Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: Resuscitarea balaurilor umpluți cu paie


Resuscitarea balaurilor umpluți cu paie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Minutul electoral: Resuscitarea balaurilor umpluți cu paie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Bancurile ori, mai nou, Meme-urile internautice au capacitatea singulară, excepțională de a întoarce pe dos, de a scoate la vedere cusăturile strâmbe ale unor enormități, falsuri și absurdități, punându-i pe protagoniștii acelor evenimente în chenarele ce le merită cu adevărat și ridiculizând opinteala lor gratuită de a se eterniza. Ce a rămas din falsa măreție a lui Brejnev Leonid Ilici după bancul în forma unei definiții enciclopedice care-l caracterizase drept „om politic de talie scundă, din epoca Allei Pugaciova”? Rând pe rând, succesorii lui Brejnev au căzut ca popicele sub zidul Kremlinului. Apoi, din matrioșca Gorbaciov a ieșit Elțin, care l-a adăpostit la finele carierei sale pe Putin în punga abdominală de cangur. Iar Alla Borisovna a continuat să-i urmărească imperturbabilă pe falșii profeți – pitici ori chipeși, hapsâni și risipitori, evlavioși ori cinici – cum se agită să-și facă și ei loc în catastiful numit „epoca Pugaciova”. Virilitatea lor politică este marfa cea mai perisabilă, cu termenul de valabilitate la fel de scurt ca și valabilitatea iaurtului. Iluzia eternității încălecate îi pedepsește, nu doar post-mortem, pe marii mahări cu radierea din istorie. Cu ridiculizarea și întoarcerea pe dos a brumei de merite și realizări ce contează cu adevărat.

M-am gândit la asta după marșul de duminică al social-comuniștilor, cu Vladimir Voronin pe post de greder.

La finele celor două mandate prezidențiale, Voronin își dorea notorietatea lui Deng Xiaoping, iar acum alege faima lui Brejnev, trăgându-l în cufărul Allei Pugaciova și pe Igor Dodon. Sau poate invers, oul învață găina, cum zic vălenașii. Astăzi încă nu avem cum să știm. E mult prea devreme, dacă ne gândim la protagoniști, și deja foarte târziu, dacă ne uităm la eforturile disperate de resuscitare a acestor balauri.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG