Linkuri accesibilitate

„Minskul de astăzi pregătește Moscova de mâine” (Armand Goșu/Revista 22)


Revista presei de la București.

Mădălin Necșuțu publică pe G4Media interviul luat Maiei Sandu pentru publicația Balkan Insight. Politiciana declară că își va axa campania pe lupta împotriva corupției, mai ales că după plecarea sa de la guvernare, reforma justiției s-a evaporat. „Guvernarea actuală promovează în funcții de conducere cei mai odioși judecători de pe vremea lui Plahotniuc (de exemplu, Vlad Clima…)”, spune Sandu. Este preocupată de apropiata modificare a Codului electoral, prilej cu care Igor Dodon vrea să obțină mai mult decât e sănătos pentru statul moldovean. Opoziția va trebui să obțină să se voteze doar acele modificări care privesc asigurarea dreptului la vot al cetățenilor locuitori în Transnistria și care sunt interesați de ce se întâmplă în restul țării. Dodon este avertizat că „dacă va continua aceste acțiuni de fraudare, ne vom apăra votul inclusiv în stradă”. Ambasadorul rus a vrut să știe direct de la Maia Sandu dacă vor scoate oameni în stradă. A primit un răspuns afirmativ, se arată în interviu. Maia Sandu susține că opțiunea proeuropeană și pro-România se propagă tot mai mult în rîndul alegătorilor de dincolo de Prut. ”Oamenii încep să înțeleagă că avem nevoie de Uniunea uropeană”.

În revista 22, Armand Goșu evocă o anume temere, chiar convingere a rușilor că „Minskul de astăzi pregătește Moscova de mâine” și leagă protestele bielorușilor de otrăvirea opozantului lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. Dacă s-a primit de la Kremlin o asemenea „comandă”, ea a fost onorată defectuos, crede Goșu. Motivul este „degradarea profesională în serviciile rusești (...)probabil fără precedent în istoria modernă și contemporană a Rusiei”.

Ileana Racheru, director al Direcției de Furnizare Expertiză în cadrul Institutului Diplomatic Român, cu specializare fiind spaţiul ex-sovietic, e solicitată de Magda Grădinaru să comenteze situația din Belarus pentru spotmedia.ro. Experta reamintește că bielorușii nu au revendicări geopolitice, nu sunt interesați de o schmbare a sistemului de guvernământ, cum a fost cazul în ucraina. Ei vor doar să plece Lukașenka, deși încă nu au un lider experimentat care să-l înlocuiască. De aceea Svetlana Tihanovskaia a cerut alegeri pste șase luni. Depinde cum va pleca Lukașenka. Pentru Putin, cel mai avantajos ar fi să plece cât maik repede și fără vărsare de sânge. Ileana Racheru se referă și la relația Belarus-Polonia, legăturile fiind de natură mai ales spirituală, cam ca între Moldova și România.

Dincolo de asta, Polonia e convinsă de planurile de expansiune în teritoriile ei ale lui Putin în următorul său mandat. O spune Octavian Milewski în analiza publicată de revista 22. Milewski aduce argumente pentru natura legăturilor dintre Polonia și Belarus: ca și România, Polonia a investit în școlarizarea multor tineri bieloruși (8000 de stundenți în 20 de ani); finanțează un post de televiziune, sprijină mai multe ONG-uri.

Dan Tăpălagă comentează pe G4Media alegerea a președinte plin al PSD alui Marcel Ciolacu, care de altfel a anunțat un program echivalent cu o misiune imposibilă. PSD ar urma să devină un partid de stânga modernă, care spirjină diversitatea, LGBT etc.

Da, e o misiune imposibilă și un proiect în care nimeni nu poate crede: „Suntem foarte sceptici, scrie și Andrei Cornea în 22. Care să fie totuși noima acestei moțiuni de cenzură? Răspunsul editorialistului: reușita ei va folosi, cel mult, „partidelor-balama”, care vor putea negocia și cu liberalii, și cu pesediștii.

XS
SM
MD
LG