Linkuri accesibilitate

Milatović revendică victoria electorală în Muntenegru, iar Đukanović acceptă înfrângerea


Montenegrins Elect New President
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Muntenegrenii și-au ales președintele

Pe 2 aprilie, muntenegrenii au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, o bătălie între un președinte pro-occidental în funcție de mult timp și un nou-venit care promite schimbări în acest mic stat european membru NATO, blocat de ceva vreme de tulburări politice.

Jakov Milatović, un fost ministru al economiei în vârstă de 36 de ani, își revendică victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale din Muntenegru, după ce l-a învins pe liderul veteran Milo Đukanović, care și-a recunoscut înfrângerea.

„Muntenegrul a ales. Respect această alegere și îl felicit pe Jakov Milatović", a declarat Đukanović în fața susținătorilor săi la sediul partidului său din capitala Podgorica, în seara zilei de 2 aprilie.

După remarcile lui Đukanović, Milatović le-a spus susținătorilor că „așteptăm această seară de peste 30 de ani. Aceasta este o victorie a unui Muntenegru reconciliat(...) În următorii cinci ani, vom conduce Muntenegru în Uniunea Europeană”, a spus el.

În timpul discursului prin care și-a anunțat victoria, el era flancat de premierul Dritan Abazović, de fostul prim-ministru Zdravko Krivokapić și de liderii Frontului Democrat pro-Rusia.

Centru pentru monitorizare și cercetare (CEMI) informează că Milatović a obținut 60% din voturi față de 40% pentru Đukanović, conform sondajelor făcute pe eșantioane electorale. O altă companie de sondaje, Tranziția Democratică (CDT), l-a plasat pe Milatović la aproape 57 la sută, cu o prezență la vot estimată la aproximativ 70 la sută. Rezultatele oficiale urmează să fie comunicate public pe 3 aprilie.

Dacă va fi confirmată de rezultatele oficiale, victoria lui Milatović ar putea permite fostei republici iugoslave să scape de doi ani de impas politic și să revină pe calea reformelor.

Đukanović va rămâne în funcție până la 21 mai, când ar urma să-i predea funcția, în mare parte ceremonială, lui Milatović pentru un mandat de cinci ani.

Niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină o majoritate în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate în fosta republică iugoslavă în urmă cu două săptămâni. Đukanović s-a clasat în fruntea primului tur de scrutin cu 35,3%, devansându-l pe Milatović, care a obținut 29,2%.

Milo Djukanovic
Milo Djukanovic

Đukanović , șeful Partidului Democrat al Socialiștilor, a condus efectiv Muntenegru în calitate de președinte sau prim-ministru din 1991. El a candidat cu sloganul „Președintele nostru”, dar percepția publică a fost că aceste trei decenii la putere au fost marcate de crimă organizată și corupție galopantă.

„Sunt absolut convins că voi deveni noul președinte al țării, că astăzi cetățenii din Muntenegru îl vor trimite pe actualul președinte în trecutul politic”, a declarat Milatović înainte de a vota.

Milatović este un membru de frunte al mișcării Europa Acum. El a fost ministru al Economiei într-un guvern alcătuit de influenta Biserică Ortodoxă Sârbă, un aspect despre care Đukanović a spus că îl face pe adversarul său un „reprezentant al politicii naționalismului Marii Serbii”.

Milatović a făcut campanie pentru a stimula prosperitatea într-o țară care a înregistrat o creștere medie de aproape 3% timp de două decenii, înainte de instabilitatea din ultimii trei ani, cauzată în parte de pandemia de coronavirus și de războiul din Ucraina, care a dus prețurile energiei la niveluri record.

Jakov Milatovic, candidatul prezidențial din partea Mișcării Europa Acum, vorbește după anunțarea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale, în Podgorica, Muntenegru, 2 aprilie 2023
Jakov Milatovic, candidatul prezidențial din partea Mișcării Europa Acum, vorbește după anunțarea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale, în Podgorica, Muntenegru, 2 aprilie 2023

Europe Acum a intrat în lumina reflectoarelor la nivel național cu un rezultat neașteptat de bun la alegerile locale de anul trecut din capitala Podgorica, la câteva luni de la înființare.

În campania electorală, Milatović și-a pus în evidență experiența economică și sprijinul pentru aderarea Muntenegrului la UE, dar a pledat în mod constant și pentru relații mai strânse cu Serbia.

Într-un interviu acordat RFE/RL cu puțin timp înainte de primul tur de scrutin, Kenneth Morrison, specialist în istoria și politica modernă a Europei de sud-est la Universitatea De Montfort din Marea Britanie, a declarat că puține alegeri prezidențiale din Muntenegru au fost atât de importante ca aceasta.

Ultimul scrutin național comparabil a avut loc în 1997, a sugerat el, când, în calitate de prim-ministru, Đukanović a detronat un aliat fidel al lui Slobodan Milošević de la președinție, pentru a pune Muntenegru pe drumul spre independență în 2006.

„Aceste alegeri ar putea fi la fel de cruciale în sensul că rezultatul ar putea determina traiectoria viitoare a țării”, a spus Morrison.

XS
SM
MD
LG