Linkuri accesibilitate

Maxim Pozdorovkin: „Rusia nu va deveni niciodată Coreea de Nord, dar se apropie”


Regizorul Maxim Pozdorovkin

Într-un articol publicat în Washington Post, Steven Zeitchik scrie că americanii subestimează efectul avut, de 10 ani încoace, de propaganda regimului Putin în Rusia.

Maxim Pozdorovkin: „Rusia nu va deveni niciodată Coreea de Nord, dar se apropie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00

El citează opinii ale regizorului de film, născut în Rusia și absolvent al Universității Harvard Maxim Pozdorovkin, care consideră actualul efort al regimului Putin de a induce în eroare opinia publică, o continuare a propagandei din ultimii zece ani, referitoare la Occident. Pozdorovkin spune că războiul informațional al lui Putin pornește de la premisa că Occidentul este complet împotriva Rusiei și că încearcă să o distrugă. Or acest mesaj, susține Maxim Pozdorovkin a fost repetat, în diverse formule, continuu, în contextul sancțiunilor de după războiul din Donbas din 2014, reacției la campania de dezinformare a Moscovei în alegerile americane și sancționării sportivilor ruși în urma scandalului de dopaj. „Aceasta, continuă Maxim Pozdorovkin, în condițiile în care, în realitate, americanii nu petrec prea mult timp, gândindu-se la Rusia”.

Regizorul spune că, atunci când se inculcă o astfel de mentalitate în țară, acțiunile agresive ale lui Putin nu mai sunt văzute de mulți ruși ca fiind agresive, ci ca o formă de apărare a societății ruse, care ar fi victimizată de Occident. În acest context se înscrie și amenințarea nucleară, argumentul fiind că Rusia nu vrea să recurgă la astfel de arme, dar ce poate face dacă în joc este existența ei? Acesta este efectul reducerii accesului la informație în Rusia, în timpul războiului, mai ales de când voci alternative interne – cum sunt Echo de la Moscova sau TV Rain – au fost închise. În privința marilor firme globale de tehnologie, autoritățile ruse nu au oprit, de exemplu, YouTube pentru că, chiar dacă are un canal al liderului opoziției Navalnîi, oferă spațiu digital și pentru numeroși propagandiști.

„Rusia nu va deveni niciodată Coreea de Nord”, a spus Maxim Pozdorovkin – adăugând: „Dar se apropie”. El crede că 90% dintre cei care se consideră victime, nu sunt dispuși să își modifice opinia. Asta mai ales că propaganda lui Putin leagă sancțiunile occidentale de înrăutățirea condițiilor de viață, argumentând că sacrificiile sunt necesare pentru salvarea Rusiei. Putin vrea ca populația Rusiei să creadă că atacurile din Ucraine vizează doar instalații militare și că armata rusă ajută populația ucrainiană să scape de fasciști. Iar când obiective civile sunt distruse, Moscova susține că vinovatul este NATO, brațul militar al Occidentului care ar vrea să distrugă Rusia.

XS
SM
MD
LG