Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo: „Iranul nu va avea niciodată mînă liberă să domine Orientul Mijlociu”


Elemente ale noii strategii americane față de Irak și renegocierea acordului nuclear cu regimul de la Teheran.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a lansat un atac impotriva regimului iranian, spunind ca va utiliza forta economica si militara a Statelor Unite care pot sa distruga economia iraniana si sa zdrobeasca aliatii Teheranului din lume. Care este contextul acestor declaratii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Secretarul de stat State Mike Pompeo pronunțînd remarcile sale 'After the Deal - A New Iran Strategy', la Heritage Foundation, Washington, DC, 21 mai 2018.
Secretarul de stat State Mike Pompeo pronunțînd remarcile sale 'After the Deal - A New Iran Strategy', la Heritage Foundation, Washington, DC, 21 mai 2018.

Aceasta a fost prima alocutiune de politica externa a noului secretar de stat, Mike Pompeo. El a formulat o serie de solicitari, de la actiuni externe ale Iranului si pina la programul nuclear, spunind ca daca Teheranul respecta aceste cereri, Statele Unite vor ridica sanctiunile, restabili raporturile diplomatice si permite accesul la tehnologie avansata.

Pompeo a spus ca va conlucra cu Ministerul Apararii si cu aliati – intre care se numara Israelul, Arabia Saudita si tari din Golf – pentru a descuraja „agresiunea iraniana”, inclusiv pe apa si in spatiul cibernetic. „Vom asigura libertatea de navigatie in regiune”- a spus secretarul de stat la Fundatia conservatoare Heritage. „Vom depune eforturi sa prevenim si sa contracaram activitatea iraniana nociva din spatiul cibernetic” – a mai adaugat Pompeo, adaugind ca agenti iranieni si aliatii din miscarea Hezbollah vor fi gasiti si zdrobiti. „Iranul nu va avea niciodată mînă liberă să domine Orientul Mijlociu” – a mai spus Mike Pompeo.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

La putin timp dupa aceea presedintele iranian Hassan Rouhani a replicat: „Cine esti tu sa decizi pentru Iran si pentru lume? Lumea contemporana nu accepta ca America sa ia deciziile, tarile sint independente”. Rouhani a aratat ca tara sa va continua sa-si vada de drumul ales.

Ideea mentionata de Pompeo ca America ramine angajata militar pare a fi in contradictie cu pozitia presedintelui Trump, care doreste sa retraga trupele din Siria, unul dintre terenurile de confruntare in care Iranul e angajat.

Colonul Rob Manning a spus la Pentagon ca armata americana are in vedere posibile actiuni pentru a contracara influenta militara iraniana. Oficialitati de la Departamentul de Stat au declarat ca intentia lui Pompeo a fost sa contureze strategia americana dupa retragerea din acordul nuclear cu Iranul.

Ministerul de finante a reimpus de-acum sanctiuni impotriva Bancii Centrale iraniene si unor companii. „Regimul iranian trebuie sa stie ca acesta este doar inceputul” - a spus secretarul de stat, adaugind ca dupa impunerea intregului sistem de sanctiuni, regimului ii va fi greu sa mentina o economie functionala. „Iranul va trebui sa decida – fie sa-si mentina economia in stare de functionare, fie sa investeasca ceea ce are in razboaie in strainatate. Nu va avea resursele sa le faca pe amindoua” – a declarat seful diplomatiei americane.

Pompeo a adaugat ca Statele Unite nu vor ezita sa impuna sanctiuni impotriva firmelor, de oriunde ar proveni, inclusiv Europa, care incalca sanctiunile. El a aratat ca intelege ca prieteni ai Statelor Unite vor avea de suferit din pricina sanctiunilor. Pompeo a spus ca America nu se multumeste cu compromisuri ci doreste capitulare completa in 12 arii de interes. Statele Unite doresc ca Iranul sa recunoasca ca a dorit sa obtina un arsenal nuclear militar, ceea ce pina acum Iranul negase. In plus intre doleantele cu care Iranul nu e de acord se numara stoparea imbogatirii uraniului si testelor cu rachete balistice si accesul neingradit al inspectorilor la toate locatiile, inclusiv cele militare.

XS
SM
MD
LG