Linkuri accesibilitate

Mike Pence: „Viitorul Balcanilor de Vest este în Occident”


Vicepreședintele american Mike Pence la Podgorica
Vicepreședintele american Mike Pence la Podgorica

Vicepreședintele american salută la Podgorița intrarea în Nato a Muntenegrului și condamnă tentativele de destabilizare a Balcanilor de către Rusia.

Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat in vizita sa scurtă în Muntenegru că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident, repetînd hotarîrea Statelor Unite de a susține această regiune în ciuda presiunilor crescute din partea Rusiei. Inainte de a sosi la Podgorița, vicepreședintele american a transmis luni, un mesaj asemănător și în Georgia, la Tbilisi, unde i-a vizitat și pe militarii americani care iau parte la un amplu exercitiu NATO, la care participă și țări partenere din Alianță.

Mike Pence este demnitarul american cu rangul cel mai înalt care vizitează această mică țară balcanică în ultimii o sută de ani. Muntenegru este și cea mai recentă țară acceptata în Alianta Nord Atlantică - în luna iunie acest an - și aceste doua evenimente dau o importanță simbolică mare prezentei vicepreședintelui american la Podgorița.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Luni seara, la un dineu cu președintele din Muntenegru, vicepreședintele american a lăudat curajul și hotărîrea liderilor de la Podgorița de a alege calea NATO, „în ciuda presiunilor Rusiei, ca pe un fapt menit să inspire comunitatea internațională”.

Astazi, la conferința de presă oficială, înaltul demnitar american a repetat această idee: „Considerăm aderarea la NATO drept o izbîndă istorică pentru Muntenegru și un semn al puterii dobîndite de această țara la zece ani de la independență, și vă felicit pe voi, guvernul vostru și întreaga populație a Muntenegrului pentru aceasta extraordinară realizare. Credem cu tărie că viitorul Balcanilor de Vest este în Occident și repetam hotărîrea Statelor Unite de a clădi relații care să întărească legăturile între comunitatea europeană, Balcanii de Vest și Statele Unite ale Americii.”

Vicepresedintele american a participat astăzi la o reuniune a liderilor tarilor din Balcanii de Vest, la asa numitul Summit al Cartei Adriaticii, la care au luat parte presedintii din Albania, Bosnia Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegreu, Serbia si Slovenia.

Si în acest cadru mesajul său a fost fără echivoc: „Cum știti cu toți, Rusia continuă să dorească să schimbe frontierele internaționale prin forță și aici, în Balcanii de Vest, Rusia acționat pentru destabilizarea regiunii, pentru a submina democrațiile voastre, pentru a vă învrăjbi unii cu alții și cu restul Europei. Intențiile Rusiei au fost clare cînd agenții săi de influență au încercat să distrugă alegerile din Muntenegru, v-au atacat Parlamentul și au încercat chiar să îl asasineze pe premier, încercîmd astfel să îndepărteze poporul de la aderarea la NATO.”

XS
SM
MD
LG