Linkuri accesibilitate

60 milioane de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Cahul - Giurgiulești | Fără telefoane personale în biroul șefei PA


Reabilitarea secțiunii de cale ferată Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești, ianuarie 2023
Reabilitarea secțiunii de cale ferată Tighina-Basarabeasca-Giurgiulești, ianuarie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • 60 milioane de lei vor fi alocate din bugetul de stat pentru reabilitarea terasamentului liniei de cale ferată Cahul – Giurgiulești, km 74, din apropierea localității Văleni, transmite Moldpres. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale de luni, 21 august. Reabilitarea porțiunii de cale ferată va contribui la dezvoltarea conexiunilor alternative și sigure către porturile Giurgiulești, Galați și Reni. Potrivit dispoziției, lucrările de reabilitare a terasamentului de cale ferată vor fi autorizate imediat, urmând ca documentația de proiect să fie definitivată pe parcursul executării acestora.
  • Peste 350 de persoane s-au înscris la Marea Dictare Națională, la aproximativ o săptămână de când a fost anunțată inițiativa, transmite IPN. Inițiativa a fost anunțată de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, într-o conferință de presă la 15 august. Evenimentul, care va începe la ora 10.00, este destinat tuturor, de la cadre didactice, elevi, studenți, la reprezentanți ai diferitor profesii. Doritorii să participe se pot înregistra pe pagina Ministerului Educației: mec.gov.md. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.
  • Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Atena într-o vizită de lucru la invitația prim-ministrului Republicii Elene, Kyriákos Mitsotákis, informează tv8.md. Șefa statului participă la o reuniune de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizată de premierul Mitsotákis. La eveniment va participa și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
  • Procurorii anticorupție nu mai au voie să intre cu telefoanele mobile personale în biroul șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, scrie newsmaker.md. O interdicție similară este și în cazul ședințelor săptămânale. Se întâmplă după cazul scurgerilor de informații din cadrul instituției. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4, din 21 august.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările populare este a redacției deschide.md, care a scris că un autocar cu 54 de cetățeni moldoveni, care se deplasa din Franța spre R. Moldova, s-a defectat în timp ce se deplasa pe o autostradă. Aceștia au fost nevoiți să stea mai multe ore în arșiță, fiind necesară intervenția jandarmeriei pentru a oferi concetățenilor noștri un prim ajutor.
  • Pe Instagram, a atras atenția internauților postarea tv8.md, în care se spune că economia Republicii Moldova s-a redresat, revenind la nivelul de dinaintea războiului, potrivit agenției de rating Moody’s. Potrivit jurnaliștilor, agenția a îmbunătățit perspectiva (outlook-ul) Republicii Moldova de la negativ la stabil și a menținut ratingul la nivelul B3. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, această schimbare reflectă eforturile făcute de R. Moldova în gestionarea aspectelor economice și financiare, subliniind astfel reziliența sa în fața provocărilor majore.
XS
SM
MD
LG