Linkuri accesibilitate

Marina ucraineană: forțele ruse au deschis focul asupra navelor ucrainene în largul coastelor Crimeii


Incidentul s-a soldat cu rănirea unui marinar ucrainean.

Autoritățile de la Kiev anunțaseră duminică că o navă a gărzii de coastă rusești a lovit un remorcher al marinei ucrainene în largul coastelor peninsulei Crimeea, anexată de Rusia, în ceea ce la Kiev s-a numit „acțiuni agresive pe față”, care au avut ca rezultat avarierea navei ucrainene.

Marina ucraineană a spus că incidentul a avut loc în 25 noiembrie, când trei vase ale sale (dintre care două erau nave militare de război de mici dimensiuni), care se deplasau de la portul Odesa de la Marea Neagră spre Mariupol din Marea Azov, s-au apropiat de strîmtoarea Kerci dintre Crimeea și Rusia.

Serviciul Federal de Securitate - FSB, responsabil cu paza granițelor rusești, a acuzat Kevul că a intrat ilegal în apele teritoriale rusești provocînd în mod deliberat un conflict.

Marea Azov a fost o regiune unde tensiunile între Rusia și Ucraina au crescut după ce Moscova a anexat în martie 2014 peninsula ucraineană Crimeea, și a început scurt după aceea să ofere sprijin separatiștilor din regiunile estice ale Ucrainei Donețk și Luhansk, într-un conflict care a făcut pînă acum mai mult de 10.300 de morți.

În 2003, Rusia și Ucraina au semnat un tratat în care se spune că Strîmtoarea Kerci și Marea Azov sînt ape teritoriale comune.

Cu toate acestea, Moscova a impus un control mai mare în ultimii ani asupra strîmtorii, în special după ce a inaugurat un pod de 19 kilometri lungime care leagă Crimeea de teritoriul rusesc deasupra strîmtorii Kerci.

Ambele părți și-au mărit recent prezența militară în regiunea Azov, iar Kievul a acuzat Moscova că hărțuiește vasele care se îndreaptă spre porturile ucrainene, cum ar fi Mariupol.

Marina ucraineană a anunțat că vasul de coastă rusesc Don a lovit remorcherul ucrainean provocîndu-i avarii.

Un comunicat oficial dat publicității la Kiev spune că navele rusești au acționat agresiv față de navele ucrainene, dar că acestea și-au continuat drumul.

Între timp FSB a dat și el un comunicat, în care afirmă că vasele ucrainene au „intrat ilegal pentru puțin timp într-o zonă închisă a apelor teritoriale rusești”.

Comunicatul FSB mai spune că navele ucrainene au avut un coportament „agresiv”, menit să „creeze o situație conflictuală ăn această regiune”. Documentul citat nu menționează ciocnirea remorcherului.

Autoritățile de la Kiev susțin că le-au avertizat pe autoritățile ruse cu privire la ruta convoiului ucrainean.

Ceva mai tîrziu, FSB a spus că două nave militare ucrainene au plecat de la Berdiansk îndreptîndu-se spre Strîmtoarea Kerci, a anunțat agenția Interfax.

Tot Interfax a relatat că Serviciul Federal de Securitate din Rusia a avertizat Kievul să nu mai ia „decizii nesăbuite”, și a amenințat că va lua „toate măsurile necesare pentru a opri această provocare”.

Între timp, la televiziunea de stat Rossia 24 s-a spus că Rusia a blocat traficul prin Strîmtoarea Kerci punând un pachebot sub podul Kerci, și că elicpoterele armatei ruse patrulează deasupra zonei.

XS
SM
MD
LG