Ce configuraţie va avea viitorul Parlament constituit în urma alegerilor din 24 februarie e greu de anticipat. În premieră scrutinul va avea loc în baza sistemului mixt, 50 de deputaţi fiind aleşi pe liste de partid, alți 51 în circumscripțiile uninominale. Până acum sondajele au făcut pronosticuri doar pe circumscripţia naţională. Iar de curând compania Date Inteligente publică săptămânal un baromentru electoral în care măsoară şansele inclusiv ale candidaţilor din circumscripțiile uninominale. Detalii în interviul cu directorul executiv al acestei companii, Mihai Bologan.
Europa Liberă: Alegerile vor avea loc în premieră în baza unui nou sistem electoral, cel mixt, considerat de mulți ca fiind imprevizibil la capitolul rezultate. Dvs. cum faceţi aceste estimările, pe ce vă bazați?
Mihai Bologan: „Deoarece s-a schimbat sistemul electoral pentru alegerile parlamentare este destul de greu de înţeles câţi deputaţi din partea fiecărui partid vor ajunge în Parlament. De aceea noi am elaborat Barometrul Electoral 2019 pe care îl publicăm săptămânal şi în care încercăm să prezentăm situaţia probabilă reieşind din informaţiile de care dispunem. Prezentăm situaţia în circumscripţia naţională, care corespunde, mai mult sau mai puţin, cu modul în care anterior erau repartizate mandatele, doar că în loc de 101 de deputaţi avem doar 50 în această circumscripţie.
De asemenea, avem un infografic în care prezentăm la nivel teritorial cum pot fi distribuite mandatele în fiecare circumscripţie uninominală, iarăşi în baza informaţiilor disponibile.”
Europa Liberă: Unii ar putea spune că e lipsit de sens, într-un stat în care politicul e atât de imprevizibil şi cu un sistem electoral care ar putea genera rezultate surprinzătoare, să anticipezi cine şi în ce circumscripţii ar putea câştiga. Dvs. de ce o faceţi, din considerente sociologice, politologice sau de ce?
Mihai Bologan: „Probabil pentru că nimeni nu a mai făcut aşa ceva. La moment suntem unica companie care face astfel de cercetări. În al doilea rând, suntem o companie care a făcut anterior sondaje şi se ocupă cu cercetări de diverse tipuri. Suntem curioşi şi percepem acest produs Date Inteligente pe care avem plăcerea să-l prezentăm publicului larg. Ne place că este citit. Persoane relevante ne dau feedback ceea ce înseamnă că facem un produs interesant ceea ce ne motivează să continuăm. La început a fost doar un experiment.”
Europa Liberă: Mai mulţi experţi afirmă că circumscripţiile au fost trasate în aşa fel încât să avantajeze cele două partide care au votat sistemul mixt – PD şi PSRM. Pronosticurile pe care le faceți confirmă sau infirmă acest lucru?
Mihai Bologan: „Tind să cred că nu au fost trasate pentru a avantaja un partid sau altul. Analizând modul în care au fost create circumscripţiile se vede clar că s-a pornit din cele trei colţuri ale Moldovei, adică de la Sud, de la Sud-Est şi de la Nord şi poate de-a lungul Prutului. Cu cât mai aproape de aceste trei capete sunt circumscripţiile cu atât ele mai mult corespund cu un raion, sunt mai compacte. Iar în zona de centru e un pic mai haotic, e un pic mai ciudată această zonă.
Nu pot să spun că sunt anumite circumscripţii care ar avantaja un anumit partid politic. Poate doar raionul Dubăsari care fiind foarte mic a fost împărţit în două şi e un raion unde tradiţional se votează cu partide de stânga. El acum face parte din două circumscripţii. Poate aici există un pic de influenţă. În rest, majoritatea circumscripţiilor practic coincid cu anumite raioane şi sunt doar câteva care sunt un pic mai ciudate, dar pentru că sunt mai multe circumscripţii decât raioane acest lucru era inevitabil.”
Europa Liberă: În cel mai recent Barometru Electoral pe care l-aţi publicat anticipaţi că în viitorul Parlament ar putea ajunge 25 de femei. Cum aţi ajuns la această cifră şi de ce atât de puţine femei?
Mihai Bologan: „Este inovaţia celei de-a şasea ediţii a Baromentrului, în anterioarele nu am prezentat aşa date pe motiv că nu se cunoşteau exact listele de candidaţi. Acum având candidaţii în circumscripţiile uninominale şi în cea naţională putem să estimăm cam cine ar putea să câştige un mandat. Am ajuns la cifra de 25 femei. Un număr care nu e nici foarte mic, e destul de reprezentativ. Ceea ce e poate un pic îngrijorător că sunt mai multe femei care ar putea intra pe liste de partid şi sunt mai puţine femei care ar putea câştiga în circumscripţii uninominale. Cel puţin aşa reiese din situaţia la moment şi nu cred că se va schimba radical după alegeri.”
Europa Liberă: De ce? E vorba de mentalitate, se votează la noi mai curând un bărbat, decât o femeie?
Mihai Bologan: „Poate ar fi problema în liderism. Mai mulţi bărbaţi ocupă funcţii de deputat, preşedinte de raion, ministru şi candidând au o pondere mai mare. Iar doamnele sunt mai puţin reprezentate în aceste domenii. De asemenea, mai suntem încă o societate patriarhală. Bărbaţii sunt mai des aleşi în funcţii de conducere. De aceea poate e lăudabilă iniţiativa partidelor de a include mai multe femei pe lista de partid aceasta fiind principala şansă a lor de a ajunge în Parlament. În circumscripţiile uninominale şansele sunt mai mici, dar sunt şi aici câteva doamne care anticipăm că ar putea să devină deputate.”
Europa Liberă: Aţi analizat cumva în ce măsură au influenţat intenţiile de vot recentele iniţiative ale guvernării cu ajutoare de 600 de lei oferite pensionarilor şi cu majorări salariale?
Mihai Bologan: „Anticipăm că vor fi făcute publice mai multe sondaje de opinie, inclusiv compania noastră Date Inteligente va face un sondaj. Trebuie să treacă o anumită perioadă ca să vedem efectul şi anume aceste sondaje care vor apărea la sfârşit de ianuarie şi începutul lui februarie ar putea parţial să confirme sau nu anumite efecte.”
Europa Liberă: Se spune că există o stare generală de apatie în societate. Sondajele publicate până acum arată că numărul indecişilor e destul de mare. Mai e posibil ca indecişii şi decepționații să fie convinşi să iasă la vot?
Mihai Bologan: „Totul depinde de forţa de mobilizare a partidelor. Sondajele arată situaţia generală pe ţară, la nivel proporţional cu structura pe vârste, etnii şi alte criterii. La alegeri vin cei care votează şi sunt de obicei persoane mai în vârstă, care ţin la un anumit partid sau altul. S-ar putea anume cei care sunt mai activi să decidă într-un mod diferit decât arată sondajele rezultatele alegerilor.
Acum avem o inovaţie – pentru prima dată campania va dura până în ziua alegerilor, deci se va putea face agitaţie electorală. Până acum nu s-a făcut sau s-a făcut în mod voalat. Acum se va face deschid. Sunt foarte curios să văd cum asta va influenţa rezultatele alegerilor pentru că foarte mulţi moldoveni se decid chiar în ultima zi să vină la alegeri şi pentru cine să voteze.”
Europa Liberă: Prognozele dvs. se modifică săptămânal funcţie de evenimentele electorale ce au loc. credeţi că până la alegeri se pot produce schimbări ce ar putea da peste cap tot ce aţi estimat până acum?
Mihai Bologan: „Nu chiar. De exemplu, miercuri dimineaţa când am lansat Barometrul Partidul Şor încă nu era înregistrat pe circumscripţia naţională. Noi am estimat că va fi înregistrat aşa cum s-a şi întâmplat, acest partid ar putea ajunge în Parlament, arată estimările noastre. Sub semnul întrebării ar fi dacă PCRM ar ajunge în parlament sau nu. Funcţie de asta sunt trei mandate care ar putea să fie redistribuite la alte partide.
Mai sunt semne de întrebare cu Partidul Nostru. Nu ştim încă exact în ce măsură el ar putea să câştige alte circumscripţii decât cea din Bălţi şi dacă la Bălţi ar putea câştiga una sau pe ambele.
Avem 13 circumscripţii mai problematice şi am convocat şi un grup de experţi, sunt reprezentanţi de la mai multe partide. Vom utiliza şi acest instrument pentru a încerca să pronosticăm rezultatele. În celelalte circumscripţii situaţia e ceva mai clară. Putem estima că în mai mult de jumătate de circumscripţii situaţia nu se va schimba. Iar în circumscripţia naţională schimbările se vor vedea din sondaje.”
Europa Liberă: Care sunt acele circumscripţii problematice despre care aţi vorbit? Şi de ce sunt ele problematice?
Mihai Bologan: „Sunt aproape toate circumscripţiile din zona de centru, câteva din Chişinău, inclusiv una din suburbii. La nord şi la sud situaţia în general este clară, cu mici excepţii. În zona de centru se vor confrunta în general trei forţe mai puternice şi destul de echilibrate. E vorba de blocul ACUM, PD şi PSRM. E foarte greu de prezis cine va lua primul loc. Miza e să câştige din primul tur.
Dacă ar fi fost turul doi probabil ar fi fost un pic mai simplu. Acum poate să se întâmple ca în voba ceea „doi se bat şi al treilea câştigă”. Ar putea să fie doi candidaţi destul de puternici, dar pentru că sunt pe acelaşi segment de centru dreapta ar putea să câştige candidatul de stânga care altfel ar fi pierdut. Va fi o luptă destul de interesantă.”
Europa Liberă: Dvs. anticipaţi în fiecare barometru electoral cum l-ați numit câte mandate ar putea lua partidele inclusiv pe circumscripţiile uninominale. Nu e riscant ceea ce faceţi din moment ce în circumscripţii există şi potenţiali candidaţi independenți care nu exista siguranţa că după alegere nu vor migra spre un partid sau altul?
Mihai Bologan: „Noi analizăm toţi candidaţii, în special pe cei care au şanse în anumite circumscripţii. La ediţia anterioară a barometrului am avut doi candidaţi independenţi care consideram că ar putea să câştige, acum avem un candidat. Deja ce se va întâmpla după alegeri, dacă aceştia vor migra sau nu la un partid sau altul, e ceva care ne depăşeşte şi nu putem să anticipăm.”
Europa Liberă: Din configurația viitorului parlament obţinută în urma analizelor Dvs. cum credeţi că va arăta viitoarea majoritate parlamentară şi în ce măsură e posibilă o coaliţie de guvernare?
Mihai Bologan: „Dacă mă uit la cel mai recent Barometru, avem stânga 54 de mandate, chiar 55 dacă luăm PSRM, Partidul Şor, PCRM şi Partidul Nostru. Teoretic ar putea să fie o coaliţie de stânga. Dacă vorbim despre o coaliţie de dreapta, e puţin
Cele mai mari şanse ar fi ca PSRM să formeze guvernul...
probabil sau cel puţin nu au o majoritate clară la moment şi chiar şi în ediţiile anterioare ale Barometrului suma mandatelor blocului ACUM şi ale PD nu a ajuns la 51 cât ar fi nevoie pentru a desemna un premier. Deci cele mai mari şanse ar fi ca PSRM să formeze guvernul. Întrebare e dacă ei vor reuşi să o facă de unii singuri sau dacă vor face coaliţie cu Partidul Şor, de exemplu, sau cu PCRM dacă va intra în Parlament.”