Linkuri accesibilitate

Ministrul ucrainean al apărării spune că Rusia vrea o nouă mobilizare și le cere rușilor să o evite


Oleksi Reznikov în timpul unei sesiuni a Parlamentului ucrainean pe 28 decembrie 2022.
Oleksi Reznikov în timpul unei sesiuni a Parlamentului ucrainean pe 28 decembrie 2022.

Ministrul ucrainean al Apărării Oleksi Reznikov susține că Rusia, blocată în Ucraina după lansarea invaziei pe 24 februarie, va anunța curând o nouă mobilizare și i-a îndemnat pe ruși să o evite.

„Evitați în orice fel mobilizarea. Când liderii buncărului nu vor putea trimite noi recruți, ei vor fi forțați să se recunoască învinși, și războiul se va termina. Întrebarea este cu ce preț, iar prețul ăsta va fi plătit cu sângele vostru”, a spus Reznikov într-un mesaj video transmis pe 30 decembrie seara târziu.

Potrivit lui Reznikov, Rusia se pregătește să-și închidă granițele pentru bărbații de vârstă militară. „Vreau să fac apel la recruții ruși. E vorba în primul rând de cei care locuiesc în orașele mari. Știu cu siguranță că mai aveți cam o săptămână pentru a face cel puțin o alegere. La începutul lunii ianuarie, autoritățile ruse vor închide granițele pentru bărbați, apoi vor declara legea marțială”, a spus Reznikov, adăugând că Belorusia ar putea lua măsuri similare.

„Nu vă cer să mă credeți pe cuvânt. Vreau să vă puneți o singură întrebare și să vă răspundeți sincer la ea: când veți pleca la război, unde poți muri sau să fii schilodit pe pe viață, pentru ce veți lupta mai exact, voi personal?” a întrebat șeful apărării ucrainene.

Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 10 luni, spunând că această țară e amenințare la adresa securității sale pusă la cale de NATO. Zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane de persoane au fost obligate să se refugieze în străinătate sau în interiorul Ucrainei.

După ce Kremlinul a negat public că are în plan o astfel de acțiune, pe 21 septembrie președintele rus Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială”. La acea vreme, ministrul Apărării Serghei Şoigu a spus că armata va încerca să cheme sub arme aproximativ 300.000 de oameni.

Anunțul a declanșat un exod masiv din Rusia. Sute de mii de ruși au fugit din țară, mulți trecând granițele în Georgia, Kazahstan și Kîrgâstan.

Apelul video al lui Reznikov vine după ce acesta a declarat pentru ziarul The Guardian că pregătirea a zeci de mii de mobilizați și de noi recruți în Rusia ar putea indica intenția Kremlinului de a lansa o nouă ofensivă în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG