Înainte de alegerile parlamentare de pe 24 februarie, corespondenta noastră a stat de vorbă, între alte teme, și despre votul Diasporei cu o fostă jurnalistă emigrată de câțiva ani în Portugalia, Marina Pânzaru:
Marina Pânzaru: „Moldova rămâne depopulată dintr-un simplu motiv: oamenii pleacă și nu se mai întorc, chiar dacă pleacă cu gândul să revină, peste ani de muncă în afara țării, oricum rămân peste hotare. Ei își iau copiii și pleacă definitiv. Probabil văd un alt tip de viață și văd condiții normale de trai, văd un viitor mai sigur pentru copiii lor.
Acum văd de fapt și o altă tendință, pleacă foarte mulți tineri, despre care nu aș putea spune că se puteau plânge de lipsa banilor, a unui loc de muncă sau a unor perspective. Ei pleacă fiind nemulțumiți anume de situația din țară, de nivelul ridicat de corupție, de situația în care s-au pomenit, practic, toate domeniile. Aceștia își încearcă puterile în afara țării și, chiar dacă nici peste hotare pot să spun că nu totul este roz și nu este deloc ușor, ei sunt gata să treacă peste greutăți, pentru că observă avantaje mai multe în aceste state,
Mă bucur pentru tinerii care mai sunt deciși să rămână în Moldova și să asigure viitorul acestei țări...
sunt mai încrezuți, probabil, în viitorul lor și al copiilor lor. Cel puțin pot să spun acest lucru despre familiile tinere pe care eu le cunosc și care au părăsit Moldova sau intenționează să o facă.
Totodată, eu mă bucur pentru tinerii care mai sunt deciși să rămână în Moldova și să asigure viitorul acestei țări. Am mulți colegi, cunoscuți, prieteni, care muncesc în diferite domenii și își fac foarte bine lucrul. Eu sper foarte mult să continue și mai departe, iar statul totuși să le ofere condiții necesare pentru un trai decent și salarii pe care le merită, pentru că în alte condiții, chiar dacă ei nu vor pleca, atunci la sigur copiii lor vor părăsi Republica Moldova.”
Europa Liberă: Această tranziție interminabilă se pare că își pune amprenta pe viitorul tinerilor, îndeosebi generației tinere, dar totuși o dată la patru ani se face schimbarea, atunci când cetățeanul este așteptat la urna de vot. Ce miză au aceste alegeri parlamentare din 24 februarie și cum văd moldovenii din străinătate acest scrutin?
Marina Pânzaru: „Cetățenii moldoveni, de exemplu, din Portugalia mi-au spus hotărât că sunt gata să meargă să voteze, pentru că îi citez pe ei: „credem că noi suntem acei care facem viitorul”. Și pot să spun că nu mi-au spus-o unu, doi, trei oameni pe care i-am cunoscut, dar chiar mai mulți. Chiar dacă sunt departe de casă, oamenii sunt hotărâți să meargă la secțiile de votare deschise aici. Unii spun că o fac pentru părinții care au rămas în Moldova, alții spun că o fac pentru copiii lor, pentru că doresc o țară liberă, unde sunt respectate drepturile omului.”
Europa Liberă: Și ce vor decide aceste alegeri?
Marina Pânzaru: „Oamenii zic că nu vor să-i lase pur și simplu pe alții să voteze în locul lor. De fiecare dată aceștia merg la alegeri și își fac datoria de cetățeni, indiferent dacă sunt în țară sau peste hotarele ei. Așa mi-au spus: le pasă, îi doare și speră. Mulți din ei mi-au spus că nu sunt siguri că votul lor va decide ceva, că va urma o schimbare spre bine, dar vor să fie cu conștiința curată și
Cetățenii nu mai au încredere pur și simplu în nimeni, ei sunt de părere că alegerile oricum vor fi fraudate...
sufletul împăcat că au reușit să facă măcar ceva pentru Moldova. Recunosc, există și o parte din cetățeni care mi-au spus că nu vor merge la votare. Unii din cauza actelor expirate, alții din lipsa de interes pentru aceste alegeri. Cetățenii nu mai au încredere pur și simplu în nimeni, ei sunt de părere că alegerile oricum vor fi fraudate.”
Europa Liberă: Dacă îmi amintesc, scrutinul prezidențial din 2016 a arătat că unii cetățeni au făcut mii de kilometri doar ca să ajungă la o secție de votare, să-și exercite dreptul la vot. Putem vorbi despre o mobilizare și pentru acest scrutin parlamentar?
Marina Pânzaru: „Da, sunt cetățeni care sunt gata, de exemplu, în Portugalia să meargă în alte orașe din Portugalia, să meargă să voteze; sunt gata să ia autobuzul, mașina și să iasă la vot, dar sunt și din cei care sunt convinși că vor merge pe 24 februarie acasă, în Republica Moldova, pentru a-și exercita votul. Pe ei se pare că nu-i oprește distanța. Din cele ce mi-au spus, le-a ajuns cuțitul la os, pentru că, după spusele lor, în țară este pur și simplu bătaie de joc, iar bătrânii mor de foame și de jale și trebuie să se facă ceva, inclusiv prin votul lor.”
Europa Liberă: Sărăcia din Republica Moldova a fost atenuată, pentru că foarte mulți din cei aflați peste hotare au trimis remitențe și datele statistice arată că numărul acestor transferuri este în creștere. Ce s-ar face Republica Moldova dacă nu ar beneficia de acești bani care vin de peste hotare?
Marina Pânzaru: „Probabil că unele familii s-ar descurca foarte și foarte greu fără acest venit suplimentar de peste hotare. O bună parte din oameni pleacă tocmai din cauză că nu au un loc de muncă bine plătit sau nu au în general un loc de muncă. Unii
În Portugalia, oamenii lucrează foarte bine, angajatorii îi respectă foarte mult pe cetățenii noștri ...
pleacă pentru a câștiga ceva bani și a investi în vreo afacere în Republica Moldova sau pentru a-și cumpăra o casă, o mașină, alții în schimb muncesc ani la rând pur și simplu pentru a susține cumva financiar familia de la distanță. Cetățenii moldoveni sunt foarte harnici. Din ceea ce văd, de exemplu, aici, în Portugalia, oamenii lucrează foarte bine, angajatorii îi respectă foarte mult pe cetățenii noștri, pentru că pentru cetățenii moldoveni sunt importanți acești bani și ei țin la familiile lor și înțeleg că acesta este tot cu ce își pot ei ajuta la momentul actual familiile.”
Europa Liberă: Guvernările cam toate care s-au perindat la putere au avut îndemnul acesta: „Moldoveni, veniți acasă!”. Ce i-ar mai motiva pe cei din străinătate să revină acasă sau de ce nu se grăbesc să facă acest lucru?
Marina Pânzaru: „Nu se grăbesc să vină acasă din cauza sistemului putred, de indiferență, dacă vorbim de social, politic ș.a.m.d. Oamenii văd cum se trăiește peste hotarele țării. Din câte am mai spus, nu este deloc ușor nici aici, dar văd că peste hotare sunt respectați, lucrul pe care îl fac este plătit, ca să zic așa, problemele care le apar le pot rezolva cu ușurință sau poate nu există la un nivel atât de înalt o asemenea corupție, oriunde ar merge ei se simt respectați și, respectiv, când ajung acasă și dau nas în nas cu situația care este, oamenii se pun pe gânduri și pun așa, ca pe o balanță, nu înțeleg ce să facă – să rămână sau să plece. Și, respectiv, văzând că situația în afara țării, ca să zic așa, este mai favorabilă, evident că decid în favoarea plecării peste hotarele țării, nu-i mai reține nimic în țară.”
Europa Liberă: Dacă acest milion de moldoveni, așa cum spun statisticile că se află peste hotare, ar fi rămas în Republica Moldova, ar fi influențat rezultatele alegerilor parlamentare, schimbarea situației? Ce s-ar fi întâmplat dacă lumea asta nu pleca?
Marina Pânzaru: „Poate și lucrurile erau să stea cu totul altfel, poate și datorită faptului că oamenii au ieșit în afara țării, au văzut care este situația în alte state europene, au văzut ce înseamnă justiție adevărată, sistem medical ș.a.m.d., poate asta le-a mai deschis ochii și ei, fiind în afara țării, văd un pic altfel lucrurile.”
Europa Liberă: Marina Pânzaru a știut când pleacă din Republica Moldova. Cunoaște și când ar putea să revină pentru totdeauna?
Marina Pânzaru: „Iată o altă întrebare la care la fel nu am un răspuns, pentru că plecam la fel cu gândul de a reveni, dar uite că
Deocamdată sunt împăcată cu mine aici, în Portugalia, mă simt bine aici. În același timp, inima și sufletul sunt în Republica Moldova...
au trecut aproape doi ani și deocamdată nu mă gândesc să revin în Republica Moldova. Nu știu este bine, este rău, dar deocamdată sunt împăcată cu mine aici, în Portugalia, mă simt bine aici. În același timp, inima și sufletul sunt în Republica Moldova, îmi sunt multe persoane dragi acolo, prieteni, colegi la care țin; la țara mea țin foarte mult. De aceea cu toată inima mea sunt cu gândul la Republica Moldova și sper foarte mult că lucrurile se vor schimba, indiferent dacă mă voi întoarce în țară sau nu, eu sper ca lucrurile să meargă foarte bine.”