Linkuri accesibilitate

Mesaje stataliste în pandemie


Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon.
Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Realitatea (naționalismului arțăgos), analizată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Mesaje stataliste în pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct

După înfrângerea din alegerile prezidenţiale, Igor Dodon a rămas la fel de activ şi vizibil ca şi pe vremea când era preşedinte. Bravo lui! Poate visează omul să redevină şef al statului peste o vreme sau poate consideră că un politician de cursă lungă trebuie să fie activ indiferent de funcţia pe care o are. Aş prefera să fie a doua cauză. Oricum, energia debordantă a lui Igor Dodon e lăudabilă. Altceva sunt rezultatele acestei activităţi.

Deunăzi, la N4, Igor Dodon a declarat următoarele: „Eu sunt pentru Republica Moldova. Moldova nu trebuie să se culce sau se așeze în genunchi față de nimeni. Nici față de Rusia, nici față de Europa, nici față de America. Nici față de România, nici față de Ucraina. Noi trebuie să ne respectăm pe noi ca stat și atunci vom fi respectați de alții. Noi trebuie să reieșim din interesul nostru național”…

Aşadar, ce avem aici?

Păi, e un soi de reiterare a mesajului statalist cu iz de naftalină, plămădit încă în zorii tranziţiei de conducătorii agrarieni. Sincer să fiu, asemenea mesaje se potrivesc acum, în plină pandemie, ca nuca-n perete. Nu poate să existe un mare respect pentru un stat dezarticulat, care a funcţionat ani de zile pentru satisfacerea nevoilor clasei conducătoare şi care nu e în stare să prindă nişte hoţi. Un asemenea stat suficient sieşi nu poate să te facă mândru, iar interesul national, despre care vorbeşte Igor Dodon, ce e de fapt? Despre ce interes national poate fi vorba statul şi cetăţenii sunt un soi de lumi paralele. Mai întâi, statul trebuie să funcţioneze în interesul cetăţenilor, să dispară corupţia şi hoţia, şi abia apoi cetăţenii trebuie să devină mândri şi să se gândească la interesul national şi la statul RM.

Iar acum chiar ar trebui mai puţin să ne intereseze dacă suntem sau nu în genunchi în faţa cuiva. Trebuie să ne gândim la aducerea rapidă a vaccinurilor, idee lansată chiar de colega lui Dodon, Zinaida Greceanâi. Aduceţi, stimabililor, vaccinul Sputnik, care vă inspiră mai multă încredere, grăbiţi vaccinarea oamenilor, scoateţi ţara din beleaua pandemiei şi apoi vom discuta despre statalitate şi interesele Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG