Linkuri accesibilitate

Mike Bloomberg, un posibil candidat al democraților la prezidențiale?


Michael Bloomberg
Michael Bloomberg

Argumente pro și contra...

In Statele Unite, democratii au o optiune de facut in perspectiva alegerilor prezidentiale: sa-l accepte sau nu, drept candidat viabil, pe miliardarul Mike Bloomberg. Asta ar insemna sa-i acorde credit, in ciuda unor politici si declaratii, care creaza suspiciune.

Mike Bloomberg, un posibil candidat al democraților la prezidențiale?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Argumentul pro este ca Mike Bloomberg are resurse financiare proprii, un aparat de campanie pe masura celui la dispozitia presedintelui Trump si este un moderat, in caz contrar riscul putind fi nominalizarea lui Bernie Sanders, auto-intitulat socialist democratic, aflat la extrema stinga a sprectrului politic.

Argumentele impotriva au iesit la iveala in ultimele zile, alimentate de campaniile democratilor ramasi in cursa si amplificate de presa. Banii lui Bloomberg, in primul rind, faptul ca el isi permite sa evite caile obisnuite de finantare, e dispus sa cheltuiasca pina la doua miliarde de dolari pentru a fi ales.

Bloomberg contra Trump ar fi un razboi, politic, intre miliardari. Apoi faptul ca pina nu demult Bloomberg a fost republican, inclusiv in mandatele sale de primar al New Yorkului. Inca o paralela cu Trump, care si el a fost mare parte a vietii, ca om de afaceri – democrat.


Criticii arata catre masuri luate ca primar al New Yorkului, spunind ca ar fi fost rasiste. La vremea respectiva, Bloomberg, in incercarea de a reduce criminalitatea a dat mina libera politiei sa opreasca oameni fara motiv si sa-i perchezitionneze. Minoritati, in special negrii americani, au trecut printr-un adevarat cosmar, din cauza acestei masuri si abuzurilor politiei.

Apoi ar mai fi alegatii formulate de femei care au lucrat pentru firmele lui Bloomberg, care spun ca acesta s-ar fi exprimat dur si lipsit de intelegere, fata de ele si problemele lor si ar fi misogin. Acestea sint coordonatele dezbaterii, chiar inainte ca Bloomberg sa participe la vreun scrutin propriu-zis, el nu s-a inscris in primele patru etape, dar a cheltuit pina acum sute de milioane de dolari pentru spoturi de reclama politica si incepe sa cistige sprijin, pe fondul neincrederii in candidatii aflati in cursa.

Criticii criticilor spun ca, scotindu-l din lupta pe Bloomberg, democratii ar putea elimina pe cel care ii poate scapa de Sanders, candidatul pe care Trump si-l doreste, pentru ca-l poate caricaturiza drept „socialist”. In plus, dupa un astfel de tratament, cea mai mare sursa de finantare pentru democrati ar putea disparea, iar Trump are acces masiv la bani si resurse de campanie.

Testul major ar putea veni miercuri, cind pentru prima data Bloomberg s-ar putea califica pentru dezbaterea candidatilor, daca opteaza sa se prezinte.

XS
SM
MD
LG