Linkuri accesibilitate

Ministrul Armaşu, laptele, transparenţa


Octavian Armașu
Octavian Armașu

Cei de la Centrul de Politici şi Reforme nu sunt și ei cetățeni ai R. Moldova, sau, poate, au căzîut de pe Marte?

Despre ministrul finanţelor Octavian Armaşu nu ştiu prea multe. E unul dintre funcţionarii nu prea vizibili care, probabil, munceşte cu acribie în măruntaiele ministerului şi nu are timp pentru ieşiri la rampă.

Prima oară l-am văzut pe sticlă atunci cînd un protestatar revoltat i-a vărsat în cap o căldare de lapte. Mărturisesc că am simţit atunci o mare compasiune pentru ministrul atacat impardonabil, am spus că o asemenea modalitate de comunicare cu cinovnicii este inadmisibilă şi contraproductivă.

Ministrul Armaşu, laptele, transparenţa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Ei bine, o vreme nu am mai auzit nimic despre domnul Armaşu. Zilele astea însă ministrul s-a făcut din nou vizibil. Chestia e că domnul ministru invocase o scrisoare a Comisiei Europene care chipurile aprecia reformele făcute de RM în vederea primirii ajutorului de 100 milioane de euro. Centrul de Politici şi Reforme Moldova a solicitat această scrisoare, zicînd pe bună dreptate că e de interes public, dar… domnul Armaşu a respins solicitarea deoarece ONG-urile nu ar avea dreptul să solicite informaţiile instituţiilor publice.

Eu nu pot să înţeleg iată ce. În explicaţia pe care ne-o oferă, ministrul Armaşu spune că orice cetăţean al RM poate solicita informaţii oficiale, dar nu şi CPR Moldova. Cei din CPR Moldova nu sunt şi ei cetăţeni ai Moldovei? Sau poate au căzut de pe Marte şi noi nu ştim? De ce un cetăţean poate, iar un grup de cetăţeni nu poate? Nu e asta o absurditate?

Cum poate o asemenea scrisoare, ce se referă la felul în care autorităţile lucrează pentru a obţine bani europeni, să fie un secret? Asta e transparenţa pe care ne-o dorim într-un stat democratic? Orice argumente mi-ar aduce domnul Armaşu, eu nu pot să-i înţeleg refuzul.

Mi-a fost milă de domnul ministru atunci cînd a fost atacat cu o căldare de lapte, dar acum mila mi s-a preschimbat în stupoare.

XS
SM
MD
LG