Linkuri accesibilitate

Ministrul Justiției propune anularea concursului pentru șefia PCCOCS | CEDO și recunoașterea căsătoriilor LGBT


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnaliștii de la portalul newsmaker.md îl citează pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco care este de părere că situația creată la concursul pentru funcţia de şef al PCCOCS „implică lipsa de credibilitate”. El a mai adăugat că „trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a precizat Litvinenco. Anterior, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Iulian Groza a cerut anularea concursului, adăugând că integritatea procesului de selecție este grav afectată.
  • Portalul agora.md relatează că în 2022, numărul solicitărilor referitoare la urgențele medicale privind copiii bolnavi s-a dublat, comparativ cu anul 2021. Potrivit Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112, anul trecut au fost înregistrate 113.445 de situațiile grave privind starea de sănătate a minorilor, care au necesitat tratament de urgență. Astfel, zilnic, la 112 au parvenit în medie 310 apeluri. Reporterii notează că cele mai frecvente cauze de solicitare a asistenței medicale de urgență la 112 privind urgența medicală a copiilor bolnavi s-au referit la slăbiciuni cu simptome, stare de agitație și febră, meningită, tuse.
  • Un comunicat al Procuraturii Anticorupție, citat de tv8.md, informează că pe 6 februarie curent, a fost fixată o nouă ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău pe cazul învinuitului Vladimir Plahotniuc, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”. Anterior, pe 17 noiembrie 2022, Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc.
  • Portalul replicamedia.md scrie că la ședința Comisiei Unificate de Control de joi, 26 ianuarie, delegația Republicii Moldova a abordat cazul de abuz împotriva unui minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, care a fost sechestrat și bătut de colaboratorii structurilor ilegale din Bender (raion cu regim sporit de securitate), pe 20 ianuarie 2023. Potrivit, Biroului pentru reintegrare, organele de drept constituționale au pornit o anchetă pe acest caz fără precedent, iar reprezentanților Tiraspolului în Comisie li s-a cerut să excludă incidente de acest gen pe viitor.
  • „Ca să fim atractivi pentru investitorii străini, iar antreprenori noștri să se dezvolte, trebuie să facem ceva cu adevărat extraordinar - o eliberare masivă a economiei”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV. „Noi avem prea multe bariere în calea mediului de afaceri. Mă refer inclusiv la birocrație”, a mai spus ministrul, în opinia căruia „dacă vrem să avem salarii pentru medici, profesori, polițiști, funcționari, dacă vrem să avem investiții în infrastructură, trebuie cu toții, din toate ministerele să înțelegem importanța promovării unui mediu de afaceri prietenos”, a mai precizat Alaiba.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Ziarul de Gardă anunță într-o postare pe Facebook că moldoveanul Vladislav Grădinari, care a împlinit recent 14 ani, a devenit cel mai tânăr jucător de snooker care a câștigat un meci televizat în cadrul unui eveniment de clasament. În materialul care s-a bucurat de un interes sporit printre internauți, reporterii mai scriu că tânărul, care s-a mutat în Anglia în urmă cu doi ani, este în optimi la Leicester și va juca vineri meciul din turul doi.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a jurnaliștilor de la moldova.org, care și-au întrebat urmăritorii dacă „Este Moldova obligată de CEDO să legalizeze căsătoriile LGBT?”. Aceștia notează în postare că pe 17 ianuarie Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie care obligă toate țările membre ale Consiliului Europei să adopte legislație care ar oferi protecție cuplurilor LGBT.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG