Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: «Știri voodoo la televiziunea nănașulu’»


Minutul electoral: «Știri voodoo la televiziunea nănașulu’»
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

Am avut imprudența să mă uit la buletinul de știri la un post de televiziune cu stea în frunte. Nu mă așteptam să văd o mostră de bun-simț. Dar ce am apucat să urmăresc, m-a convins că astăzi știrile se fac așa cum scrie în manualul de magie neagră despre confecționarea păpușilor voodoo. Dacă ai de ademenit alegătorii, se potrivește păpușa de ceară pentru farmece de momit bărbații cu avere. În figurina ținută oleacă la soare ascunzi numaidecât o bucată de unghie sau trei fire de păr de la cel mai carismatic candidat de la partidul care te plătește. Dacă e chel, tai un colț dintr-un „kuliok” negru, pe care să fie numaidecât imaginea lui Ștefan cel Mare ori a lui Suvorov călare. În pantaloni dosești, în pantalonii păpușii, zic, dosești în pantaloni o bancnotă împăturită mărunțel, legată cu fir roșu. Și când prezinți știrea, faci o față de câine bătut, ținut în hlanțug flămând și însetat.

Pentru ură, daune și pierzania adversarilor electorali folosești păpușa din argilă de pe Muntele Athos. O îmbraci în stofă galbenă, iar la piept îi coși cu ață de zece o inimă purpurie. Când bagi discret acul în ea, citești lista candidaților, pe care o arzi apoi la răsăritul soarelui, iar scrumul îl pui în cafea. După care aștepți ziua salariului. Asta dacă ai norocul să învingă plătitorul.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG