Linkuri accesibilitate

Mihnea Mihai: „Românii plecați din țară sunt deschiși colaborării cu autoritățile în organizarea alegerilor din noiembrie”


Secție de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai
Secție de vot la alegerile europarlamentare din 25 mai

O discuție cu președintele Rezist Zurich despre organizarea scrutinului prezidențial român în străinătate și votul diasporei.

Duminică, 15 septembrie, expiră termenul în care românii din străinătate se pot inscrie pe site-ul www.votstrainatate.ro pentru a vota prin corespondență sau a se încrie la o secție de vot. Între timp, mai multe grupuri și asociații civice ale românilor din străinătate au făcut publică o scrisoare despre organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora. Semnatarii, implicați atât în organizarea secțiilor de vot din străinătate, cât și în dialogul cu misiunile diplomatice, AEP și MAE, arată că obiectivul lor este ca „votul în străinătate, drept fundamental al cetățenilor români, să fie accesibil tuturor în condiții civilizate și demne”. „Momente precum cele din noiembrie 2014 sau mai 2019 nu trebuie să se mai repete. În sprijinul nostru au venit și o parte din modificările legislației electorale intrate în vigoare la mijlocul lunii iulie 2019”, arată semnatarii.

Totuși, spune președintele Rezist Zurich, Mihnea Mihai, doar 18% dintre cei care au votat in mai 2019 s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro. Motivul? Publicitatea insuficientă, spune Mihai.

Mihnea Mihai:​ „În zonele unde noi, asociații civice și persoane fizice implicate, am putut face publicitate plătită în social media și unde a existat o promovare activă din partea asociațiilor și a cetățenilor interesați, procentele înscrierilor la vot sunt între 12% și 38%, de exemplu pentru Spania - 12%, Franța - 19%, Germania - 23%, Marea Britanie - 36% și Elveția - 38%. Credem, deci, că am fi putut avea un număr mai mare de persoane înscrise la vot dacă măsurile aplicate de noi în zonele în care trăim ar fi fost aplicate de către misiunile diplomatice și AEP pe scară mai largă. În acest caz, rezultatul înscrierilor la vot ar fi fost mai aproape de necesitățile românilor din străinătate.”

Mihnea Mihai
Mihnea Mihai

Europa Liberă: Doar o zi la dispoziție pentru diaspora românească, dacă vrea să evite cozile de la precedentele alegeri. Sunteți mulțumit de colaborarea cu autoritățile pentru organizarea acestui scrutin?

Mihnea Mihai: „Problemele legate de votul în străinătate sunt multiple. Ne-ar trebui foarte mult timp să vorbim despre acestea pe larg. Aș dori însă să evidențiez trei dintre ele, așa cum le vede o parte din diaspora românească, cea mai activă. În primul rând s-a modificat legislația electorală. Este un lucru bun, dar și un lucru care are anumite dezavantaje. Ne sunt făcute anumite facilități care nu sunt foarte bine cunoscute. Există posibilitatea de preînscriere la secție și de vot prin corespondență, ambele prin site-ul www.votstrainatate.ro. Din păcate, site-ul este foarte puțin cunoscut și s-a făcut foarte târziu publicitate pentru el.

Din păcate, site-ul este foarte puțin cunoscut și s-a făcut foarte târziu publicitate pentru el...

Publicitatea pentru site a început prin grupurile civice și abia apoi a fost continuată de Autoritatea electorală permanentă. Aici vedem noi motivul pentru care numărul de persoane înscrise pe site este poate mai mic decât se spera la început. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că acest site a fost realizat foarte rapid, iar modificările la legislație s-au produs cu mai puțin de 6 luni înainte de scrutinul din 2019. Este bine că s-au învățat lecțiile de la scrutinul din mai 2019, dar nu este suficient. De aceea, noi suntem dispuși să colaborăm proactiv pentru a îmbunătăți situația, pentru a face reclamă acestui site www.votstrainatate.ro și îi rugăm pe oameni, pe românii care trăiesc în străinătate să se informeze și să se hotărască cum doresc să voteze: la secție, și atunci să se preînscrie, sau prin corespondență. Au avut timp să o facă până la 15 septembrie.”

Europa Liberă: Există ambasade unde imediat după cozile imense la secțiile de votare de la europarlamentare au început să caute locuri pentru noile secții de vot din noiembrie. Dar, între timp, legislația s-a schimbat.

Mihnea Mihai: „Există o problemă de comunicare. Comunicarea între autorități, între Autoritatea electorală permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, legiuitor, Poșta Română și românii din diaspora, fie că sunt organizați în asociații, fie în grupuri informale. Problema este că de multe ori informațiile au un flux neclar, se află informații contradictorii de la surse diferite. Există reprezentanțe diplomatice unde imediat după evenimentele din mai 2019, după acele cozi imense la secțiile de votare, au început să caute locuri pentru noile secții de vot din noiembrie. Nu este foarte clar dacă ceea ce s-a pornit pe legislația veche mai este valabil și în ce măsură mai este valabil.

Noi sperăm să fie valabil pentru că numărul de voluntari nu este foarte mare, timpul este redus, lucrăm cu toții, avem slujbe, și ar fi păcat ca aceste eforturi să nu se materializeze. În același timp apar și sugestii constructive. De exemplu, a apărut din partea unui grup, Voluntari în Europa, ideea de a organiza secții de vot în vămile dezafectate din spațiul Schengen. Nici acum nu știm dacă aceste secții de vot vor fi organizate. Sperăm să fie organizate și mai sperăm să aflăm cât mai curând unde se planifică să se organizeze aceste secții de vot. Din păcate, nici site-ul www.votstrainatate.ro nu ne arată în ce localități s-au înscris pentru vot românii.”

Europa Liberă: Veți face presiuni pentru a se publica localitățile unde s-au înscris românii pe site?

Nu putem continua cu haosul de la alegerile din mai 2019...


Mihnea Mihai: „Da. Dar există o problemă de încredere, în general încrederea în instituțiile statului român și în acest proces. Încrederea în instituțiile statului român este grav afectată de evenimentele care au avut loc în ultimii doi ani și jumătate în România, mai ales de atacurile asupra justiției. Românii care au plecat au făcut-o și din cauza felului în care funcționează instituțiile statului român. Nu putem continua așa. Dacă încrederea în statul român se va duce la vale, la un moment dat statul român va ajunge într-o situație critică. Nu putem continua cu haosul de la alegerile din mai 2019 și despre care ni s-a spus clar din partea polițiilor locale din țările noastre gazdă, că nu sunt dispuse să mai tolereze un asemenea haos la următoarele alegeri și că vor fi foarte prudente când li se vor cere aprobări pentru organizarea de noi secții.

Este însă momentul să sărim un pic peste umbra noastră, să sărim peste această zonă de neîncredere și să încercăm în măsura posibilităților o colaborare constructivă și proactivă cu autoritățile. Noi, românii plecați din țară, suntem deschiși către această colaborare. Sperăm că și Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor externe și cel al românilor de pretutindeni să fie deschise și vor face tot posibilul pentru ca situația să se îmbunătățească. Ceea ce nu putem să îmbunătățim acum, trebuie să îmbunătățim până la alegerile din 2020. Nu putem sta pe loc. Chiar dacă s-au făcut pași pe care îi salutăm, mai este mult de lucru.”

Europa Liberă: Ce solicitați autorităților române pe mai departe?

Solicităm cu celeritate asigurarea unei transparențe proactive în ceea ce privește votul prin corespondență și traseul buletinelor de vot...


Mihnea Mihai: Solicităm organizarea secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din anul 2019 pornind de la prezența la vot la scrutinul europarlamentar din mai 2019, dar și de la prezența la alegerile prezidențiale din 2014. Credem că este necesar ca AEP, așa cum a declarat domnul Mitulețu-Buică, să considere cererile de înscriere pentru secții de vot pe site ca un minim de la care se pornește organizarea secțiilor. De asemenea, recomandăm misiunilor diplomatice și AEP să continue fără întrerupere promovarea acestui instrument și să solicite de pe acum bugetele necesare promovării și îmbunătățirii acestui instrument în vederea următoarelor alegeri. Solicităm cu celeritate asigurarea unei transparențe proactive în ceea ce privește votul prin corespondență și traseul buletinelor de vot, de la primirea în secție și până la numărarea voturilor.”

XS
SM
MD
LG