Linkuri accesibilitate

România dorește să devină o arie de securitate de care să beneficieze întreaga regiune


Marius Lăzurcă, ambasadorul României în Republica Moldova
Marius Lăzurcă, ambasadorul României în Republica Moldova

Despre Declarația de parteneriat strategic dintre Statele Unite și România.



Ambasadorul României, Marius Lazurcă a avut astăzi o întâlnire cu jurnaliștii de la Chișinău pentru a explica efectele regionale ale găzduirii în România a interceptoarelor americane de rachete în cadrul scutului anti-balistic al NATO, criticat de Rusia. Interceptoarele vor fi instalate în sudul României până la sfârșitul lui 2015, potrivit unui acord româno - american semnat săptămâna trecută la Washington, împreună cu o Declarație de Parteneriat Strategic pentru Secolul 21. Cu ocazia întrevederii cu jurnaliștii, ambasadorul Lazurcă i-a oferit un interviu Valentinei Ursu în care a vorbit despre un interes comun al României și Statelor Unite privind democratizarea și securitatea din regiune.


Marius Lazurcă: ,,Declarația de parteneriat strategic pentru secolul 21 dintre Statele Unite și România reafirmă în fond un angajament care a fost făcut cunoscut public în mai mute rânduri, atât de către înalte autorități din România, cât și de către înalte autorități din Statele Unite. Și aici am să evoc doar vizita la Chișinău, memorabilă, istorică aș îndrăzni să spun a vicepreședintelui Joe Biden, care a afirmat în numele autorităților americane sprijinul, și nu doar simbolic, ci și concret, material, cu privire la democratizarea, la instaurarea unui stat de drept și la reforma europeană în curs în Republica Moldova. Această declarație strategică, repet, între România și Statele Unite vine să confirme așadar angajamentul nostru comun pentru un viitor european, prosper, stabil pentru Republica Moldova.”

Valentina Ursu în dialog cu ambasadorul român Marius Lazurcă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct



Europa Liberă: Puteți să ne explicați – până acum securitatea României era în pericol?

Marius Lazurcă: ,,România, vă amintesc, este un stat membru al Alianței Nord Atlantice și protejată de aceleași instrumente de securitate colectivă, ca și orice stat membru al Alianței. Așadar, Acordul cu privire la scutul antibalistic nu e o dovadă a contrariului că în momentul de față securitatea României era în pericol. Dimpotrivă, este o confirmare a statutului de furnizor de securitate regională al României. O confirmare a parteneriatului solid între România și Statele Unite și a angajamentului României de a fi un pol de stabilitate, securitate, prosperitate, democrație în această parte a lumii.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că nu trebuie numai să consumi securitate, dar trebuie și să produci securitate?

Marius Lazurcă: ,,Este exact dovada pe care a făcut-o România și anume că este gata să angajeze mijloacele de care dispune pentru a deveni, cum spuneam, o arie de stabilitate, de securitate de care să beneficieze întreaga regiune.”

Europa Liberă: Având această securitate vor veni mai mulți investitori în România?

Marius Lazurcă
: ,,Desigur că există o legătură indirectă între statutul de securitate a unui stat și interesul investitorilor pentru statul respectiv, însă nu aș reduce preocupările de securitate ale unui stat în acest aspect doar al strategiei de atragere a investitorilor. În fond fiecare stat are o datorie fundamentală, a aceea de a asigura siguranța propriilor cetățeni și siguranța propriului spațiu.”

Europa Liberă: Credeți că unele state vecine mai de aproape sau mai de departe ar putea să purceadă la o înarmare după asta?

Marius Lazurcă:
,,Nu pot comenta intențiile altor state. Cert este că intenția României și a Statelor Unite e una defensivă și ea pleacă de la identificarea realistă a unor pericole potențiale și obiectivul nostru este, repet, de a crește gradul de securitate regională, nu de a crește gradul de insecuritate a zonei în care România este plasată.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG