Linkuri accesibilitate

Miniștri UE către UK: nu există condiții mai bune pentru Brexit


Imagine generică.
Imagine generică.

Un acord Brexit pripit ar lăsa pe dinafară lucrătorii extra-comunitari, din țări precum R. Moldova, între altele.

Premierul Marii Britanii, Theresa May a apărat și astăzi înțelegerea la care a ajuns guvernul său cu Uniunea Europeană pentru părăsirea uniunii. Un subiect important în dezbaterea despre Brexit l-a constituit și îl constituie încă, politica în domeniul muncii pentru cei veniți în marea Britanie ca cetățeni comunitari.

Miniștrii de externe și cei ai afacerilor europene ai Uniunii Europene, reuniți luni 19 noiembrie în Bruxelles, au transmis Marii Britanii că nu există alte condiții pentru ieșirea acesteia din UE decât cele formulate până acum. Miniştrii au aprobat de altfel acordul cu privire la Brexit așa cum a fost formulat de europeni.

Ministrul german al afacerilor europene a formulat-o limpede: „Nu se poate ajunge la o înțelegere mai bună decât cea aflată pe masă.” Șeful negociatorilor europeni Michel Barnier a repetat la rândul lui astăzi că înțelegerea la care s-a ajuns până acum este „justă și echilibrată”.

Theresa May va fi din nou în Bruxelles duminică 25 noiembrie, la summitul special dedicat Brexitului, unde va fi discutat acordul aprobat astăzi de miniștri.

Premierul Marii Britanii Theresa May
Premierul Marii Britanii Theresa May

Aripa dură a partizanilor Brexit ar dori chiar să organizeze un vot de neîncredre împotriva ei în parlament. Fostul secretar, ministru delegat pentru Brexit, David Davis, i-a cerut chiar Theresei May să amâne summitul de duminică.

Europenii caută însă să aibă în seamă și eventualitatea în care nu se va ajunge la o înțelegere până pe 29 martie anul viitor, data la care Marea Britanie este presupusă a ieși în mod formal din UE. Pentru moment, cele două părţi trebuie să se pună de acord atât asupra naturii relaţiilor pe care le vor avea după Brexit, cât şi a perioadei maxime a tranziţiei avute în vedere după 30 martie 2019, în vederea pregătirii unei „viitoare relaţii” cu contururi încă vagi.

Perioada de tranziţie este prevăzută până la sfârşitul lui 2020 în acordul provizoriu de retragere, dar, potrivit unei surse europene, negociatorul-şef al UE ar fi propus prelungirea ei cu doi ani. „În mod evident, dacă prelungim perioada, va trebui găsit un acord în chestiunea contribuţiei financiare” a Marii Britanii, a spus Michel Barnier.

În afară de situația frontierei din Irlanda de Nord, care nu ar trebui să devină o frontieră fizică, solidă, mai intervine aici și chestiunea Gibraltarului. Spania insistă ca orice acord viitor între UE și Anglia să nu includă Gibraltarul.

O foarte mare problemă rămâne chestiunea lucrătorilor străini în Marea Britanie...

Spania dorește garanții că discuțiile privind statutul viitor al Gibraltarului vor rămâne strict la nivelul negocierilor între Madrid și Londra. În 2016, în referendumul britanic care a dus la Brexit, 96% din populația Gibraltarului a votat să rămână în UE.

În sfârșit, o foarte mare problemă rămâne chestiunea lucrătorilor străini în Marea Britanie. Până acum, lucrătorii din alte țări ale UE erau tratați exact ca și localnicii, în virtutea pieței comune europene.

Acum însă, în paralel cu scăderea imigrației, se remarcă și o scădere în numărul lucrătorilor străini deja instalați în Marea Britanie, cu circa 130.000 părăsind deja regatul anul acesta, știind că nu vor mai beneficia de aceleași condiții după Brexit. În ciuda asigurărilor guvernului May, îndoiala persistă, iar un acord eventual ar lăsa oricum pe dinafară lucrători extra-comunitari, altfel zis din afara Uniunii Europene, din țări cum e Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG