Linkuri accesibilitate

Ministrul sârb al Educației demisionează după atacul armat de la o școală din Belgrad


Branko Ruzic a demisionat din funcția de ministru sârb al educației, în urma atacul armat dintr-o școală belgrădeană (foto arhivă)
Branko Ruzic a demisionat din funcția de ministru sârb al educației, în urma atacul armat dintr-o școală belgrădeană (foto arhivă)

Ministrul educației din Serbia, Branko Ruzic, a anunțat pe Twitter că și-a prezentat demisia prim-ministrului Ana Brnabic, în urma împușcăturilor în masă de la o școală din Belgrad, în urma cărora au murit opt elevi și un agent de securitate.

„La finalul a trei zile de doliu național, ca om responsabil și educat, profesionist în îndeplinirea tuturor îndatoririlor publice pe care le-am primit, ca părinte și cetățean al Serbiei, am luat singura decizie rațională și onorabilă în aceste circumstanțe”, a declarat Ruzic pe 7 mai, referindu-se la împușcăturile care au avut loc pe 3 mai.

Ruzic, care a exprimat condoleanțe familiilor victimelor, a declarat că va purta cu el imaginile dramatice ale evenimentelor de la școală pentru tot restul vieții.

Ruzic este un oficial al Partidului Socialist din Serbia, partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb aflat la putere, condus de președintele Aleksandar Vučić.

Anunțul a fost făcut în timp ce sârbii șocați de incident îi deplângeau pe cei uciși la școală și după o a doua împușcătură în masă, separată, care a avut loc a doua zi și care a ucis alte opt persoane și a stârnit apeluri din partea opoziției pentru demisia guvernului.

Un marș de protest este programat pentru data de 8 mai la Belgrad.

Autoritățile consideră că suspectul în vârstă de 13 ani - identificat după inițialele K.K. - în primul atac armat în masă într-o școală din țară a folosit două arme deținute de tatăl său pentru a ucide opt colegi și un agent de securitate și pentru a răni grav alți șase elevi și un profesor la Școala Elementară Vladislav Ribnikar din Belgrad, la 3 mai.

El se află în arest în cadrul unei evaluări psihiatrice, iar tatăl său a fost reținut pentru o perioadă de până la 30 de zile. Tânărul se află sub vârsta răspunderii penale în Serbia.

Televiziunea de stat a declarat la 6 mai că suspectul din a doua serie de împușcături, identificat ca fiind un bărbat de 21 de ani cu inițialele U.B., a recunoscut că a folosit o pușcă automată și un pistol în timpul a ceea ce autoritățile descriu ca fiind un atac parțial aleatoriu în jurul localităților Mladenovac și Smederevo, în afara Belgradului, la 4 mai.

Radioteleviziunea Serbiei (RTS) a citat informații de la Parchetul superior din Smederevo, potrivit cărora U.B. a declarat, de asemenea, că printre motivele sale se numără și terorizarea comunității.

Opt persoane au fost ucise și alte 14 au fost rănite în acel schimb de focuri de armă.

Ministerul de Interne a publicat o înregistrare video cu arestarea suspectului adult în orașul Kragujevac din centrul Serbiei, la începutul zilei de 5 mai, după o intensă vânătoare de oameni.

Aceste împușcături în masă au stârnit indignare la aproape trei decenii de la conflictele sângeroase care au urmat destrămării Iugoslaviei, într-o țară și o regiune în care numărul de arme de foc aflate în posesia persoanelor particulare rămâne ridicat.

Vučić și aliații săi de la guvernare au răspuns cu promisiuni de a impune noi controale asupra accesului și posesiei de arme de foc, în special a armamentul de calibru mic.

Ministerul de Interne a declarat pe 4 mai că vor fi efectuate controale extinse „pentru a determina dacă proprietarii păstrează armele în conformitate cu reglementările în vigoare, separat de muniție și încuiate în dulapuri și seifuri adecvate”.

XS
SM
MD
LG