Concluzie. Antrenarea factorilor comuni în proces, fără devieri, este cheia succesului. Asumat. Scris în agendă. Discuții telefonice cu responsabilii. Identificarea barierelor cu un reprezentant, cu al doilea, cu al treilea. Soluționat. Acțiunile vor demara. Liniște sufletească. Apreciere personală. Da, vă funcționa.

Ședință de lucru. Concluzie, armonizarea procesului legislativ pe domeniul drepturilor omului, trebuie asumată cu scopul de a diminua din golurile legislative. Planificat ședințe cu factorii de decizie.

Mă apreciez, AM REUȘIT AZI. Doamne mulțumesc!

Marți

Sunetul lin al deșteptătorului. Fericit, zâmbesc cu mine – Doamne mulțumesc!

Buna dimineața dl Alexandru! Cu zâmbet pe față, îmi admiră căciula de cârlan creț culoare cafenie. – Bună, mă tem că azi nu vei avea nevoie de cușmă, sunt 5-7 grade plus. Fericiți, cu zâmbete dulci ne ducem unul la dreapta altul la stânga.

Cu bună dimineața și zâmbet am salutat corpul de ofițeri de la pază. Plic!, plic!, -se aude mișcarea turnichetului.

Mulțumiri doamnei care a împrospătat biroul de lucru. Gânduri, - 2 martie 1992. De ce trebuia să trecem prin război? Ce am învățat din lecția dură? Gânduri etc...

Ședințe de lucru, patru programate, trei fiind în suspansul așteptărilor de confirmare. Stimată doamnă după ce a intrat cu dreptul în birou meu, avea în ochi idei că nu vom putea reuși, e prea complicat și trebuie de abandonat ideea. Trei ore de svat liniștit, înmulțit la șase capuri deștepte am identificat și răspunsurile. Concluzie, acțiunile pot fi asumate nu suntem în declin. Stimat doamnă cu zâmbet și liniște a eșit din birou nr. 554.

Mica mea oglindă din birou – Ai reușit și azi. Pentru sine, - Un consilier pentru prima persoană din țară trebuie să identifice pașii siguri și cei mai scurți. Doamne mulțumesc!

Miercuri

Ce caldă mână are Bunul Dumnezeu. Fericit, cei mai dragi sunt cu mine vii și sănătoși. Urgia COVID -19 o privesc liniștit, dar îngrijorat.

Iau telefonul. O sun pe MAMA. Buna dimineața, mai respiri, - răspunsul, DA.

Ședință de lucru. Admir epoleții de la soldat simplu la grad de general. Ce bărbăție camuflată în suflu lin transmit doamnele în epoleți cu steluțe mari. Parfumul epoleților îl poți deosebi. Concluzie, acțiunile dedicate 2 martie - ziua de comemorare a celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova va fi organizat la cel mai înalt nivel. Primele persoane din stat însoțiți de corpul de ofițeri și veterani vor putea expune alocațiuni și a depune flori la monumentele dedicate eroilor din capitală, dar și în întreaga țară. Știu, visele veteranilor vor fi realizate.

Analiza documentelor și amendamentelor legislative. După multă, multă străduință înțelegi ce lipsește și care este pasul corect. Obosit. Flămând.

Închid calculatorul, închid mapele, privesc agenda pentru mâine, îmi iau haina, cu drag vin acasă. În drum spre casă îmi repet și azi ai reușit ceva Marin.

Joi

Mă întreb cum a făcut bunul Dumnezeu să găsesc pe cea mai bună, caldă, liniștită, suavă, dulce fata. A devenit prieten de viață, mamă pentru copiii mei. Liniștit, deschid ușa casei și sunt în drum.

Îmbrăcat la patru ace. Deschid ușa biroului ora 7.15, glumesc cu mine. Un rom calcă covorul roșu al etajului nr. 5. din Casa Guvernului Republicii Moldova. Un vis al multor copiii. Concluzie, - se poate. Trezește-te, crede în tine, învață și vei reuși!.

Domeniul reaflații interetnice – o poveste fără balauri. Cu grijă analizez acțiunile instituțiilor guvernamentale pe domeniul dat. Vizualizez linia de politici publice asumate de guvern. Analizez cum putem îmbunătăți și armoniza politicile în domeniul dat. Vreau să identific instrumentele care nu au fost utilizate, vreau să trezesc spiritul de participare a reprezentanților etniilor și grupurilor minoritare din țară de a nu se identifica separat. Noi suntem fii și fiice a Republicii Moldova.

Cu plăcere plec acasă. Am găsit unele instrumente pe care la vom aplica în domeniul dat. Vor fi schimbări.

Vineri

Deșteptătorul sună. Un picioruș firav stă cocoțat pe pieptul meu. Cu grijă, cu zâmbet și multă căldură îmi fac cale de acces din pat. Sunt un bărbat Fericit!

Domeniul relații cu diaspora. Subiect firav. Tabere diferite, discuții diferite. Biroul Relații cu Diaspora, instituție aprofundată în tematica dată. Are acțiuni coordonate cu verigile guvernamentale la nivel de APL, la nivel de APC, la nivel de guverne a țărilor din care fac parte membri diasporei.

Prin acțiuni de succes lansate în țară vom putea contribui la repatrierea cetățenilor noștri. Cu mare drag și execut muncă pe domeniile menționate.

Obosit. Mulțumit de munca depusă zi de zi. Mulțumesc Doamne!

XS
SM
MD
LG