Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Când s-o-mpărțit norocu’...”


Minutul electoral cu Vasile Botnaru: «Când s-o-mpărțit norocu’»
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00

Minutul electoral cu Vasile Botnaru: «Când s-o-mpărțit norocu’»

Minutul electoral cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00
Link direct

Era doar o chestiune de timp ca Victor Chironda să cadă în dizgrația primarului Ion Ceban. Pentru că, spre deosebire de Victor Chironda, primarul capitalei a ajuns în funcție cu sprijinul partidului din care face parte, oricât de artistic ar încercă să ascundă cordonul ombilical sub pojghița de asfalt de pe strada Albișoara, ori sub fusta de bronz a Veronicăi Micle.

Iar susținerea partidului nu se măsoară în cuvinte înflăcărate, ci are expresie bănească. Autobuzul albastru cu care se plimbau democrații, gecile albastre pe care le purtau ca boy-scouts-ii, vopseaua albastră cu care Sergiu Sârbu mânjea neîndemânatic o poartă - toate au fost facturate. Iar cel care a plătit nota și-a dorit în schimb o funcție. Care funcție să-i permită măcar să-și recupereze cheltuiala, dar și mai bine să-i asigure accesul la un robinet, de aur, din care să curgă cu regularitate, din oră în oră, zi de zi, an de an, dintr-un deceniu în altul. De trei decenii, Moldova de pe malul stâng al Prutului tot calcă în greblă.

Până și cei mai neprihăniți luptători ai neamului nu s-au dat în lături când s-a-mpărțit norocu’, vorba cântecului preferat al vălenașilor, și la toți le-o dat cu caru’, numai mie cu păharu’.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG