Linkuri accesibilitate

Vasile Botnaru: Melodia magică a pretinsei deratizări


Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău
Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău

... nu cumva să scape din mâini flautul fermecat, pâinea și cuțitul, calul pușca și nevasta, bagheta magică …

Când te așezi, nu ai cum să ocolești fundul! Мимо жопы не сядешь. Haioasă zicală, nu-i așa? Are structura unui proverb, în realitate a fost inventată de cunoscutul scriitor din Rusia, Dmitri Bîkov. El a recunoscut într-un recent interviu că e singura operă literară ce i-a reușit în stare de afect provocată artificial. Bîkov zice că e despre identitate, cea pe care nu o poți nici ocoli, nici ascunde, oricât ai încerca să o fardezi ori să o ameliorezi cu implanturi de silicon. Identitatea o porți mereu după tine, chiar atunci când nu mai ești bucuros de ea. Când trecutul se așază în straturi, ca o crustă, peste fizionomia identitară și, în loc să atenueze hâdoșeniile, le amplifică, le monumentalizează. Iar Internetul o păstrează cu fidelitate ca pe o dovadă fără termen de prescripție. Toate năzbâtiile electorale, toate scamatoriile și bufonadele, care fac acum deliciul publicului vor rămâne în memoria inepuizabilă a păienjenișului planetar. Forever!

De altfel, invazia echipelor de campanie de pe rețelele de socializare și din știrile de la televizor îmi amintește de povestea fluierașului fermecat din Hameln*. Vă amintiți, probabil de basmul fraților Grimm despre cântărețul năzdrăvan care a reușit să scape orașul de rozătoarele nesuferite. Numai că orășenii au refuzat să-și onoreze promisiunea de a-i plăti recompensa, așa cum se tocmiseră. A urmat răzbunarea - cântărețul din fluier i-a vrăjit pe copiii urbei care l-au însoțit până într-o peșteră unde s-au prăpădit fără urmă**.

Partidul de guvernământ pretinde că a inițiat un fel de deratizare. 61 în loc de 101. În realitate, spune multă lume pricepută, scopul e altul – nu cumva să scape din mâini flautul fermecat, pâinea și cuțitul, calul pușca și nevasta, bagheta magică…

--------------

* https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Joueur_de_fl%C3%BBte_de_Hamelin

https://povestisasesti.com/2013/02/28/copiii-din-hameln-stramosii-sasilor-transilvaneni/

** Charles Perrault are o versiune mai optimistă. Un copil beteag de un picior nu a reușit să țină pasul cu coloana ademenită de vrăjitor și astfel a scăpat de pierzanie. Ba chiar a devenit salvatorul copiilor pentru că a găsit aruncat în iarbă flautul fermecat – la Perrault apare un flaut în loc de fluier – și a reușit să interpreteze melodia fermecătoare, astfel restituind orașului Hameln copiii momiți de farmazonul răzbunător (DEX. VRĂJITÓR s. 1. (rar) șaman, taumaturg, (pop.) descântător, fermecător, vraci, (reg.) farmazon, (Transilv.) șișcoi, (înv.) vâlfă. 2. mag, magician, (rar) taumaturg, (pop.) vraci.)

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG