Moscova a ordonat trupelor sale să înceapă întoarcerea la bazele lor permanente în urma unor exerciții militare extinse în sudul Rusiei și în regiunea ucraineană ocupată Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în martie 2014.
Decizia are loc pe fondul tensiunilor accentuate cu Occidentul asupra măririi efectivelor militare rusești în zonele din estul Ucrainei, unde luptele dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia au făcut mai mult de 13.000 de victime din aprilie 2014 și până acum.
Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarant astăzi că obiectivele inspecției rapide „au fost pe deplin atinse” și că trupele se vor întoarce la bazele lor până la 1 mai.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris la scurt timp pe Twitter că „reducerea proporțională a trupelor de la frontiera noastră va reduce tensiunile”. „Ucraina este întotdeauna vigilentă, dar salută orice măsuri pentru a reduce prezența militară și a descalifica situația din Donbass. Ucraina caută pacea. Recunoștință partenerilor internaționali pentru sprijinul lor”, a scris președintele de la Kiev.
Un oficial NATO a declarat sub condiția anonimatului la Bruxelles că „orice demers de descalare a situației din partea Rusiei este important și a venit cu întârziere”, adăugând că alianța occidentală „rămâne vigilentă”. Oficialul NATO a cerut Rusiei să „își retragă toate forțele de pe teritoriul ucrainean”.
Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit să-l găzduiască pe Zelenski la Moscova „oricând”. „Dacă vorbim despre relații bilaterale, atunci suntem gata să-l întâmpinăm pe președintele Ucrainei în orice moment care îi convine”, a declarat Putin reporterilor la Moscova.
Pe 20 aprilie, președintele ucrainean l-a invitat pe Putin să-l întâlnească „oriunde” în estul Ucrainei pentru discuții despre calmarea tensiunilor, spunând ]n invitație și că luptele continuau.
Nu este limpede dacă anunțul ministrului rus al apărării se referă la retragerea tuturor trupelor care au fost acum desfășurate masiv.
Ministerul rus al Apărării a declarat că exercițiile au implicat peste 60 de nave, peste 10.000 de soldați, aproximativ 200 de avioane și aproximativ 1.200 de vehicule militare.
Dar armata rusă nu a raportat numărul total de trupe suplimentare care au venit noi în regiune.
Josep Borrell, coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, declarase pe 19 aprilie că Rusia a adus aproximativ 100.000 de soldați în apropierea frontierei, în timp ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat pe 20 aprilie că acumularea de forte ruse la granița Ucrainei continua și „era de așteptat să ajungă la o forță combinată de peste 120.000 de soldați „în aproximativ o săptămână ”
Rusia a susținut că are dreptul să își desfășoare forțele oriunde pe teritoriul său și că nu amenință pe nimeni.