Linkuri accesibilitate

Miniştrii nu declară valoarea de piaţă a averilor agonisite până-n 2018 | Boris Johnson pe străzile Kievului


Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și premierul britanic, Boris Johnson, țin în mână cocoși din ceramică identici cu cei găsiți printre resturile unei case distruse în timpul invaziei Rusiei, înBorodianka, 9 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și premierul britanic, Boris Johnson, țin în mână cocoși din ceramică identici cu cei găsiți printre resturile unei case distruse în timpul invaziei Rusiei, înBorodianka, 9 aprilie 2022

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
  • Cum s-au conformat miniştrii din Guvernul Gavriliţa noilor norme privind declararea averilor, este titlul unui articol din Ziarul de Gardă. Majoritatea miniștrilor și-au depus declarațiile de avere în ultima zi a termenului legal, pe 31 martie 2022. Doar câțiva dintre ei au arătat, însă, valoarea reală a imobilelor pe care le dețin, în conformitate cu noile prevederi legale. Asta deoarece legislația nouă, modificată așa încât să fie declarată valoarea reală, precum și cea de piață a bunurilor, se referă doar la proprietăți achiziționate după anul 2018. Aflăm că Andrei Spânu şi Anatolie Nosatâi şi-au declarat valoarea reală a imobilelor care e de trei ori mai mare decât cea cadastrală.
  • „Ne aduc optimism şi încredere”. Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentanţii organizaţiilor de tineret din ţară, citim în Newsmaker.md.
  • „În pofida greutăților, tinerii fac voluntariat, promovează valorile europene, se implică în proiecte educaționale, de mediu, de dezvoltare a comunităților și, foarte important, încearcă să facă afaceri aici, acasă”, a spus președinta.
  • Judecătoria Chişinău, sediul Centru, declară că s-a pomenit într-o situaţie dificilă care împiedică buna desfăşurare a proceselor de judecată, citim în Mold-street.com. Într-un comunicat, instanţa spune că are multe funcţii vacante, iar completele de judecată nu au suficienţi grefieri. Pe deasupra, 15 magistraţi nu mai pot activa din cauză că nu le-a fost prelungit mandatul.
  • Conducerea centrului Moldexpo acuzată de Primărie că ar refuza cazarea persoanelor cu dizabilităţi. Guvernul neagă acuzaţiile, scrie Agora.md. Boris Gâlcă, şeful Direcţiei Generale Asistenţă Medicală a Primăriei, spune că o familie de refugiaţi din Ucraina, având o femeie de 90 de ani şi un bărbat cu dizabilităţi, ar fi cerut să fie cazată la Moldexpo, dar au fost trimişi la Centrul Patria-Lukoil. Contactată de Agora, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, că o asemenea solicitarea nu a parvenit la Moldexpo.
  • Ministerul de Externe a actualizat lista condițiilor necesare pentru cetățenii Republicii Moldova care vor să călătorească în afara țării, scrie Diez.md. Toate datele sunt incluse într-un tabel, astfel încât puteți vizualiza dacă sunt interdicții sau nu de intrare într-o anumită țară, ce reguli trebuie să urmați pentru a intra și datele utile de contact. E de menționat că datele din tabel pot fi modificate, urmare a adoptării de către autoritățile statelor străine a deciziilor ce pot afecta condițiile și regulile de intrare. Călătorii urmează să verifice cerințele de deplasare pe sursele oficiale din statele de destinație.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, în special, vizita premierului britanic Boris Johnson la Kiev. Citim pe Facebook că imagini din satelit, furnizate de compania Maxar Technologies, arată un convoi militar lung de 13 kilometri, care se deplasează spre sud, prin orașul Velki Burluk, din estul Ucrainei. Imaginile au fost realizate vineri, 8 aprilie, scrie CNN, adăugând că vehiculele par să aparțină forțelor ruse.
  • Tot pe Facebook, găsim o declaraţie a preşedintelui Zelenski: “Vedem pregătiri pentru o bătălie importantă, unii spun că decisivă, în estul Ucrainei”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare e un video care ne arată plimbarea premierului britanic şi preşedintelui ucrainean pe străzile Kievului, dar şi o discuţie a lui Boris Johnson cu un locuitor bucuros al Kievului.
  • Tot pe Instagram citim că valul de refugiaţi din Ucraina depăşeşte 4,4 milioane de persoane.
XS
SM
MD
LG