Linkuri accesibilitate

Mic glosar al mişcărilor care se opun semnării de către România a Pactului ONU pentru Migrație (VIDEO)


Colaj
Colaj

Organizaţii, partide, grupuri și pledoariile lor xenofobe și ultraconservatoare.

Mai multe grupări au organizat miercuri, la Bucureşti, o acţiune de protest, cerînd autorităţilor române „retragerea completă și definitivă a României din Pactul pentru Migrație”.

Acţiunea a fost precedată de un memoriu, adresat de către organizatori Ministerului Afacerilor Externe pe data de 22 noiembrie. Sub titlul „Cerem respingerea pactului global pentru migraţie!”, textul fusese publicat în gazeta electronică „Buciumul”, o publicaţie care, în prezent, poate fi considerată drept oficiosul „Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu”.

Pe lîngă alte 12 grupări, unele absolut obscure, „Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu” este co-semnatară a memoriului şi co-organizatoare a manifestaţiei de protest. La răspîndirea în spaţiul virtual a chemării de a participa la acţiunea de protest de miercuri au participat şi unele grupări (de exemplu, nucleul redacţional al gazetei electronice, „Cuvântul ortodox”) care nu au semnat memoriul şi care intră în categoria simpatizanţilor şi multiplicatorilor unor mesaje ideologice radicale de dreapta, promovate şi asumate de către contestatarii Pactului privind migraţia.

Chemarea pentru organizarea aşa zisului „Marș Împotriva colonizării României” – precum e intitulată manifestaţia în „Buciumul” – a fost semnată de următoarele grupări, enunţate într-un comunicat al Partidului Noua Dreaptă, postat pe site-ul formaţiunii:

(1) Asociația Noua Dreaptă, (2) Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, (3) Asociația pentru Cultură, Educație și Valori Europene, (4) Asociația Bucovina Profundă, (5) Asociația Calea Neamului, (7) Asociația Gogu Puiu, (8) Asociația Pro Consumatori, (9) Asociația pentru Revigorarea Tradiției, (10) Asociația Scut Botoșănean, (11) Fundația Ion Gavrilă Ogoranu, (12) Fundația Sfinții Martiri Brâncoveni şi (13) Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public.

Numitorul doctrinar comun, asumat sau deghizat, după intrarea în vigoare a aşa numitei legi antilegionare, din 2015, existent între toate aceste organizaţii are la bază ideologia lui Corneliu Zelea Codreanu, adaptată la realităţie actuale. Astfel, xenofobia gardismului tradiţional este articulată, într-o formulă actualizată, şi în memoriul amintit, în care se susţine că „țara noastră și națiunea” urmează „să fie supuse unei ocupări și decimări fără precedent în istorie”, de către migranţi – adică de către străini!

Motorul teoretic al acţiunii este gruparea Noua Dreaptă – adică o Asociaţie care s-a înfiinţat în urmă cu 18 ani şi care şi-a schimbat de cîteva ori denumirea. Nucleul politic al grupării a fondat, în 2015, Partidul Noua Dreaptă. Şeful organizaţiilor gemene (Asociaţia şi Partidul), structurate în conformitate cu respectarea principiului autoritar al conducătorului absolut, este Tudor Ionescu. (Detalii în: „Între legionarism deghizat şi naţionalism-autoritar”, RFE, 25.3. 2018). Această organizaţie radicală de dreapta, cu un program ultra-naţionalist agresiv, homofob, anti-avort, anti-romi şi anti-maghiar, a organizat în ultimii ani aşa numitele „tabere naţionaliste”, destinate instruirii doctrinare a unor tineri.

(Noua Dreaptă mai are şi filiale în străinătate, inclusiv în Republica Moldova. Ea întreţine şi relaţii politice cu grupări similare anti-europene şi anti-NATO din diverse ţări.)

Tabere similare, avînd o dimensiune evident paramilitară, a organizat şi „Asociaţia Gogu Puiu - Haiducii Dobrogiei”, co-organizatoare a marşului. „Asociaţia Gogu Puiu” este o organizaţie relativ tînără, a fost înfiinţată în urmă cu doi ani de către membri ai familiei partizanului legionar, Gogu Puiu, mort în timpul unor lupte cu trupele de intervenţie ale Securităţii. Asociaţia este, în esenţă, o organizaţie satelit a „Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu”. Această Fundaţie a fost creată în anul 2008 de către activişti ai formaţiunii neo-legionare, „Partidul Pentru Patrie” (PPP) – înfiinţat în 1993. Unul dintre liderii acestui partid neo-legionar a fost, în 2006, partizanul Ion Gavrilă Ogoranu, transformat de către dreapta radicală din România într-un simbol al luptei armate anti-comuniste şi într-un stegar al doctrinei codrenist-simiste.

În 2012, PPP a fost rebotezat în „Partidul Totul pentru Ţară”, preluînd astfel vechea denumire a formaţiunii politice legionare, din 1934, iar, în 2015, a fost scos în afara legii. De atunci, pînă-n prezent, şi-a mutat activitatea de propagandă legionară pe Internet, editînd publicaţia electronică „Buciumul”. Organizarea, propriu zisă, a unor acţiuni publice a fost preluată de către „Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu”.

Alături de grupări de dată recentă, ca „Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Fundaţia Ogoranu a fost implicată în manifestaţii homofobe organizate la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Asociația Bucovina Profundă”, care semnează şi ea chemarea de a participa la protestul contra Pactului privind migraţia, este mai degrabă o organizaţie virtuală, decît o formaţiune real-existentă. Imitînd publicistica neo-legionară a unor organizaţii ca „Fundaţia Ogoranu”, „Asociaţia Bucovina Profundă” editează un blog radical de dreapta, în care pledează în stilul clericalismului fascist, neo-legionar, pentru reabilitarea unor figuri istorice compromise, pentru aşa numita „familie tradiţională” şi contra homosexualilor.

Primăria Bucureștiului aprobă o demonstrație a extremiștilor români
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

La demonstrația xenofobă de miercuri de la București...

Doctrina eterogenă a blogului se întîlneşte – pe alocuri se şi suprapune - în spaţiul virtual cu paginile postate de celelalte organizaţii semnatare ale apelului prin care, în esenţă, se cere stoparea migraţiei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG