Linkuri accesibilitate

Mihaela Furculiță: Am avut norocul să întâlnesc la Cluj prieteni care mă fac să mă simt acasă


Mihaela Furculiță
Mihaela Furculiță

Jurnal săptămânal la Europa Liberă cu Mihaela Furculiță.

Născută în Chișinău la 9 februarie 2001. Studii: Instituția Publica Liceul Teoretic Spiru Haret și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Specializarea: Leadership of the public sector

Luni

Acum 4 ani, la ora de Educație Civică, domnul Victor Ambroci ne anunța că avem la dispoziție o săptămână pentru a scrie un jurnal urmărind modelul „Jurnalului Săptămânal la Europa Liberă”. Am continuat să scriu și după acel exercițiu, și în această săptămână vă invit în lumea mea, în lumea copilului hiperactiv care adoră voluntariatul.

Această zi de luni a început foarte devreme, cu un haos creativ în procesul de alegere a unei ținute potrivite. La 7:45 suntem live la Bună Dimineața la Moldova 1, povestesc telespectatorilor despre ediția a IX-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. E un proiect dedicat studenților din Diasporă și are drept scop principal promovarea și premierea excelenței academice. Petrec câteva minute bune în ambuteiajele matinale de pe strada Ismail și îmi aranjez gândurile pentru ziua de foc ce urmează.

Această zi frumoasă se încheie cu multe îmbrățișări, valiza pregătită și emoții

Ajung acasă, citesc cele mai noi știri și trimit în grabă mail-uri. Câteva ore mai târziu ajung și la Radio Europa Liberă, povestesc ascultătorilor despre Gală și desigur voluntariat. Primesc în dar din partea doamnei Valentina cartea în care sunt adunate jurnalele din noiembrie 2019 până în noiembrie 2020, în drum spre următoarea destinație o deschid și rămân surprinsă, găsesc jurnalul Corinei Digore în care povestește și ea despre același proiect de suflet, Gala Studenților Originari din Republica Moldova. Această zi frumoasă se încheie cu multe îmbrățișări, valiza pregătită și emoții. E un sentiment foarte ciudat pentru care nu am găsit un nume încă, sunt tristă că plec din Chișinău dar în același timp foarte fericită să mă întorc la Cluj.

Marți

Este ora 8 și în mai puțin de 5 minute urmează să ajungem în autogara din Cluj-Napoca. După 11 ore petrecute pe drum simt nevoia să dorm dar rezist tentației și îmi încep dimineța în bucătărie alături de Mihaela Runceanu și o cafea cu lapte de migdale.

Astăzi se anunță o zi grea, cursuri și câteva ședințe. Dar asta e magia studenției, ai timp să încerci lucruri noi, să greșești și să te dezvolți armonios.

Se apropie ora 15 și ne dăm întâlnire cu echipa de coordonare a proiectului EduOpen, în acest an facem campionatul de dezbateri fizic și timp de o oră reușim să ajungem la finalul ordinii de zi. Vestea bună e că au mai rămas doar 3 săptămâni și vom vedea cum prinde viață și în acest an unul din proiectele marca OSUBB ( Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai).

Până la următoarea ședință am 30 de minute și decid să îmi revăd un prieten drag, facem un scurt rezumat despre cele întâmplate în lipsa mea.

Urmează o discuție cu câțiva membri GIB (Grupul de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj-Napoca) și o sedință cu membrii recruți din OSUBB.

Îmi închei seara în compania unor oameni dragi, depănăm amintiri și înțeleg că am avut norocul să întâlnesc aici la Cluj prieteni care mă fac să mă simt acasă.

Miercuri

Îmi încep dimineața cu apă și semințe de chia, aproape în surdină un playlist de jazz și aroma ceaiului de mușețel. Îmi scriu motivele pentru care sunt fericită și realizez că în această dimineață sunt fericită fără un motiv anume. Astăzi încep cursurile la 12, iar asta e extraordinar pentru că am timp să fac yoga și să meditez, reușesc să mă concetez cu mine și îmi e mult mai ușor să fac față unei zile de învățat. Citesc câteva articole despre leadership-ul Transformațional și Carismatic, îmi fac notițe și încerc să transpun strategiile teoretice în sfaturi clare pe care le-aș putea folosi în calitate de lider în echipele pe care le coordonez. Când am ales să studiez Leadership nu știam exact ce înseamnă și eram sigura că poți fi un lider bun doar dacă te-ai născut cu un talent pentru asta, ei bine după 3 ani cred că mi-am mai schimbat puțin abordarea și am înțeles că poți deveni un lider bun dacă muncești mult și o faci cu pasiune.

Seara de astăzi se încheie cu o ședință rapidă alături de echipa GIB, ne pregătim strategia pentru campania de recrutare și apare de nicăieri o nouă oportunitate la care visam de ceva timp. Asta e magia viselor când devin realitate să le păstrezi în taină o perioadă și să te bucuri de acest proces în liniște.

Joi

O nouă dimineață, mirosul de mușețel și ceai verde cuprinde bucătăria, lucrez puțin și îmi dau seama că am doar 20 de minute la dispoziție să fiu gata de ieșire. Aparent așa începe o zi plină de activități, prima oprire - Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. După lungi căutări astăzi mi-am ales tema pentru lucrarea de licență. În căști ascult atent seminarul de Dezvoltare Organizațională și fug să semnez câteva contracte.

Emoții, amintiri, povești toate în unul din cele mai speciale locuri de la Chișinău

E ora 14:00 și îmi dau seama că am nevoie de o cafea, mă așez confortabil la masa mea preferată, admir centrul clujului și îmi pornesc zoom-ul urmează patru ore de curs despre luarea de decizii. Primesc o invitație spontană la cafea, urma să cunosc un om frumos și să aflu că a absolvit și ea Liceul Spiru Haret. Emoții, amintiri, povești toate în unul din cele mai speciale locuri de la Chișinău. Liceul în care ne-am format ca și personalități și probabil prin energia oamenilor de acolo ne-a oferit un avantaj invizibil dar esențial pentru parcursul nostru în viitor. Ajung acasă și înțeleg că e din nou prea târziu să îmi sun bunicii, uneori viața haotică de studenți ne face să uităm despre oamenii cu adevărat importanți din viața noastră și e important ca uneori să ne oprim din goana după evenimente, proiecte și activități.

Vineri

Ora 10, miros de pâine prăjită și ceai verde. Gândul îmi zboară la weekend și la activitățile pe care le vom avea alături de diferite organizații din care fac parte. Până atunci îmi amintesc de temele pe care le am de făcut și mă întorc la realitate. Îmi pregătesc o cafea cu lapte de nuci și mă așez în fața laptop-ului. Ridic capul și îmi dau seama că e aproape întuneric, sunt mândră că am reușit astăzi să bifez toate sarcinile pe care le aveam dimineță în To-do List. Îmi sun prietenii și le amintesc că astăzi e vineri, iar tradiția spune că trebuie să ne vedem la o seară de povești. Am recitit ce am scris zilele trecute și am înțeles că singurul lucru constant în rutina mea zilnică e aroma ce mușețel dimineața, e singura perioadă din zi când parcă pentru câteva clipe timpul se oprește, nu există mesaje sau apeluri nepreluate, sunt doar eu cu mine și gândurile mele haotice. Toată lumea e speriată de haos și îl evită, eu am învățat să îl transform în proiecte pentru tineri și energie nelimitată.

XS
SM
MD
LG