Linkuri accesibilitate

Ministrul rus al apărării a discutat cu omologii săi din SUA și NATO


Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a discutat la 23 octombrie cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și cu alți trei omologi din principalele țări membre NATO, pe fondul îngrijorării tot mai mari că Kremlinul ar putea escalada războiul din Ucraina pe măsură ce suferă înfrângeri.

Convorbirea lui Șoigu cu Austin este a doua în ultimele trei zile. Cei doi au stat luni de zile fără să vorbească și au avut doar trei convorbiri de când Rusia a declanșat invazia pe scară largă în Ucraina, pe 24 februarie.

Șoigu a mai avut convorbiri telefonice cu ministrul turc al apărării Hulusi Akar, cu secretarul britanic al apărării Ben Wallace și cu ministrul francez al apărării Sebastien Lecornu. În aceste trei convorbiri, Șoigu a transmis „îngrijorarea cu privire la posibilele provocări ale Ucrainei cu utilizarea unei bombe murdare", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ministerul nu a furnizat nicio dovadă pentru a-și susține presupusele sale îngrijorări, iar declarațiile ulterioare nu au oferit detalii suplimentare.

Omologii occidentali au respins imediat afirmațiile lui Șoigu, considerându-le un pretext al Rusiei pentru escaladarea conflictului, în timp ce analiștii occidentali au declarat că ar putea fi un semn că Moscova pregătește o diversiune pe care să o atribuie ulterior Ucrainei.

XS
SM
MD
LG