Linkuri accesibilitate

Mike Pence: discurs despre „ordine și justiție” la Convenția Națională Republicană


Vicepreședintele republican Mike Pence în a treia zi a Convenției Naționale Republicane, Baltimore, Maryland, 26 august 2020
Vicepreședintele republican Mike Pence în a treia zi a Convenției Naționale Republicane, Baltimore, Maryland, 26 august 2020

Valul de proteste împotriva rasismului, actele de violență și eforturile de a restabili ordinea - subiectele care au dominat discursul vicepreședintelui american Mike Pence la Convenția Republicană.

În Statele Unite, în cea de a treia zi a Convenției Naționale a partidului Republican, vicepreședintele Mike Pence a acceptat nominalizarea să candideze, alături de președintele Donald Trump, pentru un nou mandat în alegerile din 3 noiembrie.

Vorbind la Baltimore, în statul Maryland, Pence a ținut un discurs axat pe ideea de „ordine și justiție”, în care a salutat sprijinul președintelui Trump pentru forțele de poliție din toată țara, pe fundalul a luni de proteste, unele violente, împotriva rasismului sistemic din societatea americană și a violenței poliției. Violență care a dat naștere și mișcării „Black lives matter” (Viețile negrilor contează).

Protestele au reizbucnit duminică, dupăce la Kenosha, în statul Wisconsin, polițiști albi l-au împușcat în spate, de mai multe ori, pe un tânăr negru. Circumstanțele incidentului rămân neclare dar protestele care au urmat împotriva violenței poliției au degenerat în acte de violență și jafuri. Miercuri, ministerul de justiție – la inițiativa președintelui Trump – a trimis încă 200 de polițiști la Kenosha pentru a ajuta forțele locale să restabilească ordinea.

„Președintele Trump și cu mine vom sprijini mereu dreptul americanilor la proteste pașnice, dar acte de violență și jafuri nu sunt un protest pașnic” a declarat vicepreședintele Pence care a ținut să avertizeze „în America lui Joe Biden nu veți trăi în siguranță”. Referire la contracandidatul democrat al președintelui Trump în alegerile din noiembrie.

Joe Biden a replicat pe Twitter, că în noiembrie, americanii au de ales între „încă patru ani de frică, tensiuni interne și ură” sau „drumul spre speranță, unitate și lumină”.

Statul Wisconsin este un stat cheie în aritmetica electorală din noiembrie, pentru că în sistemul american, președintele este ales de delegații statelor, nu prin vot popular direct. În 2016, Trump a câștigat statul Wisconsin la o diferență minimă față de contracandidata democrată de atunci, iar în acest moment, în sondajele naționale de opinie, este devansat de Joe Biden.

Mike Pence a vorbit și despre pandemia de coronavirus, afirmând că America trece „prin vremuri grele”. Cu peste 178 de mii de decese legate de Covid-19, milioane de locuri de muncă pierdute și o economie în criză, Statele Unite sunt una din țările cele mai lovite din lume de pandemia de coronavirus.

Convenția Națională Republicană se încheie joi cu discursul președintelui Donald Trump, candidatul partidului pentru un nou mandat, discurs care va fi ținut la Casa Albă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG