Linkuri accesibilitate

Minsk: Laureata Nobelului pentru Literatură, Svetlana Alexievici convocată într-o anchetă penală


Belarus: opoziția și susținători ai regimului organizează mitinguri paralele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

Belarus: opoziția și susținători ai regimului organizează mitinguri paralele

Autoritățile belaruse măresc presiunile asupra opoziției în timp ce lidera opoziției, Țihanovskaia declară că protestele nu sunt „geopolitice”, ci numai „o revoluție democratică”.

Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură, este convocată miercuri la audieri în fața Comisiei de Investigație, după ce procuratura a deschis un dosar penal împotriva membrilor Comitetului de Coordonare al opoziției, structură creată - spus liderii opoziției - numai pentru a negocia o tranziție pașnică a puterii. În vârstă de 72 de ani, Alexievici nu a participat la nici o reuniune a Comitetului din care face parte din cauza sănătății fragile dar a fost mereu în contact cu membri acestuia, a declarat Europei Libere o purtătoare de cuvânt a opoziției.

Marți, în Belarus au continuat protestele împotriva președintelui Alexandr Lukașenka, reales pentru un la șaselea mandat consecutiv la începutul lunii august într-un scrutin pe care opoziția și protestatarii îl consideră măsluit.

Minsk: mii de persoane au protestat din nou, cerând noi alegeri libere și corecte, 25 august 2020
Minsk: mii de persoane au protestat din nou, cerând noi alegeri libere și corecte, 25 august 2020

Peste cinci mii de persoane au protestat din nou marți la Minsk, marcând cu ocazia aceasta Ziua Independenței, o sărbătoarea care a fost abolită de Lukașenka odată cu venirea sa la putere. Manifestanții au cerut din nou demisia președintelui și alegeri noi, sub control internațional. Protestul s-a încheiat fără incidente, forțele de ordine fiind aproape absente de la locul manifestației.

Lidera opoziției belaruse (și fostă candidată prezidențială) Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a făcut apel la un dialog oficial cu autoritățile de la Minsk pentru rezolvarea crizei politice legată de controversatul rezultat al alegerilor prezidențiale din 9 august.

Vorbind în 25 august prin legătură video în fața Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Țihanovskaia a cerut „respect pentru drepturile noastre politice”, eliberarea „tuturor deținuților politici”, și oprirea „violențelor și intimidărilor” din partea autorităților de la Minsk.

Tot marți, Curtea Supremă a respins contestația înaintată de Țihanovskaia împotriva rezultatelor alegerilor din 9 august iar doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziției – structură creată pentru a asigura o tranziție pașnică a puterii – au fost condamnați la 10 zile închisoare, sub acuzația că încercaseră să organizeze un protest neautorizat. Cei doi fuseseră arestați cu o zi înainte în fața uzinei de tractoare din Minsk.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG