Linkuri accesibilitate

Merkel despre politica externă şi de apărare a Germaniei


Angela Merkel astăzi în Bundestagul de la Berlin
Angela Merkel astăzi în Bundestagul de la Berlin

Cancelara germană despre războiul hibrid, parte din doctrina militară a Rusiei, şi despre necesitatea ridicării bugetului pentru apărare.

În Parlamentul german, Bundestag-ul, s-a desfăşurat miercuri dezbaterea generală, legată de bugetul federal pe anul în curs. Cu acest prilej, Angela Merkel a rostit o cuvîntare în care s-a referit, pe larg, şi la politica externă şi de apărare a Republicii Federale.

Bundestagul german dezbate bugetul federal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Cancelara a subliniat ideea că situaţia generală a siguranţei internaţionale actuale s-a modificat, amintind de Iran şi de Siria. O singură ţară nu poate garanta securitatea. Şi Europa este afectată de crizele mondiale, dar nu a reuşit într-un mod satisfăcător să contribuie la rezolvarea lor. În pofida iritărilor în ceea ce priveşte relaţiile cu Statele Unite, ele vor avea şi în viitor o importanţă deosebită. Totuşi, Germania va pleda pentru menţinerea şi respectarea tratutului nuclear cu Iranul.

Referindu-se la ţările din vestul peninsulei balcanice, ea a spus că situaţia de acolo este decisivă pentru război sau pace „în imediata noastră vecinătate”. Avînd în vedere vizita pe care o va face astăzi în Bulgaria şi consultările cu şefii de stat şi guvern ai UE, prezenţi acolo, ea a subliniat importanţa sprijinului economic pe care Europa trebuie să acorde acestor ţări.

În contextul accentuării crizelor internaţionale, şefa guvernului a cerut ridicarea bugetului alocat apărării...

„... pentru că războiul hibrid face parte din doctrina militară a Rusiei, de pildă. [...] Va trebui să fim foarte puternici, fiindcă, în caz contrar, nu vom avea nicio şansă.”

Şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, prezent şi el la dezbaterea în care s-a discutat despre bugetul alocat ministerului de externe, a declarat că Republica Federală va pleda pentru consolidarea tratatelor internaţionale. Cu alte cuvinte, pentru respectarea acordurilor. Nu puterea forţei, ci puterea justiţiei trebuie să devină baza unei viitoare ordini de pace mondiale, a subliniat Maas.

Preşedinta grupului parlamentar al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel, a atacat guvernul de coaliţie, afirmînd că Germania este guvernată de „idioţi”.

Weidel a criticat apoi guvernul pentru sumele alocate bugetului european şi a susţinut că datoriile Germaniei sînt mai mari decît se recunoaşte oficial. În acelaşi timp, a atacat într-un mod grosolan şi xenofob politica executivului privind refugiaţii, afirmînd că aceştia vor ruina statul social german. Angela Merkel nu a reacţionat defel la aceste atucuri, care au stîrnit, în schimb, contrareacţii vehemente din partea celorlalte partide.

XS
SM
MD
LG