Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo și noul suflu adus în NATO


Mike Pompeo la Bruxelles
Mike Pompeo la Bruxelles

Prima vizită în străinătate a noului secretar de stat al SUA.

Prima vizită în străinătate a noului secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, a avut loc, mai mult decât simbolic, vineri, la sediul NATO din Bruxelles, înainte de o călătorie în Orientul Apropiat, unde șeful diplomației americane a vizitat Arabia Saudită, Israelul și Iordania, principalii inamici regionali ai Iranului.

La Bruxelles, la sediul NATO, pe lângă amenințarea permanentă pe care o reprezintă programul nuclear al Iranului, Mike Pompeo și ceilalți miniștri de externe din NATO au discutat despre Rusia și și-au reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Problema finanţelor NATO a fost unul din principalele puncte de discuţie de pe agenda lui Pompeo de vineri, când „s-a înregistrat un consens al tuturor ţărilor” de a majora cheltuielile militare.

Miniştrii de externe din NATO au discutat, de asemenea, despre Rusia şi au confirmat strategia Alianţei Nord-Atlantice de a încerca să descurajeze Moscova de la comportamente destabilizatoare, menţinând în acelaşi timp dialogul, cum a spus secretarul general NATO Jens Stoltenberg.

Mike Pompeo a pus accentul pe „anvergura agresiunii ruse şi necesitatea ca Occidentul să dea dovadă de unitate”. Este „esenţial” însă ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele în privinţa cheltuielilor militare, a spus Pompeo, criticând Germania.

„Germania nu respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în decembrie 2014 în ce priveşte cheltuielile militare. Este esenţial ca aliaţii din NATO să îşi respecte angajamentele”, a declarat Mike Pompeo într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii.

„În ultimele luni, au fost realizate progrese în numeroase ţări care stau mai bine în acest sens”, a subliniat el.

„Preşedintele (american Donald) Trump a făcut o prioritate din asta (...) Obiectivele rămân clare. Este ce aşteptăm nu doar de la Germania, ci de la toţi cei care au semnat acest acord”, a mai spus Mike Pompeo.

„Sperăm că, în ajunul summitului NATO (din iulie de la Bruxelles), fiecare partener va prezenta un plan credibil pentru a atinge acest obiectiv. Şi-au asumat angajamente pentru asta. Este ce aşteptăm în iulie”, a insistat demnitarul american.

În 2018, opt membri ai Alianţei ar trebui să fie în măsură să îşi respecte angajamentul, iar majoritatea ţărilor membre au prezentat planuri pentru a atinge acest obiectiv în 2024, a precizat secretarul general Stoltenberg.

Tot de la Bruxelles, Pompeo a cerut Turciei să nu achiziţioneze sistemele de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, atrăgând atenţia că acestea nu sunt compatibile cu sistemele de apărare ale NATO.

Pompeo i-a transmis lui Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, că SUA au „preocupări serioase” privind decizia Ankarei de a achiziţiona sisteme S-400 din Rusia.

În luna decembrie, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400. Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar poate fi, de asemenea, utilizat pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ţinte aflate la o distanţă de până la 400 de kilometri şi la o altitudine de până la 30 de kilometri.

Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG