Punctele de maxim interes se vor desfășura în afara Capitalei: la Șumuleu Ciuc, locul unde are loc cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est, și la Blaj, centrul greco-catolicismului din România.
Papa Francisc și-a început sâmbătă, 1 iunie, predica de la sanctuarul marian din Șumuleu Ciuc cu un mesaj de fraternitate între români și maghiari, reuniți în pelerinajul sfânt din Transilvania. Papa a spus că nu trebuie ca fraternitatea să fie „furată” de „vocile şi rănile trecutului”.
Pelerinajul anual de la Şumuleu Ciuc, care are loc cu ocazia Rusaliilor catolice și la care participă an de an sute de mii de pelerini catolici din toată lumea, aparţine „moştenirii Transilvaniei” și „aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă”, a mai spus Papa Francisc în predica sa de la Șumuleu Ciuc.
„Venim la picioarele Mamei, fără prea multe cuvinte, să ne lăsăm priviţi de ea şi pentru ca ea, cu privirea ei, să ne conducă la Acela care este 'Calea, Adevărul şi Viaţa'. Nu am venit aici la întâmplare, suntem pelerini", a spus Suveranul Pontif în mesajul de la Şumuleu Ciuc.
„Aici, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, voi veniţi în pelerinaj pentru a îndeplini legământul înaintaşilor voştri şi pentru a întări credinţa în Dumnezeu şi devoţiunea faţă de Preacurata Fecioară Maria, reprezentată de monumentala statuie în lemn. Acest pelerinaj anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă; participă la el şi credincioşi de alte confesiuni şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii; un apel la a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă şi de viaţă devenită speranţă. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii, sfântul popor credincios al lui Dumnezeu care, împreună cu Maria, este pelerin, cântând milostivirea Domnului”, a spus Papa Francisc.
Papa Francisc a vorbit în predica sa şi despre faptul că nu trebuie ca „rănile din trecut” să constituie un obstacol pentru o „convieţuire fraternă”.
„Dacă în Cana Galileei Maria a mijlocit la Fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează şi mijloceşte, nu numai în faţa Fiului său, dar şi în faţa fiecăruia dintre noi, pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile şi rănile trecutului, care alimentează diviziunea şi fragmentarea. Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă", a spus Suveranul Pontif.
În mesajul de la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a explicat ce înseamnă peregrinarea, pelerinajul făcut an de an de credincioșii din toată lumea.
„A peregrina este a privi nu atât la ceea ce ar fi putut fi (şi nu a fost), dar mai degrabă la tot ceea ce ne aşteaptă şi nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine şi care este în mijlocul nostru, promovând şi încurajând solidaritatea, fraternitatea, dorinţa de bine, de adevăr şi de dreptate. Este angajarea de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniştii de mâine, şi protagoniştii de astăzi să nu fie lăsaţi în urmă mâine. Pentru a face aceasta este nevoie de o muncă artizanală de a ţese împreună viitorul”, a explicat Suveranul Pontif, în fața a circa 100.000 de persoane, adunate la Șumuleu Ciuc.